Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Slepi poganjki

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 19:24    Naslov sporočila: Slepi poganjki Odgovori s citatom

Citiram:
1vrtnica:
Včeraj sem na dveh mojih angležinjah prvič opazila že kar dolge poganjke, ki se ne končajo s cvetovi. Ne poznam pravega imena za to, zato sem zapisala kar slepi poganjki.
Izgledajo nekoliko drugače od ostalih vej, tudi listi na njih so manjši in bolj redki. Malo sem brskala po knjigah, pa nisem uspela najti ničesar o tem. Mislim si, da bi jih bilo dobro odrezati, saj verjetno jemljejo energijo rastlini, ki bi jo lahko usmerila v delanje cvetov na drugih poganjkih. Garden-ja, imam prav??



Citiram:
Član pravi, da se velikokrat dogaja, da veje odganjajo iz podlage.



Citiram:
1vrtnica:
Ja, to že, ampak tile moji ne ženejo iz podlage ampak iz starejših nižjih vej...



Citiram:
silva30:
Kateri angleški vrtnica pa sta to?
Mogoče pa sta višje rasti, vzpenjavi.
Pri identifikaciji ene moje vrtnice je Garden-ja napisala, da vzpenjave vrtnice poženje dolge pogajnke, ki cvetijo naslednje leto.



Citiram:
1vrtnica:
Ne, Silva, tudi vzpenjavi nista, navadna grma sta.



Ja, gluhi poganjki ali slepi poganjki se jim reče. Res obstajajo ampak jaz jih še nisem videla, verjetno nisem bila dovolj pozorna. Niso pa to odganjki podlage, ki jih seveda odstranjujemo.
Žlahtna vrtnica požene poganjke, ki ne cvetijo. Določa se jih spomladi ob prvem cvetenju, po prvem cvetenju pa ne. Lahko zato, kot je napisala silva, ker so to poganjki, ki bodo cveteli v naslednjem letu, lahko pa tudi zato, ker drugo cvetenje praviloma ne izrašča z vrha ampak iz enega od spodnjih popkov. Če vrtnice takoj po cvetenju ne obrežemo, dve do štiri očesi nižje izpod pazduhe lista požene poganjek, ki bo kasneje cvetel. Bom poskusila poiskat kje pri meni, kjer se to zaradi moje lenobe krasno vidi. Je pa praktično za tiste, ki morda ne vedo kje bi obrezali, ker jim vrtnica tako nakaže kje bo cvetela dalje. Če poganjek odrežemo preden nakaže cvetenje, odstranimo bodoč cvet.
Tudi nekatere grmaste vrtnice cvetijo na dvoletnih poganjkih, predvsem stare enkratcvetoče.

1vrtnica, a pri tebi ta poganjek še ni cvetel letos? Mogoče bi naredila fotografijo, da vidimo za kaj gre.


Citiram:
1vrtnica:
Sem se potrudila in zadevo pofotkala in še enkrat natančno pogledala.

Na prvih dveh slikah je angležinja Radio Times. Naštela sem 6 slepih izrastkov, od teh dva rasteta celo iz koreninske osnove. Kar malo sem se popraskala na vrtnici, da sem to ugotovila, včeraj tega nisem opazila. Izgledata pa popolnoma enako kot tisti štirje, ki rasejo iz nekaterih višje ležečih dvo ali troletnih vej. Na teh izrastkih so listi na spodnjem delu vej še taki kot na ostalih vejah, na koncih pa kot da bi vse skupaj nekam divjalo, listi so mnogo manjši in redkejši.

.. tole je normalen popek na enoletni vejici..



.. tole so pa ti slepi izrastki!



Na naslednjih dveh slikah je pa Leonardo da Vinci (seveda ni angležinja..), najprej cel grm nato pa še dolgi izrastki, ki pa niso taki kot pri Radio Times. Izgledajo precej bolje, listi so taki kot na drugih vejah, le izrastki so precej daljši kot druge veje in nimajo cvetnih popkov na koncih.





Nobeden od teh poganjkov, ne pri prvi in ne pri drugi vrtnici, letos še ni cvetel, vsi so ravne palice brez popkov. Kaj pravite na to??



