|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Sep 2014 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | Mfranc, se pravi, da sejančkov nima smisla matrati preko zime, če ne nameravam uporabljati umetne svetlobe? |
Bobolino, iskreno rečeno, NE!
Morda si opazila, da sem sejal plodovke precej za vami, pa potem v sezono prispel z velikimi sadikami. Saj je logično, dan se daljša, temperature se dvigajo in je potrebno manj dodatnega ogrevanja in manj dodatne svetlobe kot nekaj mesecev prej. Oziroma, pozneje dodajana svetloba in toplota imata več efekta!
Brez njih pa razen pri tistih, ki imajo recimo ogrevane zimske vrtove z veliko ur sonca (brez ljubljanske megle ) tudi ne gre; če hočemo saditi res močne, cvetoče sadike.
Take močne sadike, posajene na prosto ob pravem času, ko je zemlja že ogreta, pa ne morejo dohiteti pozneje sejane, šibke sadike, kot se rado govori. To je larifari.
Od zgodaj vzgojene, močne sadike je tudi velika verjetnost (govorim za paradajz ) da da že kar nekaj pridelka, preden nas preseneti poletna, ali celo poznopomladna bolezen po imenu krompirjeva plesen .
Sem pa omenil, da je moja trenutna predvzgoja nekako testiranje, nabiranje izkušenj, preverjanje možnosti in limitov mojih "predvzgojnih danosti" .
Torej, če te zanima, ti lahko prinesem kak Jalapeno s prvimi pravimi listki .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Sep 2014 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Mfranc, do kdaj pa naj bi rastline rešili plodov, da bi se imele čas pripraviti na novo sezono? Si svoje, ki jih nameravaš prezimiti, že prenesel noter? |
Težko vprašanje , predvsem, če čakamo dva, tri čilije, da dozorijo v recimo marcu .
Obiranje do marca ni problem, če je sadika lepa, relativno zdrava in po končanem friziranju v marcu ostane močna sadika, ki se hitro obraste in ozeleni.
Hudič je če nimamo dobrih pogojev in čakamo nekaj plodov, grm pa nima pravih pogojev za prezimitev. Ponavadi plodove čakamo v toplem prostoru, kjer je lahko premalo svetlobe, ali pa premalo vlage (centralna kurjava) ali preveč vlage. Grm lahko vidno opeša; za zimovanje bi rabil svetel, hladnejši prostor, z minimalnim zalivanjem.
Mogoče se spomniš tega novoletnega Rocoto , fotka je iz 31.12.2012 http://shrani.si/f/3G/bV/4OEGAJ7/0141.jpg
na zadnje plodove sem čakal še v mesecu marcu, na terasi pač ni bilo pogojev za hitro zorenje; pa tudi interes mi je bil, še raztegniti sezono. Marsikaka veja je omagala, pobrala jo je plesen, vendar sem bolane zadeve sproti odstranjeval. Sam grm sem pa potem tako in tako rigorozno porezal nazaj, ker nimam prostora za šavje višine 2 m, kar lahko rocoto mimogrede naredi .
Težko ti svetujem konkretno, vse zavisi od pogojev, ki jih imaš; torej ti bo praksa pokazala, kje so tvoji limiti. Ali koliko si pripravljena pogoje izboljšati - finančno .
Moji Habanero so trenutno na terasi, ampak bolj zato, da se presušijo; večna moča v loncih jim je dala vetra . Šli bojo še ven, ker na terasi še ni pravih pogojev, predvsem je še precej senčna zaradi kivija.
Pa indijansko poletje so nam danes obljubili , torej bodo lahko še nekaj časa zunaj. Plodov pa večina tako nima več ...
Imam pa vrtne, dvojne Ring of Fire in Queen Laurie še polne mladih plodov in sem zainteresiran, da jih dam čimprej notri; in moram še pogruntati prenos s čim manj motenj.
Poskusil bom iz zemlje dobiti nepoškodovano grudo, in jih previdno dati v tako velike lonce da gruda tudi ostane čimbolj nepoškodovana.
Šele po obiranju (srčno upam, da mi uspe) jih pripravim na zimovanje, po potrebi verjetno zopet izlončim. Očiščeni, obrezani, dobijo manjše lonce.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 26 Sep 2014 05:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Mfranc. Ni druge; ali se potruditi ali pa bo vse kilavo, a ne ? Bližnjic pa ni.
