|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | zato tudi grmi niso dosegali višine in so cvetovi precej odpadali (oplojeni pa so bili, ker sem videl plod)... |
Kako veliki plodovi pa so ti odpadali? Da jih nisi zamenjal z neoplojenimi plodnicami pestiča, ki znajo biti tudi velikosti drobnega graha, preden odpadejo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
Danes mi je mama prinesla nekaj različnih čilijev od sodelavca. Pa vas bi prosil za opredelitev vrst, ker jaz sem še bolj amater glede tega. Rumen sem mislil da je habanero yellow, vendar je nekam čuden od spodaj.
Menda nekaj močnega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 20:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Ugotovil sem, da sem letos precej pozno kalil - konec februarja. |
Zelenc, ti je v bistvu že Bicikel povedal, da ni pravila, kdaj začeti s setvijo; ta zavisi od veliko variabilnih faktorjev. Če pa bi le omenil en pavšalizem, ponavadi rečemo, da sejemo paprike dva tedna do mesec dni pred setvijo paradižnika, če ti to kaj pomaga .
Za začetek moraš narediti "inventuro" svojih možnosti, pogojev. Da omenim samo dva ekstrema
- živiš v bloku, okna so samo na severni strani neba
- imaš zimski vrt, torej del stanovanja z ogromno svetlobe in ta pravo temperaturo, recimo 22 °C
In potem imaš vse vmesne danosti; če ne poveš kaj lahko nudiš semenu in potem sadikam, ti je teško kaj konkretnega svetovati, se ti ne zdi?
K temu sodi tudi osnovno znanje, koliko ur dnevno rabi čili za rast približno optimalno svetlobo in toploto. Za dobro rast zadošča 6 - 16 ur (te vrednosti v zimskih mesecih seveda nimaš ) dnevno sončne svetlobe in temperature med 20 in 26 °C. Nižje greš s temi vrednostmi, dalj časa rabi sadika za rast.
Potem imaš na razpolago dodatno, umetno razsvetljavo. Komur nihče ne gleda pod prste, koliko elektrike porabi , si lahko omisli za to predvidene žarnice v moči od 400 W naprej; z njimi lahko vzgajaš sadike tudi brez dnevne, naravne svetlobe. Recimo v kleti, garaži itd.
Metoda, ki jo jaz uporabljam so svetilke manjše moči, s katerimi samo dopolnim, raztegnem rastno svetlobo preko dneva. Meni to zadošča, sadike, večinoma že cvetoče, brez problema pripeljem do roka za prenos na mesto v vrtu ...
Ravno tu lahko omenim nadaljevanje predvzgoje, oziroma posamezne faze, ki jih je pametno uskladiti.
Torej vse se začne s setvijo, razsaditvijo, pikiranjem v male lončke ali v kakšna korita. Pri večini nas vrtičkarjev se potem začnejo prostorski problemi, ko sadike začnemo presajati v velike in nato še večje lonce.
Torej, željeno zgodnost sadik moraš vskladiti z možnostjo v nadaljevanju. Če imaš rastlinjak, si lahko privoščiš že marca velike sadike za prenos v njega, če gredo sadike ven, imaš lahko lepe, recimo mlade odrasle sadike v maju.
Ena zelo zoprnih zadev je ta, da velikih sadik zaradi vremena še ne moreš dati ven, niti jih presaditi v večje lonce. Sadika v premajhnem lončku dobesedno ostari in jo je ponavadi zelo težko revitalizirati .
Verjetno se z prezgodaj vzgojenimi, prevelikimi sadikami še ne boš srečal; omenil sem samo, kaj se lahko zgodi z neusklajeno predvzgojo. Da o +/- nekaj tedno razlike zaradi vremena niti ne govorim .
Sam sem letos sejal čilje 16. februarja, in sem vzgojil čisto primerne sadike. Hot Hungarian Wax sem prednostno sejal 20. I., vendar sem imel velike težave s kalitvijo in tudi potem, pri njem me je reševal Dmdm, da sem imel kar zgoden pridelek.
Zelenc je napisal/a: | Kdaj naj bi bil taprav termin? Odvisno od vremena al je to okoli novega leta? |
Največ ti bo dala lastna praksa, kot vedno, začetnik težko ovrednoti "papirno lamentiranje" , ki ga prečita. V enem letu ti bo že veliko več jasno.
