Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Redkev - Raphanus sativus
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2014 20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preveri, če imajo pekoč okus in dišijo, ko jih zmelješ. Ni razloga, da ne bi bile užitne, če mene vprašaš. Kako si jih pa dobil iz plodov?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2014 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Redkev naredi stroke, enako kot gorčica ali rukola. Noter so semena.

Upam da govoriva o isti stvari... konkretno imam semena rdeče redkve, zori tudi bela redkev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2014 22:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aladin, kakšna ideja!
Semena so užitna, mladi, hrustljavi stročki so ponekod cenjeni kot delikatesa, imajo blag okus po redkvici. Če vsi tvoji še niso preveč zreli, jih lahko kar tako hrustaš, narediš v solati, celo vlagaš jih lahko:
http://gnowfglins.com/2014/07/09/pickled-radish-pods/
http://www.whollyrooted.com/blog/radish-pod-garlic-scape-refrigerator-pickle

Me zelo zanima kako boš uspel z namazom. Meni je šla v vrh tudi ena črna redkev, bo nekaj semenskega materiala tudi za takšno igranje Smile.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2014 07:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aladin je napisal/a:
Redkev naredi stroke, enako kot gorčica ali rukola. Noter so semena.

Upam da govoriva o isti stvari... konkretno imam semena rdeče redkve, zori tudi bela redkev.

Aladin, seveda govoriva o isti zadevi. Samo, vsaj semena črne redkve so v takih luskih (in ne strokih), da jih ni prav nič lahko dobiti ven. Luski so preščipnjeni med dvema semenoima, vsako seme leži v spužvasti "posteljici" in ko so plodovi zreli, ti ne razpadejo. Sem imela kar dela, da sem nekaj semen črne redkve spravila iz plodov.
Najbrž bi šlo najlažje, če bi jih kar pohodili, pa potem presejali.
Imaš kakšno boljšo rešitev?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2014 07:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rdeča redkvica naredi drugačne plodove, stroki/luski so podobni tistim od arašidov (čeprav od arašidov niso stroki) le da so semena manjša. Bolj je vse skupaj podobno gorčici.

Bom pripel kakšno fotografijo.

Figula, hvala za tole, sicer so zeleni stroki že na kompostu (vidim da bom drugič redkvico za stroke gojil nekje, kjer mi ne bo v napoto). Imam pa še belo redkev ki ima tudi že skoraj meter in pol v višino, še zelene stroke. Poročam o okusu, če se ne oglasim več, so strupeni Smile

------dodano------

Probal stroke od bele in rdeče redkve. Zeleni stroki bele redkve imajo komaj zaznaven okus in niso neka silna sreča. Prav nasprotno pa imajo zeleni stroki rdeče redkve skoraj enak okus kot gomolji, ki jih sicer jemo. Tako da sem kar malo jezen nase, da nisem prej vprašal - je kar nekaj te robe na kompostu... mogoče bom pa še kaj rešil, ta redkvica je rasla na gredi v obliki podkve, ki ima v sredini valj iz žice,kjer se dela kompost posebej za to gredo).


Nazadnje urejal/a aladin 20 Sep 2014 08:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2014 07:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aladin je napisal/a:
...belo redkev ki ima tudi že skoraj meter in pol v višino, še zelene stroke. Poročam o okusu, če se ne oglasim več, so strupeni Smile

Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2014 05:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

(aladin, me veseli, da si se še oglasil po degustaciji strokov Laughing Laughing )

Ko je že precej govora o zunanji prezimnosti pridelkov bi vprašala še za črno redkev.

Kolikor sem v tej temi prebrala - je ni dobro pustiti zunaj? Ali so še kakšni triki (sedaj ko imam volno bi jo tlačila povsod - upajoč, da bo kakšne čudeže delala Laughing )

Podvprašanje - kaj se s to redkvijo dogaja? Sploh ni več huda. Kar tak omledni okus ima. Najbrž nisem kupila pravega semena Crying or Very sad . Ampak tudi na raznih koncih kupljena nima nič moči - to je nek splošen trend? Mila redkev ....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2014 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni ostane crna redkev v zemlji do prvih zmrzali. Potem jo del shranim v hladni kleti zavito v casopisni papir. Osalo pustim na njivi, v bolj mili zimi ali pod snegom prezivi na njivi. V kleti rada ovene ali se izsusi.
Letos je redkev res bolj milega okusa. Veliko bolj ostrega in pekocega okusa ima, ce raste v susi.
To so moje izkusnje. Ker imam bolj malo prostora za primerno skladiscenje, veliko pridelkov pustim na njivi in na gredah. Prekrijem jih s casopisnim papirjem in slamo. Casopisni papir je v suhi zimi zelo dober izolator. Letos bom cez casopisni papir dala se karton in potem slamo. Karton se ne razmoci tako hitro.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2014 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

super, hvala tajana Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2014 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lansko zimo (ki je bila res mila), so meni črne redkve lepo preuzimile, spoomladi so bile dobre, pozneje so ščle v cvet in sem pridelala seme. Lets rastejo klavrno počasi in jih bom pustila, v upanju na milo zimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2014 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hej, nas bo več pesti skup držalo Smile.
Hm, kaj pa perje? Lahko pustim na miru ali ga kaj obtrgam - pri tej, ki jo bom pustila na vrtu?
Letos ima res čudovito veliko in zdravo perje - kaj pa če ga kisam/fermentiram kot zelje Idea upam, da si ne bom zastrupila družine s trapastimi idejami Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2014 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja črna redkev je zelo lepa, debela za mojo pest Smile .

Eno smo pojedli že pred zmrzaljo, druge sem pa pustila v zemlji in sem jih mislila puliti po potrebi, ker nimam dobrih pogojev za shranjevanje. Zdaj mi je pa ena prijateljica rekla, da ne sme zmrzniti, ker postane potem nekako "čudna", po strukturi in okusu Rolling Eyes . Upam, da to ne drži, ker moja je bila vmes že zmrznjena ...

Metuljc, če prav razumem, so najbrž lani tvoje tudi zmrznile pozimi, a ne? In so bile očitno spomladi vseeno dobre? Ali je bila lanska zima tako mila, da sploh ni zmrzovalo pri tebi?
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2014 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj vem, toliko kot letos, je lani že zmrzovalo. Kaj te pa stane, da eno spuliš in poješ? Bolje tako, kot, da ti propadejo, če nimaš primernega skladišča (beri: zasipnica za prihodnje leto je nujna reč).
Spomladi vem, da sem jedla črne in rdeče redkvice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2014 22:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, saj bom jutri, metuljc - že iščem dobre recepte Wink . Bom poročala, če je kaj slabša.

Letos nimam toliko te vrste zelenjave, ki se hrani v zasipnici. Za drugo leto pa že počasi pripravljam moža, da jo bo naredil Rolling Eyes .
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2014 22:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naribaš (lupljeno ali ne), na tanko, kar celo, da so lepe, okrogle rezine, malo posoliš in pokapljaš z dobrim bučnim oljem. Zraven dober, po možnosti črn kruh ali polnozrnat. Mmmmmmmm, preprosto, dobro. No, kak košček kakega malo bolj aromatičnega sira tudi ni na domet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 2 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.