Tole pri Radio Times bi skoraj morala biti podlaga, videz vej je točno tak kot videz tistih, ki izraščajo direkt izpod cepljenega mesta. Si že uspela priti bližje, da bi ugotovila odkod izraščajo?

Pri Leonardu ne vidim točno kako izgledajo listi ampak če praviš, da so taki kot na ostalih vejah potem to ni podlaga. Vseeno pa poglej, če ne izraščajo iz veje, ki izrašča pod cepljenim mestom. Sumljiv mi je predvsem tisti poganjek, ki se dviga skrajno desno.

Kolikor vem, Leonardo ne cveti na dvoletnih poganjkih in če to ni veja, ki si jo obrezala po cvetenju in se je dvignila tako visoko, potem je teoretično čisto možno, da je tvoja vrtnica ustvarila sport - plezavo različico grmaste.
Vse moderne plezalke, ki imajo prednico grmovno, so namreč nastale na ta način. Grm je pognal dolgo vejo, ki v tem letu ni cvetela. Oko te veje so nacepili in nastala je nova sorta Clb.


Citiram:
1vrtnica:
Saj, to mi je ravno zanimivo. Pri Radio times mi dva poganjka rasteta iz podlage, tu je situacija jasna, ostali štirje pa iz vej nad podlago in izgledajo isto. Izgleda, da bo vse treba odrezati.

Kaj pa naj s popenjavim Leonardom, a naj to registriram .. ha-ha



Ti se kar smej ampak tako je nastala Souvenir de Malmaison Clb pa recimo Peace Clb pa še stotina drugih.
Na tvojem mestu bi vsaj eno vejo pustila in opazovala kako se obnaša naslednje leto.


Citiram:
1vrtnica:
Malo heca mora bit.. sem vesela, da si mi povedala, ker moram priznati, da tega nisem vedela.
Bom Leonardu pustila 'brke', kot si mi predlagala, pa bomo videli drugo leto, kako bo....



Označi vejico s kako vrvico, da se ne bo izgubila. Saj vem, da je višja ampak nikoli se ne ve.
Glede Malmaisonke pa nisem prepričana, če ni bila najprej plezava in iz nje potem izvedena grmasta. No, vsekakor, vrtnice pogosto tvorijo sporte.


Citiram:
Poezija:
Garden-ja prav sporti tudi mene zanimajo. Meni je na samo eni izmed vrtnic Fairy pognala tudi zelo dolga veja (brez stranskih poganjkov), ki pa se je potem zlomila in sem jo potaknila. Ta, ki je bila zlomljena je potem naredila tri vrhove. Videti je, da ta poganjek letos verjetno ne bo cvetel. Ker pa je bila ta veja malo drugačna kot druge (bolj močna, večji listi) sem predvidevala, da bi lahko bil sport in ga zato puščam, da vidim drugo leto kako bo cvetel.
Prosim ali bi lahko napisala nekaj o sportih. Kako pogosto se pojavijo? Ali nastane sport zaradi podlage (npr. če je bila podlaga prej neka druga vrsta vrtnice in so jo v vrtnariji precepili v novo, potem pa iz spodnjega mesta pod novim cepom zrastel izrastek prejšnje vrtnice) ali pa je sport samo rezultat mutacij, genov, okolja ipd?



Ne, sport nima nobene veze s podlago.
Če veja odganja s podlage (ali iz neke druge veje, ki sama odganja s podlage - tudi na to je potrebno biti pozoren), potem to pomeni, da je veja tiste rastline, na katero je bila vrtnica cepljena. To je divjak in če ga ne odstranimo, nam bo v kakem letu, dveh popolnoma zadušil "žlahtno" sorto torej tisto, ki je cepljena na podlago.
Izraščanje divjakov je odvisno od tega, kako je bila vrtnica cepljena torej od kvalitete cepljenja in tudi o tega, katera podlaga je bila izbrana. Nekatere so bolj nagnjene k temu.

