|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 20 Feb 2015 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj, a se ti zdi, da je treba bokashi fermentirane odpadke kaj prezračit al ga lahko daš takoj deževnikom? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 20 Feb 2015 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz od včeraj imam to "tovarno deževnikov"
ki je sestavljena po predalih naredil sem nastilj iz šote,časopisa,zemlje po navodilu.
Danes sem dodal ene dve žlici bokashija saj deževniki najraje predelujejo fermentirane odpadke (tako je rekla prodajalka v Biobrazdi)
u bistvu takšne ki že razpadajo..
saj nimajo zob ki bi frezali cele kile dnevno:)
Je tudi nekaj videjev na you tube. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 20 Feb 2015 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
Če želiš bolj točen podatek - mikroogranizmi predelujejo odpadke, deževniki pa se hranijo z mikroorganizmi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Feb 2015 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
paprika je napisal/a: | zuf a nimaš ti svojih deževnikov doma,so produktivni? |
So so, celo leto lani smo jih hranili in spomladi nas čaka žetev cele bane!
paprika je napisal/a: | lpmami je napisal/a: | Paprika, povej mi, no, če si lahko takole pomagam: dve vedri fermentiranega bokašija dam v klet, vanje naselim deževnike, zaprem (?) in počakam dva mesca. A bo to to? |
Hm,ne vem sem šele začetnik v tem:)
Pomoje prvo narediš nastilj iz namočene kokosove šote, kartona,
komposta,malo kamene moke, naseliš deževnike pustiš teden tako
potem pa dodajaš vsak teden nekaj bokašija.Posoda mora imeti odtekanje, zračenje prav tako pokrov,če boš sama delala posodo. |
lpmami, fermentirani odpadki in nezračen prostor ni ravno dobro okolje za njih. Če bi dala samo fermentirane odpadke in pustila zračno bi še mogoče šlo. Tole s steljo in počasno dodajanje odpadkov je še najbolj ziher, ampak se mi ideja, da bi jih ene par vrgel v odpadke zdi posrečena, saj je tudi kravzlj že pisal o tem... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 21 Feb 2015 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, mislim da je treba prezračiti. To sem tudi naredil. Pustil odprt sod, malo premešal.
Sem že skoraj preselil celo farmo. Da štartamo na novo. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 21 Feb 2015 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
če naseliš novo leglo bo tale najboljša
https://www.youtube.com/watch?v=HPUJMuXr7kQ
hitet nima smisla, ker to ne gre hitro kot bi si nekateri želeli
deževniki nimajo zob. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Feb 2015 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj je napisal/a: | Pustil odprt sod, malo premešal. |
To si naredil in še isti dan dal not deževnike al kasneje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 21 Feb 2015 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem bokashiral, sem imel zaprto, potem sem odprl. Mislim da sem sod malo zavalil po tleh, da se je razdrobilo. In potem šel nazaj na delo v Tolmin, in čez kak mesec naselil deževnike. Pokril z papirjem (pogodbo ) in ko sem sem se čez par mesecev vrnil domov, me je čakalo presnečenje
Pa v sodu je bila spodaj samo ena luknja. kjer je vmes malo odtekla voda, pa ni bilo panike. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 22 Feb 2015 00:00 Naslov sporočila: |
|
|
Torej šele čez mesec zračenja si naselil... ker men je malo čudno, da bi veliko svežih fermentiranih odpadkov futral deževnikom. Male količine bi še šle. No mogoče bi šlo, kaj pa vem, meni se zdi malo premočno za njih. Treba vse sprobat! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 22 Feb 2015 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da če futraš deževnikom na vrh bokashi, ni panike. Jaz ponavadi vzamem iz posode bokashi, pa dam deževnikom na vrh. Se razdiši pa je.
Če pa deževnike naseliš v bokashi, je pa drugo. Da nimajo svoje stelje, kamor se skrijejo.
Paprika, zanimiv film. Samo 2 opombi bi imel. Meni se slama zelooo počasi razgrad. Pa ko deževnike naseliš, jih jaz še nebi futral prvi dan, ampak zmeraj počakam kak teden.
