|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
Torej: prevod enega od tekstov ene od ameriških univerz na to temo:
Ena od najpogostejših fizioloških motenj so črne proge v koncentričnem razporedu na spodnjem delu plodu. Jamice, ki se pozneje kažejo kot temne črtice se razvijejo, ko se rast zeleno razraščen dela ob peclju neenakomerno prekine na eni strani, na drugi pa se počasneje upočasni, kar povzroči neenakomeren razvoj plodu. Za to fiziološko motnjo so manj dovzetne vrste z večjo rozeto (tem delom ob peclju) ob cvetenju. Ta motnja se torej razvije že veliko prej, preden je vidna, vidna postane šele zadnji mesec dozorevanja.
To je na hitro, in po ne preveč poglobljenem prevajanju, a bistvo je ohranjeno v obliki kot ga podaja strokovni vir. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ampak kaj je to?
Ali kožica mikroskopsko popoka ,pa se tam naselijo plesni oziroma bakterije.
Je to rešljivo?
Opažam da
drevesa katera so bolj podvržena vlagi so bolj dovzetna na ta pojav.
Temu pojavu naj bi bil bolj podvržen kaki Tipo še posebej kateri je oplojen.
Zakaj imajo Italijani tako čistega,kljub temu da imajo 90% zasejanega prav kaki Tipo.
Letos pa je tudi pri njih celo poletje deževalo.Da bi imeli pokrite pa nisem še opazil. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot si napisal, kožica popoka in se vanjo naselijo bakterije ipd. Kar ima za posledico to, da proge postanejo črne, vpliva pa v veliki meri tudi na neenakomerno zorenje plodu, krajši čas skladiščenja in možnost za razvoj okužbe plodu. Veliko vlogo pri tem igra izbira kultivarjev- sort in klima v kateri se vzgaja kakije- ni vse v zračni vlagi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Saj Italijani najbrž točno vedo kaj je in zakaj, da je fiziološka motnja vemo tudi mi.
Ampak, kaj točno jo povzroča, pomankanje kakega elementa ali bolje mikroelementa v obdobju rasti plodu, talne razmere, temperatura,...?
Če mikrorazpoke, ki nastajajo v odobju rasti ploda okužijo glive, tako da razpoke počrnijo, pa vemo, kako se to reši. Škropljenje z fungicidi, kar najbrž Italijani počno.
Saj je bila naša sadjarska stroka pred leti v Italijanskih in Španskih nasadih kakija, a nam niso nič svetovali,ali pač.
Saj vemo kako je s kostanjem, nihče nič ne ukrepa drevesa pa propadajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem bi lahko to probal zaščititi z kakšnim pripravkom kot uporabljajo ekološki kmetje naprimer pri škrlupu jabolk.
Mogoče bi pomagala tudi apnenožveplena brozga.
Samo nevem kedaj bi bil najboljši čas za uporabo brozge.
Babaco ko omenjaš kostanje.Izgleda,da so v Italiji sanirali šiškarico.
Probal sem kupiti okrog 100 sadik pa je vse prodano bilo že septembra.
Pri drevesničarjih kjer stane sadika okrog 12 evrov.
Pri nas pa čakmo z naselitvijo osice ,da se kostanji vsi posušijo. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 23 Nov 2014 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. No, babaco tako mimo vsega nisem pisal, če se da kaj sklepati iz tega kar je napisano (ker menim, da se da), potem si lahko s tem tudi pomagamo, res pa je, da cele študije ne nameravam prevajati. Malce dlje smo že kot na točki, da o teh kolobarjih ne vemo ničesar, za malce več bo potrebno več kot to, da se sprijaznemo, da o tem ne vemo ničesar. Je pa pomembno dejstvo tudi to, da določene rastline izhajajo iz njim ljubih pogojev, kaj smo pripravljeni za te pogoje žrtvovati mi, ki jih radi gojimo v naši klimi je pa drugo vprašanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 23 Nov 2014 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
Dafo, hvala za trud, se čisto strijnam s tabo, mene, pa najbrž še koga zanima, kaj točno povzroča kolobarje in črne lise na kakiju.
Jaz lahko le ugibam, saj med fiziološke motnje spada marsikaj, Nepravilna oskrba s hranili, vodo, pa nizke poletne nočne in dnevne temperature,..črni lise pa najbrž tudi glivična oboljenja- ugibam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 28 Nov 2014 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
In tako izgleda oprašeni kaki TIPO pri meni, vsi plodovi. Izgled pa. Je razvidno. Drugi fot pa je opraševalna sorta, ki je botrovala oprašitvi (Tipa), plodovi pa konkretni tudi izgled, se pa morajo umediti.No, tudi meni ni jasno glede tistih črnih krogov. Sledi o prisotni SADNI VINSKI MUŠICI ni bilo,za lansko leto pa sem prepričan o njeni prisotnosti.Za opazovanje sem pustil na obeh lokacijah po caa 20 plodov na dveh drevesih, da vidimo, kako deluje umeditev v primerjavi z kakiji v zaboju, obranim pred tremi tedni na spodnjem fot.
lp.Vinkoz
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Nov 2014 07:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tule pišejo, da zrele kakije lahko tudi zamrznemo za nekaj časa.
Sadež lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga grobo zmešamo z mešalnikom ali pretlačimo, dodamo nekaj kapljic limone in z vsebino napolnimo vrečke ali plastične posode. Zamrznjen kaki je treba porabiti v šestih mesecih, torej nekako do poletja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sreco
Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:59 Prispevkov: 85 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kakije mi že leta zmrzujemo. Popolnoma zrele tipote. Brez kakršnih koli dodatkov. Samo zmiksamo jih s paličnim mešalnikom do homogene mase. Hranimo jih v plastičnih posodah. Odtajamo jih na sobni temperaturi ali hladilniku. Če se odtajanim doda malo sladke smetane, so prava sladica. Zdržijo do jeseni, brez, da bi kvaliteta padla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
Srečo, hvala za podatek iz prve roke. Prav pride , ko se naenkrat umedi več kakijev, kot bi jih želeli sproti pojesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 05 Dec 2014 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje za poznavalce kakijev.
Na Krasu (Štorje) bi nasadil približno trideset kakijev. Mi lahko priporočite sorte. ki bi tam uspevale. Sorta Tipo tam že rast. Ostanem samo pri njej ali poskusim še kaj drugega? Kaj pa še kakšne druge sadne vrste (hruške, marelice, fige....) ?
Pa hvala za koristne nasvete!
Lp _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 10 Dec 2014 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno upam na kakšen koristen nasvet, da mi sezona jesenskega sajenja na pobegne Kako pa kaj Kakiji in divjad? _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 10 Dec 2014 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Dejansko lahko v Štorjah sadiš prav vse sadne vrste,tudi fige.
Urediti si moraš le namakanje.
Brez dobrega namakanja,jaz nebi sadil ničesar. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 10 Dec 2014 23:05 Naslov sporočila: |
|
|
battagelli hvala za odgovor!
Problem bo ravno v namakanju. Parcela je odmaknjena od vodovoda. V bližini je vinograd, ki se na namaka in dobro uspeva. Je vinska trta bolj trdoživa? Na Gorenjskem imamo dovolj dežja pa mogoče postavljam "butasta" vprašanja _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Stran 12 od 70 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|