Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 17:45 Naslov sporočila: Triticum aestivum - pšenica |
|
|
Zadnjič sem prvič brala o pšenični travi. Njen sok naj bi bil zelo zdravilen.
-vsebuje veliko klorofila, vitamine A, B, C, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij...
-Pomaga pri zniževanju krvnega pritiska,
-Čisti jetra,
-Pomaga pri težavah s krvnim sladkorjem,
-Pomaga pri zaprtju....
Kdo od vas uživa sok iz pšenične trave? Danes sem kupila semena in jo bom posejala v pladnje. Kako pripravite sok? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Moje sodelavke si mešajo to v jutranje smoothije. Enkrat sem pila čisti sok, pravkar izcejen iz sokovnika, sem mislila, da bom hin od sile.....bljak. Ampak z drugimi sestavinami se da pokonzumirat. Kje pa si nabavila semena? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 18:56 Naslov sporočila: |
|
|
V Bauhausu. Vrečka je od Semenarne, na njej piše Pšenica za sočenje. Se pravi, da to travo kar zmiksam, ko bo zrasla? Bom tudi jaz dodala še kaj zraven zaradi okusa. Nekje piše, da je za prvič dovolj, da popiješ 0,3 dcl. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 18:56 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, potrebuješ sokovnik s polžem, ki je sposoben iztisniti sok iz trave.
Sicer ne bo pravega efekta dobiti iz nje vseh učinkovin. Imamo ljudje premalo želodcev . Ne vem zakaj, ampak nas ni preveč prepričala, žal.
(sem letos po celem vrtu gledala pšenico - ker sem lansko zimo ostanke posejanih pladnjev metala na vrt, silno je vztrajna in trdoživa ta pšenička ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz posejem na gosto kar domace seme psenice. To posebej pakirano je zelo drago in ne vem v cem naj bi bilo boljse. Seme posejem v korito za roze in ga zacnem rezati ko ima visino 6 do 8 cm, preden zacne delati kolencka. Rezem z keramisnim nozem in socim v polzastem sokovniku. Porabim takoj. To pomeni v roku 20 minut. To je pomembno zaradi ohranitve encimov. Istocasno stisnem se kaksno jabolko. Sam je premocan in dokler se zelenih somov ne navadimo, nam lahko povzrocajo tezave v zelodcu pri uzivanju vecjih kolicin. Za en obrok zadosca pest psenicne trave.
Vcasih pa vmesam psenicno travo v smuti ali v mandljevo ali ovseno mleko.
Psenicna trava se po rezanju zelo lepo in hitro izrasca. Rezemo jo lahko do 5 x.
Nakaljena psenicna zrna pa so zelo dobra za grickanje namesto oresckov ali kuhana kot priloga.
Na enak nacin lahko uporabimo piro in oves. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tajana, a v smoothije vmešaš sok od trave? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
Za smoothije dam kar vse sestavine v blender, dodam vodo in zblendam. Nic psenicne trave niti drugih zelenih rastlinic ne socim posebej. Vedno kombiniram zelene sestavine z sadjem. Najrajsi z jabolki ali bananami. Nikoli pa ne s slivami, grozdjem ali borovnicami, ker pride v kombinaciji z zelim grozna barva. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Potem bom tudi jaz tako naredila. Sokovnika s polžem nimam, pa ga ne bi nabavljala zaradi pšenice, ker sploh ne vem, če mi bo všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Špela
Pridružen/-a: 06.02. 2014, 15:09 Prispevkov: 147 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas se to pšenično travo vedno meša s sadjem, ki ima močen okus, ker je...ja, nagravžna, ni druge besede
Barva pa nima veze, ker jo lahko vedno "popraviš" na čokoladno z rožičevo moko ali kakavom |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Jan 2015 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Špela je napisal/a: | Pri nas se to pšenično travo vedno meša s sadjem, ki ima močen okus, ker je...ja, nagravžna, ni druge besede
Barva pa nima veze, ker jo lahko vedno "popraviš" na čokoladno z rožičevo moko ali kakavom |
S časom pa še oči dobijo "debelo kožo" in je vse njami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jan 2015 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem prvič poskusila pšenično travo, zmiksano z jabolkom in limono. Okus mi je bil všeč. Osvežilen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 31 Jan 2015 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ce zelimo razstrupljevalni in cistilni ucinek, ne smemo psenicne trave nikoli mesati z nicemer razen z vodo in to popiti na tesce. Pa ne veliko, za zlico soka z deci vode. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 31 Jan 2015 23:07 Naslov sporočila: |
|
|
V takile obliki sem sprobala to travo in mislila, da bom umrla. Edini način, da sem spravila dol, je bil, da sem si zatisnila nos, potem pa se tako nič več ne okusi. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Maj 2018 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Hčerka soči pšenično travo za sina s presajeno ledvico. Prosila me je, če lahko "kje na tistem tvojem gartlcu" dobim zdravo pšenično zrnje, se pravi, tudi ekološko pridelano. Verjetno je tudi njej predrago tisto v trgovini, ker ga porabi kar precej.
Ima kdo za prodati? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|