Sport pa je spontana mutacija "žlahtne" sorte. Natančnih statističnih podatkov nimam se pa dogaja neprestano. Vsi pari vrtnic, kjer obstaja plezava in grmasta varianta so nastali na ta način, obstaja cela serija vrtnic, ki izhajajo ena iz druge, vrtnice neprestano sportirajo v barve.
Nekaj primerov:
Roza ramblerca Dr. W. Van Fleet, izredno priljubljena v Ameriki, skorajda njihova nacionalna vrtnica, je nekega dne sportala v New Dawn. New Dawn je prva pocvitajoča plezava vrtnica (climber) in mati vseh naslednjih pocvitajočih plezalk. Sva se nekega dne z Jamain spraševali, kaj je toliko na tej New Dawn, ki v bistvu ni nič posebnega - no, to je to. Ljudsko izročilo, ki traja že od leta 1930. Čudež čudežev, pocvitajoča climberca. Laughing
No, par let kasneje Bohm v Češkoslovaški ugotovi, da mu eden od poganjkov New Dawn poganja polnjene cvetove. Poganjek odreže, pocepi in na trg pošlje polnjeno varianto, ki jo poimenuje Probuzeni. No, ko Peter Beales nekega dne pohajkuje po Češkoslovaški si tale primerek prinese v Veliko Britanijo in ga registrira kot Awakening. In pravi, da je prinesel nazaj domov vrtnico (ki jo je v bistvu ukradel).
Še nekaj kasneje v Nemčiji New Dawn požene bele cvetove. Berger jih nacepi in registrira sorto Weisse New Dawn (ki je ne smemo zamenjati z White New Dawn, ker je slednja sejanček).

No, recimo rugoza F. J. Grootendorst. Pognala je dva sporta, ki so jih nacepili in poimenovali: Pink Grootendorst v roza barvi in Grootendorst Supreme v rdeči barvi. Pink Grootendorst je dalje sportirala v White Grootendorst v beli barvi.

Tudi v naravi je cel kup primerkov sportov. Npr. botanična sorta Rosa foetida je pognala sport Bicolor (notri oranžen, zunaj rumen) in sport Persiana (dvojen cvet)

Včasih se sport poimenuje z delom imena vrtnice, na kateri je bil najden, včasih pa dobi čisto svoje ime. Ramblerca Felicite et Perpetue je sportirala v pritlikavo varianto White Pet. Rastlini sta identični s tem, da je prvotna rastlina večmetrska ramblerca, sport pa majhen grmiček.

Pri Austinu je tak ploden grm bil npr. Mary Rose, ki je sportirala v Winchester Cathedral (bel) in Redoute (porcelan roza).

Tudi nam znana vrtnica Peace ima tri poimenovane sporte: Chicago Peace, Climbing Peace in Kronenburg.

Pa recimo Mme Isaac Pereire ima svetlejši sport Mme Ernst Calvat pa Zephirine Drouhin v Kathleen Harrop in v Martho.

No, The Fairy je že sportirala v The Fairy Clb. in čisto možno je, da se to zgodi še kdaj pri komu drugemu.

Tako po moji oceni glede na to, kaj sem o vrtnicah prebrala in slišala, se torej sporti pojavljajo precej pogosto. V preteklosti so bili verjetno glavni način "pridobivanja" novih sort vrtnic in izvor številnih novih družin. Mahovke so na primer nastale kot sport stolistnic. Tudi danes večina Clb izhaja iz grmastih variant, Meillandove popenjavke so praktično sami sporti.
Sporti torej so, vprašanje je, če jih opazimo, žlahtnitelji pa gledajo predvsem na to, če bi bili komercialno zanimivi.


Citiram:
1vrtnica:
Garden-ja, vsaka čast, saj si cela enciklopedija!!! A si kdaj razmišljala, da vse to zbereš in zapišeš... ?



Po pravici povedano, ja. Razmišljam o tem, da bi vse te prispevke zbrala v eno knjižico, dodala zraven še kake zgodbe o vrtnicah (to je ena od stvari, ki mi je pri vrtnicah najljubša, da imajo tudi dušo, ozadje) in predvsem slike. Ampak ne teh tehničnih podrobnosti, bolj predstavitev starih vrtnic. Na ta način bi morda dobile še kakšnega oboževalca, ki mu internet ni ravno ljub