Lani mi je s prezimljanjem zelo lepo kazalo, tja do konca marca, aprila. Veš, da sem bila vesela, se mi je zdelo, da mi kar uspeva. Nakar so mi tri BJ splesnele v dveh tednih, Rocoto pa menda še prej. Ni pomagalo odstranjevanje, škropiti pa nisem hotela. In od šestih ali sedmih je uspelo dočakati sezono samo Bishop's crown. Ta je pa še ves zelen, nehvaležnež . Bom morala še enkrat razmislit, če se grem zares in kot se spodobi, ali raje sejem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Sep 2014 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Res so dileme, in vsak naj se sam odloči - seveda pa tudi ne škodi probati .
Sam imam za zimovanje poldobre pogoje (na terasi), preveč sem odvisen od vremena, pomeni sončni ali oblačni zimski dnevi, s skoki med 30 in 5 °C ...
Moram še kaj narediti v tem pogledu.
Letos bom del čilijev prezimil v podstrešni sobici, kjer je temperatura bolj stabilna; odkar notri ni hladilnih skrinj, ki so sušile zrak, bodo pogoji verjamem kar ugodni.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 28 Sep 2014 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
Z čim se nj borim proti mokasti uši na čilijih? So se v zimskem vrtu malo namnožile. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 28 Sep 2014 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
aljaž je napisal/a: | Ali morda kdo ve, kje bi se dalo kupiti termoskrčljivo folijo (mislim da je pogovor o njej tekel nekaj strani nazaj). |
Mogoče vam bo tale link kaj pomaga pri nakupu... Različne barve in sprejemljiva caena:
http://trgovina.zupan.si/izdelek/506/PVC-okrasni-tulci?nodeid=34
Celestrina ni daleč od Maribora, tako da se lahko tudi zapeljete do njih, sicer pa sem te tulce videl še v trgovini Agro center v Hočah (Miklavška ulica 73) in v trgovini Enolog v Mariboru (Šentiljska cesta 71).
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aljaž
Pridružen/-a: 17.12. 2013, 17:27 Prispevkov: 69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mhm, sem že videl link, pa so mi preveliki. Imajo samo za 0,75l ali 1l steklenice, manjših ne poznajo. Bom se moral sam znajt, škarje in fen v roke pa gremo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Aljaž, mogoče veš, skrčko precej uporabljamo mi električarji, v "nemadanema" dimenzijah. Dobi se v večini elektro, elektronika trgovinah.
Tudi doma jo imam že leta, skupaj s pripadajočim "fenom" 2000W.
Ne vem pa, ali je to ista plastika - verjetno .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aljaž
Pridružen/-a: 17.12. 2013, 17:27 Prispevkov: 69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 14:37 Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, hvala za idejo, se bom zapeljal pogledat. Koliko pa so te folije kaj debele? Vidim na spletu, da dimenzij je res kolikor hočeš |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 18:49 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, nobene nisem našel, se vidi, da je že leta nisem rabil in se potem zalezejo ...
Recimo 0,5 mm, manjši premer so tanjše; vsekakor pa preveri ceno, te elektro niso poceni.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
aljaž je napisal/a: | Mhm, sem že videl link, pa so mi preveliki. Imajo samo za 0,75l ali 1l steklenice, manjših ne poznajo. Bom se moral sam znajt, škarje in fen v roke pa gremo |
Hmmm... močno me zanima, če bo izpadlo estetsko. Upam, da boste objavili fotografije.
