|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Še čakamo Metuljc
Še detergent za pomivanje posode razpade čez čas .
Ne da ostale kemične zadeve ne bi v Organku.
Ima kdo podatek kolikšen je Ph fermentirane vsebine?
Drugo povsem so pa težke kovine, Cinkarna Celje je en slab primer
ter zgled kaj seje po Celjski kotlini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pozabila.....................bom šla malo debato prebrat in pokomentiram, če res želite. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
Res želimo, Metuljc! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Mar 2015 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
1. Nisem strokovnjakinja na tem področju, res ne.
2. če so v nečem težke kovine, bodo tam ostale, pa kakorkoli že delujejo mikroorganizmi tam.
3. To, da pa se na Zemlji mikroorganizmi (konkretno bakterije in najbrž tudi arheje), ki znajo razgraditi skoraj vse kemijske snovi, je dejstvo. Ni pa rečeno, da so povsod na Zemlji.
4. Kemikalijam, ki jih je človek v zadnjem stoletju sintetiziral in tako ali drugače prihajajo v naravo, nikakor ne moremo uiti, pa kjerkoli smo in karkoli počnemo.
5. Lahko se jim izognemo delno, če ne uporabljamo (oz. uporabljamo malo, po zdravi pameti, recimo) množice čistil, mil, gelov, praškov, krem, vodic pred/po britju, mask za obraz, barv za lase, lakov za nohte, losionov, če hočete tudi zdravil, pa množice dodatkov za podaljšanje svežine, obstoj barv, boljšo vlečljivost testa,.............uh, saj ne zmanjka.
6. Del tega sveta so tudi razni izdelki za vrt, tretiranje rastlin, škodljivcev, bolezni,.......temu se v večini primerov lahko izognemo.
7. Ni pa pozabiti, da so tudi stotine in tisoči kemijskih snovi, ki so povsem naravne, saj jih sintetizirajo rastline (živali so, z izjemo beljakovinskih strupov, na tem področju precej "nebogljene"), ki so nam škodljive, strupene, smrtno nevarne. In jim rečemo strupi.
8. In ne nazadnje: mnoge snovi lahko postanejo alergeni, pa se tega ne zavedamo. V časih, ko je svet ena mala vas, ko v dnevu ali dveh pride hrana čez pol sveta, se vsak dan srečujemo s snovmi (a res moramo jesti mango, papajo, liči,...), ki jih v naši evolucijski zgodovini nismo srečali in nanje nismo "navajeni". In imamo mnogo možnosti, da postane ena (ali več) od njih za nas alergen. In preobčutljivostne reakcije (alergije) niso nujno le nekaj neprijetnega, a nedolžnega. Lahko so smrtno nevarne.
9. Kaj sproža čedalje več primerov avtoimunih obolenj (kar je pravzaprav preobčutljivostna reakcija imunskega sistema na telesu lastne molekule), še ni čisto jasno.
10. Kaj vem, ampak ob vsem tem jaz osebno ne bi komplicirala zaradi nekaj olupkov agrumov, ki so škropljeni šele v skladišču, da se jim podaljša čas, ker jih ne napadajo predvsem plesni (menda pa se čedalje več uporablja v te namene spet voske). Kako je z bananami, ne vem, gotovo so olupki s čim tretirani.
11. Še vedno pa velja, da so najhujši strupi naravni: aflatoksini (mikotoksin), botulin,.....prve lahko srečamo na lupini povsem bio sadja, kjer se veselo razvija škrlup. Hma, a ni potem bolje pojesti integrirano pridelano sadje, ki je brez tega strupa, pa vsebuje pač kaj drugega.
12. Človek včasih pomisli, da je bilo Rimljanom pred 2000 leti lažje, večine tega niso vedeli, pa v mojih letih je bila krepka večina že dolga leta pod rušo.
13. Skratka: moj pogled je: srednja pot je najboljša pot, skrajnosoti so vedno nevarne, so preblizu roba, se hitro zdrsne čez.