Citiram:
1vrtnica:
Krasno, enega kupca že imaš



Citiram:
Poezija:
Hvala Garden-ja za izčrpen odgovor.
Meni se je že v začetku, ko sem prvič slišala za sport to zdela zelo zanimiva tema. Tudi zgodbe, ki spremljajo nastajanje novih vrst vrtnic prav tako.
Še neka razlika pa mi ni jasna.
Kako ločiti kdaj je poganjek divjak in kdaj bi lahko bil sport???
Če sem prav razumela je vsak poganjek, ki raste spodaj iz podlage divjak.
Ampak kje je ta višina, kjer bi lahko začel izraščati sport? Meni recimo izrašča iz podlage, je edini poganjek, ki ima rjave črte na zeleni podlagi in je debelejši od drugih, pod njim in nad njim izraščajo normale veje Fairy. Tudi te izraščajo iz iste podlage par milimetrov narazen.
Sedaj sem jo opazovala, res izgleda, da bo to raslo v dolžino. Mogoče je veja od navadnega šipka ali pa tudi ne. A si ne morem kaj, da ne bi pomislila, kako lepo bi bilo, da bi to enkrat zacvetelo v vrtnico - pa naj bo kakršnakoli že.



Poezija, meja je cepljeno mesto. Če je pod njim, je divjak, če je nad njim, je žlahtna vrtnica.
Cepljeno mesto je odebeljeni del, večinoma temnejše barve, prekriva ga debel lub. Izgleda kot močno zatisnjen vozel.

Divjak prepoznamo tudi po tem, da ima večinoma svetlejše liste od žlahtne vrtnice, velikokrat je teh listov sedem, tudi barva poganjka je drugačna, bolj močno zelena. Je zelo raščav, večinoma v loku štrli nad vrtnico.
Ni dovolj, da ga odrežemo, potrebno ga je odčesniti sicer poganja dalje.

1vrtnica, hvala.
Zaenkrat kaže, da bo to samo pobožna želja, nimam ravno nekih predstav kako se tega lotiti in vez z založniki.


Citiram:
Poezija:
Test, slika Fairy...

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Poezija:

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Saj sem hotela dati vse tri slike a je vzelo smo eno. Moram se še naučiti.
Na tej sliki me zanima ta rjavkasti poganjek, najbolj odebeljen. Ker mi vse izgleda, kot da raste iz cepljenega mesta prosim za pomoč in komentar.
Potem bom poslala še sliko veje, ki se je zlomila in iz katere rastejo 3 novi izrastki. Na tej se bo videlo tudi liste.

Listi so bili v začetku večji in bolj zeleni, kot da gre za drugo vrsto. Sedaj pa se ne ločijo več od osnovne rastline. Tisti potaknjenec pa ne izgleda realno. Stalno sem ga imela v senci pod streho, da se ne bi izsušil, zato je tudi tako pretegnjen in ima ožje in bolj krhke liste, kot tisti novi trije poganjki na odlomljeni veji, ki raste na soncu.

Listi so bili v začetku večji in bolj zeleni, kot da gre za drugo vrsto. Sedaj pa se ne ločijo več od osnovne rastline. Tisti potaknjenec pa ne izgleda realno. Stalno sem ga imela v senci pod streho, da se ne bi izsušil, zato je tudi tako pretegnjen in ima ožje in bolj krhke liste, kot tisti novi trije poganjki na odlomljeni veji, ki raste na soncu.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.




Nekaj je zagotovo podlage vendar po sliki težko presodim kaj, ker The Fairy tudi poganja take gole poganjke.
Na drugi sliki pa se jasno vidi katere veje so žlahtne - v ozadju tista, ki nosi socvetje - in katere podlaga - veja z velikimi listi.
Žlahtne so tudi krajše vejice z drobnimi listki, ki se jih vidi v levem spodnjem kotu.


Citiram:
Poezija:
Še zadnja slika, potem pa konec, da ne težim preveč. Tista slika je bila še stara, pošiljam še današnjo, kjer so listi podobni. Razlika je le v tem, da so od žlahtne rastline bolj pološčeni.
Glede na to, da se še učimo bi to vejico pustila in jo odrezala, če bo potreba drugo leto (saj tam kjer raste ne moti rastline). Kaj lahko pričakujem, da bo drugo leto cvetel šipek? Moti me le to, da je tako nekako olesenel ta poganjek, kaj niso divjaki vedno nekako sočno zeleni ali rdeči?

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.



Poezija, s te slike žal ne uspem razločiti kaj je kaj. Tu se mi vse zdi žlahtno razen zgornji levi kot. Ampak vzami z rezervo, ker se res težko razpozna.
Možno je, da je divjak že lanski, in je zato olesenel.
Če me povabiš, pridem pogledat.


