| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo | 
	 
	
		| Avtor | Sporočilo | 
		 
		| Oldi 
 
 
 Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
 Prispevkov: 858
 Kraj: Cerklje na gorenjskem
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Mar 2014 00:50    Naslov sporočila: Temperatura in čas kaljenja |   |   
				| 
 |  
				| Na dnu tele teme je dobra tabela s časom kaljenja v odvisnosti od temperature, iz česar lahko sklepamo na potrebne pogoje za kaljenje. Če kdo dobi kaj v slovenščini, naj prilepi tule.
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| orlica 
 
  
 Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08
 Prispevkov: 330
 Kraj: Notranjska
 
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| labia 
 
  
 Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15
 Prispevkov: 356
 Kraj: NM 243 m n.m.
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Mar 2014 09:20    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Kolikor se spomnim je enkrat mfranc nalimal nek graf odvisnosti kalitve semena glede na temperaturo kalitve, kakšno leto pozneje pa je zopet podal zapis, ki sem ga shranil v arhiv. 
 Zapisano pa je bilo tako:
 
 "Splača  se malo preveriti temperature na izbrani lokaciji.
 Temperatura na različnih okenskih policah pa lahko variira do 10, 20 °C ! -
 
 Paprika
 /temperatura substrata/procent kaljivosti semena/dnevi do vznika
 
 15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni
 
 20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni
 
 25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura
 
 30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni
 
 40 ºC - - - 70 % - - - 09 dni
 
 Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. "
 
 Zapisani podatki so sicer za papriko, velja pa tudi za paradižnik in preverjeno so podatki pravilni. Velja opozorilo, da gre za temperaturo ZEMLJE in ne prostora.
 Če je lonček s substratom in semeni na mrzli polici, bo tudi zemlja mrzla, ne glede na temperaturo zraka, zato pod posodo dajte stiropor, ki je dober izolator in se zemlja ne bo hladila.
 Ravno tako je lahko v mrzlih dneh šipa (steklo) zelo mrzla in  ohlajen zrak pada ob šipi navzdol in lahko dodatno hladi posodico. Zato za kalitev ne priporočam položaj na okenski polici ampak ob kakšnem viru toplote, ker svetlobe itak ne rabimo.
 Torej važna sta toplota in  stalna enakomerna vlažnost substrata.
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| metuljc 
 
  
 Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
 Prispevkov: 9547
 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Mar 2014 09:39    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| % kalivosti ne more biti odvisen le od temperature, je še kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo nanjo, recimo starost semen. |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| labia 
 
  
 Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15
 Prispevkov: 356
 Kraj: NM 243 m n.m.
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Mar 2014 13:12    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Imaš prav. Mišljeno je bilo, da pri 100% kaljivosti v navedenem času skalijo skoraj vsa semena, ker pač vsa ne skalijo istočasno in je zamik lahko  dan ali dva.
 Seveda pa je tu še pomemben podatek kaj damo kaliti. Recimo pri peteršilu je čas kalitve občutno daljši itd.
 Neka orientacija v navedenih podatkih je in sicer razmerje med temperaturo in časom kalitve ob upoštevanju vseh ostalih pogojev, ki naj bi bili optimalni.
 
 Glede na tabelo je čas kalitve  pri paradižniku nekaj krajši kot pri papriki/čiliju, nekako za dva dni. Vsaj pri meni je bilo tako.
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| anita133 
 
 
 Pridružen/-a: 08.11. 2014, 21:42
 Prispevkov: 54
 Kraj: ivančna gorica
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 11:27    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Imam eno vprašanje glede temperature pri kaljenju. Kaj se zgodi če kališ pri preveliki temperaturi?
 Ravno sem dala kaliti seme bazilike, origana in šparglja pa me zanima kaj se zgodi če bi bila temperatura slučajno prevelika.
  |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| lpmami 
 
 
 Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
 Prispevkov: 8333
 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 13:13    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Če imaš dobro zalito in višjo temperaturo, lahko dobiš dušena semena v zemljini omakci.... pa poiščeš kakšen recept, kjer se za začimbo uporabljajo dušena semena bazilike, špargljev, ... 
  _________________
 Barvit pozdrav,
 Ladka s Povelj, Bahnkova
 Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| seba993 
 
  
 Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
 Prispevkov: 862
 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 13:16    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Mal heca more bit. O kaki temparaturi pa govoriš? Pri višjih temparaturah je treba bol paziti da je seme vedno na mokrem. _________________
 LP seba993
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| anita133 
 
 
 Pridružen/-a: 08.11. 2014, 21:42
 Prispevkov: 54
 Kraj: ivančna gorica
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 13:17    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Ne najdem veliko informacij glede kalitve semena pri šparglju pa se  zato zanima malo informacija  |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| mfranc 
 
  
 Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
 Prispevkov: 4681
 Kraj: Ljubljana
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 13:43    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Če boš odprla vse linke zgoraj, od Muhe in Oldija, boš našla vse konkretne odgovore  ...  . 
 Iz zgornje tabelce za papriko se tudi lepo vidi, da je največja kaljivost in najkrajši čas kaljenja pri optimalni temperaturi, potem pa pada in pri nižjih in pri višjih temperaturah.
 
 Kolikor vem, velja to za večino semen.
 
 LP
 _________________
 mfranc
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| seba993 
 
  
 Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
 Prispevkov: 862
 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 14:12    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Ja samo optimalna temparatura je pri nekaterih rastlinah višja pri nakterih pa nižja. _________________
 LP seba993
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| muha 
 
  
 Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
 Prispevkov: 19309
 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 14:25    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| anita, tule je nekaj o povezavi kaljenja in temperature pri špargljih.  Kot maksimalno v tem preizkusu  navajajo temperaturo 30°C . Si pa mislim, če je močno previsoka in zraven še mokra zemlja, da se seme lahko "skuha". 
 Če bi rada našla še kaj, vtipkaj v iskalnik asparagus officinalis l sowing temperature
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| mfranc 
 
  
 Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
 Prispevkov: 4681
 Kraj: Ljubljana
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 05 Jan 2015 14:44    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Itak, Seba993 
 http://tomclothier.hort.net/page11.html
 
 Stric google tole kar precej razumljivo prevede; noče pa pretvoriti Fahrenheit stopinje v Celzijeve
   
 Mogoče se bo tega lotil kak mlajši član - Seba993, Oldi ?
   
 LP
 _________________
 mfranc
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| muha 
 
  
 Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
 Prispevkov: 19309
 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
 
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		|  |