|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nana
Pridružen/-a: 22.01. 2014, 19:54 Prispevkov: 9 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 16 Apr 2015 17:57 Naslov sporočila: robidovi listi |
|
|
Oj,
nabrala sem robidove liste za čaj. Enkrat, sem nekje zasledila, da je potrebno liste najprej fermentirati. Ne spomnim pa se, kje sem to videla. Ima kdo kakšno informacijo oziroma izkušnjo s fermentacijo?
Lep dan,
Nana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 16 Apr 2015 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, dober črn čaj se naredi s pomočjo fermentacije robidovih listov, gre pa tudi z malinami.
Malo jih pretlači in natalači v kakšno vrečko, lonec ali kaj podobnega. Pusti stat vsaj en teden, da sfermentira potem pa lepo na vetru in senci posuši. Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nana
Pridružen/-a: 22.01. 2014, 19:54 Prispevkov: 9 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 16 Apr 2015 23:16 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Ja, dober črn čaj se naredi s pomočjo fermentacije robidovih listov, gre pa tudi z malinami.
Malo jih pretlači in natalači v kakšno vrečko, lonec ali kaj podobnega. Pusti stat vsaj en teden, da sfermentira potem pa lepo na vetru in senci posuši. Lp. |
Hvala,, bom poizkusila.
Lep vecer |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Apr 2015 23:50 Naslov sporočila: |
|
|
Doslej sem malinove/robidove/jagodne (gozdne) liste samo posušila in jih dodajala v čaje. Bi bilo zanimivo poskusiti! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 16:55 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
nana
Pridružen/-a: 22.01. 2014, 19:54 Prispevkov: 9 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 06:56 Naslov sporočila: |
|
|
Sem našla še odgovor v knjigi Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Sveže nabrane liste pustš uveneti, jih z valjarjem povaljaš, malo poškropiš z vodo, zaviješ v laneno krpo in daš za 2 do 3 dni na toplo. Potem hitro posušiš. Menda dobijo prijeten vonj po vrtnicah, kar je znak, da so fermentirali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|