14. (le zato, da ne končam z za nekatere nesrečno številko). Upam, da sem (ampak vem, da nisem) namlela kaj za silo uporabnega vsaj za koga. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 07:01 Naslov sporočila: |
|
|
Kratko in jedrnato, s preprosto razlago! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Olupke od banan sem posušil, razdrobil, jih dal v konzervo in pridelal oglje. Vendar so kot oglje imeli na eni površini nek tak turkizno moder sijaj , tako da je edino kar ostane za bananine olupke je, za mene, metanje v smeti za organske odpadke. Še za skurit niso primerne, če uporabljaš pepel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, kaj bi lahko bil ta turkizni pepel _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ne pepel, delčki oglja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Čisto enostavno bi to lahko bil le odsev, lom, sipanje,....svetlobe na strukturi oglja. Strukturna barva rečemo temu. saj je najbrž šlo za tak sijaj, ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ni odsev. Koščki oglja od pomaranč so bili brez tega "odseva". Pa tudi dosti drugega oglja sem pridelal iz žaganja iz velic in ostružkov, iz delčkov lesa, pa nikoli ni bilo takšne barve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, metuljc!
Tudi s svakom, ki je mikrobiolog, sva predebatirala tole temo in se odločila, da bom olupke agrumov kar dajala v organkota. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Mar 2015 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
rukola je napisal/a: | Ni odsev. Koščki oglja od pomaranč so bili brez tega "odseva". Pa tudi dosti drugega oglja sem pridelal iz žaganja iz velic in ostružkov, iz delčkov lesa, pa nikoli ni bilo takšne barve. |
To še ni razlog, saj imajo lahko banane drugačno strukturo kot pomaranče.
Vratna peresa petelina se tudi svetijo, sinice pane, recimo. Strukturi sta pač različni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 26 Mar 2015 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
"muha"- Lani sem drobljen material od obrezovanja v kompostniku po plasteh potresla z bokašijem. Čez dva meseca sem nekaj brskala po njem in mi je na prvi pogled vse zgledalo že napol preperelo. Najbrž bi se pri žagovini obneslo podobno in bi bila v kratkem času spremenjena v kvalitetno zastirko?
"metuljc" - Sploh, če bi vmes dali plasti kopriv, gabeza, skratka zelenja, ki doda vlago, dušik in še kaj. Pa kaj kuhinjskih ostankov iz organkov, recimo, vmes.
Pred leti sem med maline (kjer veselo poganja tudi regačica) posula organik, čez pa zdrobljene veje, kake 10 cm na visoko. Po nekaj tednih sem slučajno odgrnila en del zastirke in v njej je kar gomazelo deževnikov, maline pa so tisto leto res lepo rastle., letos vajo ponovim, nekje na začetku aprila, tudi med ribezom, dodala bom še nekaj malo preperele slame.
Posebej se mi zdi važno, da posuta plast ni kompaktna, ampak je vmes zadosti zraka, sicer se sprime in spodaj so razmere neprimerne za aerobne razkrojevalce.
"Kravzlj" - muha, dobra ideja.
Če bi dobil žaganje, bi jaz tako naredil: v sod bi dajal žaganje, pa kakšen druga material, recimo travo. Pa vse posuval z bokašijem. In potem zaprl, in čez en mesec bi imel pomoje napol preparelo žaganje.
Moram poskusiti.
Nazadnje urejal/a zuf 27 Mar 2015 13:14; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 26 Mar 2015 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Dalj časa sem dajal na dno posode organko plast žaganja, da je popivnal tekočino. Drugega kot to, da je bilo žaganje namočeno s tekočino nisem opazil. Vsebino organka sem stresal v kompostni kup, kaj se je iz tega izcimilo, pa bom videl čez kakšen mesec, ko bom potresal po vrtu pred prekopavanjem.
Potem sem prenehal, ker sem imel vrečo pokvarjenih otrobov (beri z mišjimi kakci in urinom) in sem za pivnanje dajal te otrobe. Sedaj pa tekočine več ne nameravam pivnati ker je odležan izcedek iz organaka bioencim za odstranjevanje rje . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 9 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|