Pa deževniki morajo biti pokriti. Aja, jaz jih ponavadi naselim v zmlet papir iz pisarne. Če imam kaj pulpe ki ostane pri stiskanju soka, dam ponavadi še to vmes, pa malo bokashija. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 22 Feb 2015 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
tako sem jih jaz naselil pa ene 2 žlici bokašija imajo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trajnica
Pridružen/-a: 06.03. 2015, 19:59 Prispevkov: 14 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: 10 Mar 2015 14:53 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Mene pa zanima, če ima kdo od vas kakšne izkušnje s kompostnikom, takim iz lesenih okvirjev in mrežo spodaj, naložnini eden na drugega v več etež, ki se postopoma polni in črvi sami migrirajo v zgornje plasti Najbrž nekaj podobnega kot tisti plastični kupljeni samo, da je pač home made Jaz bi ga namreč rada imela v kleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 10 Mar 2015 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tast ima klasičen kompost narejen tako, da je celoten kompostnik dejansko kovinski stolp z zamreženimi stranicami. Vse skupaj je visoko malo manj kot dva metra. Na vrh nalaga svež material, spodaj ven leti kompost. Mora biti pa vse skupaj v senci, da se ne izsuši. Dodatne minus je, da v času večjih količin sadja (predvsem grozdje) v radiju nekaj metrov ne diši najbolj prijetno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 12 Mar 2015 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | ...za notranje kompostnike dobiti takšno leglo, kjer so deževniki že navajeni na odpadke, kakršne jim bomo dajali.
...je na okoli 20+°C čez dan, malo manj čez noč.
|
Odločil sem se da bom probal tole z deževniki.
Po celodnevnem tuhtanju kako priti do primernega (beri poceni) zabojčka sem se odločil, da bom vzel zabojčke od zelenjave notranjih dimenzij nekje 27x38x19 kar znaša skupaj nekje 17lit na zabojček, saj ga nameravam znotraj obložiti z 1cm stiroporjem tako da bo nastala kompaktna škatlica, te gajbice se pa lepo zlagajo druga na drugo. Lahko je v enem stolpcu več legelSpodaj pa že imajo luknje. Živeli bod v garaži, pozimi bo okrog 11-12oC, poleti čez 20oC.
Sedaj se pa začnejo vprašanja:
- Ali ima kdo leglo, da mi odstopi malo deževnikov, ki so navajeni dopadkov iz organka?
- naj naredim kakšne luknje v stiropor za zračenje? Centimeterske luknje (in potem obložim s tankim filcom) ali samo preluknjam z vročim žebljem? Po moje bi morale biti luknje z žebljem dovolj, če jih sploh rabijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 15 Mar 2015 22:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi jim dal zrak, tudi v naravnih kupih ga imajo dovolj.
Namesto lukenj (neprijetno delo), lahko daš v posodo drenažno cev, ki štrli ven in daje zrak.
Lejte to (angleščina): http://permaculturenews.org/2014/12/11/worm-farming-at-zaytuna-farm-2/
Leglo, ki je navajeno na kuhinjske odpadke lahko dobiš pri meni.
Mi jih imamo v banji in se res obnese.
Drenaža za odvečno tekočino je odtok banje, na notranji strani nad odtokom pa je mrežica.
Ko bom spraznil, bom za novo rundo dal drenažno cev po dnu in na eni strani ven - za zrak.
Začeli smo lani poleti, s pol bane uležanega gnoja, potem pa dodajali samo rastlinsko biomaso, večinoma kuhinjski odpad.
To zimo so bili pokriti z debelim slojem listja v nekdanji štali, kjer so bili tudi poleti, da jim ni bilo prevroče.
Pri bani je dobro, ker je malo večja stvar in je preprostejše dodajati večje količine odpadkov.
Še ena prednost je, kompostni deževniki imajo radi bolj vodoravno gibanje tik pri vrhu.
Pa še nekaj, kar je že kravzlj dostikrat omenjal - pokriti morajo biti, da je tema, kar je plus točka glede na njihovo obnašanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Stran 4 od 8 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|