Ko sem kupoval stekleničke za omake, mi je trgovec svetoval nakup 100 ml stekleničk, ki imajo dulec enakega premera kot literske steklenice (in enak navojni zamašek!), češ da je iz njih nalivanje lažje. Imel je prav, res se lažje naliva. Pa ne samo to - ob enem tudi nimam težav z nabavo novih navojnih zamaškov (imajo jih v vsaki trgovini kjer prodajajo steklenice), niti z nabavo okrasnih tulcev iz termofolije, saj lahko uporabim kar tiste za buteljke. Nikoli nisem niti pomislil na to, da malenkost, kot je steklenička, lahko povzroči ali reši kar nekaj dodatnih težav, zato sem trgovcu zelo hvaležen za dober nasvet.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | MFranc, vsekakor poročaj o omaki iz Pimenta Da Nayde. |
Evo, danes sem odprl zadnji lanski kozarček čili omake in letošnjo s Pimenta da Neyde čilijem. Poštena primerjava, sestavine in količina precej enaka. Približno kila paradižnika, dve kile paprike, štiri čebule, korenčki, glavica česna in začimbe. Lani cca 40 kosov Scotch Bonnet Red, letos nekaj preko 60 kosov Pimenta. Sem jih opredelil kot 30 kosov Habanera, pa sem se zmotil, pasta peče kot sam hudič .
Razlika; letošnja je čisto užitna, in če bi še gojil Pimenta, bi na podlagi izkušenj napravil še boljšo omako. Pa vendar, Scotch Bonnet so kljub vsem bolj okusni, aromatični kot Pimenta, čeprav jih tudi nisem preveč maral. Izgleda, da sem čisto razvajen z mojim starim, dobrim Habanero red. Pa tudi letošnji Habaneri Black, Green, Chocolate Long imajo lepo zaokrožen sadni okus, pa ne preveč, kot ga lahko imajo Aji čiliji.
Sem pa prvo naredil to omako, potem sem se lotil Harissa omak. Harissa 1 me ni prepričala, nisem se držal recepta (ker sem jo napravil preveč za presno uporabo), sem jo zakisal z limono in dal v kozarčke. Mogoče še letos probam točno originalni recept .
Prijetno me je presenetila Harissa 2, čisto po mojem okusu. Bil sem "zmerno oprezen" kar se začimb tiče, kumina mi nikoli, nikjer ni bila všeč - ponekod pa prav nagraužna . Ampak kombinacija koriander, orientalska, laška kumina in navadna kumina da res lep okus, nevsiljiv, in ne prekrije okusa čilija. Hja, če sem pošten, ob primerjavi harissa, navadna čili omaka, ga tudi recimo korenček hudo prekrije .... . Je pa vse stvar osebnega okusa , in bom še vedno naredil kaj omake s korenčkom, za spremembo; pa mogoče z manj skovili, samo s par habaneri. Družinski paket.
Harissa 2, pa bo drugo leto glavna, izgleda, da so se tudi ostale komponenete lepo ujele, zato naslednje leto ostane na gredi Ring of fire, ki je bil že odpisan.
Tako v naslednjem letu ne bo novih sort čilija, da si malo predahnem od skrbi, kako v malem vrtičku najti prostor za testne čilije.
No ja, čisto malo razmišljam o nabavi čilija Mirasol, ki je posušen zelo znan kot Guajillo čili, med najbolj uporabnimi v mehiški kuhinji _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 30 Sep 2014 08:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 06:21 Naslov sporočila: |
|
|
To je pa res detajlno poročilo. Jaz ne bi znala zaznati vseh teh razlik, so mi pa Habaneri zaenkrat še najbolj blizu. No, Pimenta gre pri meni na sušenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jap, drugo leto od "strupenih" definitivno samo Habanero.
Pimenta da Neyde bi z veseljem obdržal, če bi imel prostor, res je atraktivna, pa še uporabna rožica .
Vsakomur, ki pride na vrt, se zapne za oko .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: |
Imam pa vrtne, dvojne Ring of Fire in Queen Laurie še polne mladih plodov in sem zainteresiran, da jih dam čimprej notri; in moram še pogruntati prenos s čim manj motenj.
Poskusil bom iz zemlje dobiti nepoškodovano grudo, in jih previdno dati v tako velike lonce da gruda tudi ostane čimbolj nepoškodovana.
Šele po obiranju (srčno upam, da mi uspe) jih pripravim na zimovanje, po potrebi verjetno zopet izlončim. Očiščeni, obrezani, dobijo manjše lonce.
LP |
če te prav razumem, te sadike z manjšimi plodovi boš vlončil in prenesel v hišo na zimovanje, in upal, da ti plodovi dozorijo. Se pravi, ne boš jih ob prenosu v hišo potrgal. In šele ko in če dozorijo, boš obrezal in poštimal rastlino na zimovanje? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Stran 83 od 105 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|