Moje mnenje, ne splača se ti sejati prej kot konec januarja, začetek februarja. Vse ostalo je mučenje rastline, dan je še zelo kratek .
Veliko časa boš pridobil s sejanjem in nadaljnjo predvzgojo v dobrem substratu.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Ja ne vem, jest bom kalil tokrat bolj zgodaj, morda pa sem tudi falil, ker nisem uporabljal nobenih gnojil, ampak samo mešanico vrtne in kupljene zemlje. Morda. zato tudi grmi niso dosegali višine in so cvetovi precej odpadali (oplojeni pa so bili, ker sem videl plod)... |
Uporabite kupljen substrat za paradižnik in mu primešajte 10% naribanega stiropora, da bo bolj rahel, posoda v kateri bo na koncu posamezna rastlina pa naj ima minimalno 5 - 6 litrov.
Ko bodo začele rastline cveteti jih vsake 14 dni pognojite s polovično dozo gnojila za paradižnike in to je v glavnem vse.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
@Metuljc - to pa je mogoče, ja. Sem mislil da je to že lahko oplojen cvet...
@mfranc - kalil sem v prostoru, kjer je dovolj svetlobe. Južna stran, neposredno pod strešnim oknom, temperatura pa tam med 20-23 stopinj. Ker se rastline niso pretegovale, sem pač sodil, da se dobro počitijo.
Bom naslednjič kalil v dveh rundah - ena v januarju, druga mesec kasneje. Pa pognojil bom zadevo, tako da bom videl kaj se bolje obnese...
@Spiridon - super, hvala za nasvet. Bom poizkusil tudi tako. Morda bo pa naslednjič vendarle bolje.
Hja, začetnik sem. Učim se.
Hvala vsem za pomoč in nasvete. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 23:33 Naslov sporočila: |
|
|
Kar brez strahu @Zelenc! Verjemite, čiliji so precej trdožive rastline in njihovo gojenje ni nobena vesoljska znanost.
Tudi kakšno napako, ki bi marsikatero drugo rastlino že ugonobila, nam znajo oprostiti, če jo pravočasno popravimo
Na forumih, ki obravnavajo tovrstno tematiko, je sicer najti zelo dosti koristnih in uporabnih nasvetov, je pa tudi res, da mnogi gojitelji iz želje po eksperimentiranju (ali drugih nagibov) enostavne stvari pogosto še malo dodatno zakomplicirajo...
Celo čiste neumnosti se tu in tam najdejo napisane...
Vsi bralci, ki že imajo nekaj gojiteljskih izkušenj, sicer vedo za kaj gre, med začetnike pa takšni opisi na žalost vnašajo zmedo in nezaupanje vase.
Torej, kot vam je že @mfranc zgoraj položil na srce, vam bo še največ dala lastna praksa in kmalu boste kot izkušen gojitelj popolnoma suvereno "ločevali zrnje od plev"
PS: Svetujem (če tega slučajno že ne delate) še vodenja dnevnika za tekočo sezono o vseh opravilih in svojih zapažanjih.
Ljudje smo pozabljivi in pri kakšnih eksperimentiranjih je včasih koristno prebrati kako smo v preteklosti kaj naredili in kje smo ga mogoče tudi polomili
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 25 Okt 2014 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
Name ste pa čisto pozabli.
Rumeni je zgleda vseeno habanero, ker ima tisti značilni okus pa peče na polno. Skrajno levi skoraj nič ne peče, mogoče čisto malo. Tiste "kapljice" so pa tudi precej pekoče, vendar vsaj 5x manj kot habanero. Rdečega dolgega pa še nisem poizkusil. Zadnja dva na sliki pa sta verjetno moruga scorpion. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 25 Okt 2014 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Trocki je napisal/a: | Name ste pa čisto pozabli.
Rumeni je zgleda vseeno habanero, ker ima tisti značilni okus pa peče na polno. Skrajno levi skoraj nič ne peče, mogoče čisto malo. Tiste "kapljice" so pa tudi precej pekoče, vendar vsaj 5x manj kot habanero. Rdečega dolgega pa še nisem poizkusil. Zadnja dva na sliki pa sta verjetno moruga scorpion. |
Ne @Trocki, niste bili spregledani, niti pozabljeni, le določanju sort na podlagi fotografij enega samega, samcatega ploda, se večina gojiteljev izogiba.
Sigurno ste že zasledili, da je takšno določanje zgolj ugibanje, ki lahko drži, ali pa tudi ne...
Recimo tista rumena paprikica na desni, ki ste jo vi "prepoznali" kot Habanero, mene po obliki bolj spominja na Trinidad moruga scorpion yellow, medtem, ko je rdeča "kapljica" poleg njega zelo podobna sorti Aji cachucha, ki jo ponuja tudi Semillas...
Z levima dvema je še težje. Zelo verjetno pripadata rodu Capsicum annuum in po zakrivljenosti peclja sodeč, sta rasli navzdol.
Rumena bi lahko bila Hungarian WAX, mogoče tudi Hot banana, rdeča poleg pa je zelo podobna sorti Chayene ali kakšnemu navadnemu domačemu feferonu
Zadnji dve na sliki spodaj...hmmm. Moruga scorpion je običajno bolj "bradavičasta", ti dve pa sta bolj "gladki"... Po moje bi lahko bili sorte Trinidad scorpion Butch Taylor.
Kot sami vidite, nič uporabnega, vse je eno samo ugibanje...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 26 Okt 2014 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
Naspomlad sem kupil semena Habanerota. Natančneje tele: http://www.semenarna.si/podrobnosti-artikla-barvitost-mehike/category/barvitost-mehike/article/cili-habanero-capsicum-chinense Lepo so skalil in zrasli. Zdj pa ko jih je treba obrati pa nevem ali so zreli ali ne. Pišem da so zreli svetlo rdeči ali pa rumeni moji so pa prosojno oranžni. Se da skoraj skozi videti. So zreli da lahko iz njih poberem seme ali ne?
Mal pacanja od prejšnega tedna in priprava na naslednje leto:
Pa zanima me kdo ima na forumu največ iskušen z prezimovanjem čilijev ker imam par uprašan? Al pa če se tema o prezimovanju odklene. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 26 Okt 2014 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
@seba993 ne čakajte na prvo slano! Plodove kar oberite in jih za par dni pustite na toplem v kuhinji. Mogoče se pa kljub vsemu še kaj obarvajo.
Pecljev s plodov seveda ne odstranjujte, da se prehitro ne izsuše.
Moji Habaneri ob dozoritvi ravno tako niso bili vsi rdeči.
Nekateri so do konca trmasto "vztrajali" na oranžni barvi. Očitno se tudi Semenarni kdaj kaj spokriža...
LP
Nazadnje urejal/a Spiridon 26 Okt 2014 22:17; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 26 Okt 2014 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
Sj ne čakam. Zato pa rabim nekoga ki ima več iskušen z prezimovanjem da mi svetuje. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 27 Okt 2014 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
seba993 živio, če si mislil na oskrbo rastlin čez zimo jaz sem delala tako: ( rocoto r. sedaj, če se ne motim že 4 leto) lonec z rastlino postavim na podstavek ob oknu, kjer sonce ne pride, pošteno zalijem zaprem vrata (povsod po malem piha saj je prostor potreben prenove) in jih znova odprem čez 3-4 mesece. nikoli nisem merila tem. a mislim, da nižje od 8 ne gre. malo zalijem, in počasi rastlino sprehajam ven notri ali jo postavim pod kakšen grm, če je vreme temu primerno in jo seveda obrežem, a s tem ne hitim. tako preživijo jasmin, svinčnice in še marsikatera rastlina. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 27 Okt 2014 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Tele mi je danes podaril sosed:
S četrtega nadstropja so mu z okna čvoknili na zelenico za blokom, tam potem nekoliko polomljeni ležali tri dni, vendar so kljub temu "preživeli" brez nekih resnejših posledic.
Levi so najverjetneje Bolivian rainbow, ostali dve vrsti pa nista znani.
Zdaj so v moji kuhinji lepo "na varnem"...
LP
Nazadnje urejal/a Spiridon 27 Okt 2014 22:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 27 Okt 2014 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za nego cez zimo vem kak more biti? Mene bolj zanima kako jih naj obrezem? Kako naj obtrzem tiste ki imajo bolj grmicasto rast? Tabasco, lemon drop? Jih lahko zdaj presadim v manjse posode da prihranim na prostoru? Koliko rastlin lahko za cez zimo posadim v 10l ajmerje-vedra? _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 89, 90, 91 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 89, 90, 91 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Stran 90 od 105 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|