Citiram:
Poezija:
Hvala, z veseljem te povabim. Te bom kontaktirala na ZS.



Nekaj tem vračam, ker spadajo tudi sem, hkrati pa odpiram novo temo o vrtnici[quote=http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about602.html]Leonardo da Vinci[/quote] , ker je škoda, da bi specifični podatki o vrtnici in predvsem slike ostale tukaj.
Verjamem, da si bo marsikdo na vrtu privoščil tole vrtnico, ki je ena najbolj priljubljenih zadnjih let.


Citiram:
1vrtnica je napisal/a:
Tole je pa slika mojega Leonarda, s katerim sem začela to temo, danes. V zadnjem mesecu je naredil skupaj 8 zelo dolgih poganjkov od katerih so 4 zacveteli, 4 pa še kar naprej rastejo in tvorijo vedno nove liste. Ne vem, če bo iz tega nastal sport, kot smo debatirali v prejšnjih postih, bolj imam občutek, da se je odločil za rast v 'višave'. Kaj menite?



Meni tudi meče ven take veje, po moje je k temu nagnjen, verjetno kri hibridnih čajevk. Jaz sem svoje obrezala na višino grma.



Citiram:
Jamain:
Ah, ta Leonardo je res ena zanimiva rastlina. Saj vem, da ne sodi k temi, ampak ko že govorimo o njem...
Naš je bil drugo leto svojega obstoja tako noro lep, da skoraj nismo mogli verjeti. Ker je tako visoko zrastel, smo ga prieli skoraj v obliki špalirja preko metra na visoko. Potem je naslednje leto cvetel bolj malo in smo ga bolj obrezali, da bi mu pomagali, ampak je letos prav tako manj cvetel, tako da ne vem več, kaj hoče. Kak nasvet? Prilagam slike za boljše razumevanje.
To je slika iz leta 2008 (ko je bil star 1 leto...)



Naslednje leto je bil tak:



In letos tak:



Mimogrede, jaz bi, če sem v dvomu glede sporta ali divjaka, pustila vejo do drugega leta, ko bo cvetela - bodisi šipek bodisi druga vrtnica - in jo takrat po potrebi odrezala. Saj v enem letu tudi divjak ne more narediti tako zelo veliko škodo...



Citiram:
1vrtnica:
Zanimivo, Jamain. Moj je zdaj 3-letnik je razvil tako obliko, kot jo ima tvoj triletnik. Z izjemo letošnjih dolgih pogajnkov seveda. Tudi meni trenutno ni jasno, kaj bi moj rad



Citiram:
Poezija:
Pošiljam nadaljevanje teme. Če ne nič drugega se bomo vsaj nekaj naučili na tem primeru Fairy. Vrtnice še niso obrezane, čakam na delavnico. Torej sedaj nimam en olesenel poganjek ampak 4, peti pa še bo. Iz mesta se vidi, da na enem mestu - če gledamo sliko na vrhu poganjajo ti oleseneli, spodaj pa je žlahtna Fairy.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Vse te dolge veje se ločijo od žlahtne ne samo po dolžini ampak tudi, da so skoraj brez trnjev. Na steblih jih sploh ni, mogoče je na celi veji eden in še to proti koncu veje in je droben. Če bi jih pustila rasti v dolžino in se ne bi zlomila, bi bila sedaj prvotna veja dolga 2 m.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Ne vem kaj naj si mislim. Ali je sploh možno, da je to podlaga brez trnov?. Novi sport tudi ni, če preraščajo še druge iste veje. Že znani Fairy cl. naj bi imel pološčene liste, ta jih pa nima. Brala sem že da se vračanje v sport in obratno zna dogajat na ta način. Namreč da ščasoma prvotna vrsta (ali sport, ki se je enkrat že razvil iz te vrste) preraste grm. Zanima pa me ali se je kdaj že zgodilo tako vračanje v vrtnice staršev?
In če bo na koncu šipek se bomo pač vsi smejali - saj to je dobro za zdravje.

Levo list iz velike verzije desno Fairy original. Vidna je razlika v pološčenosti listov, katera je pri originalu izrazita.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

To pa je potaknjenec dolge veje od lani, kateri se je odlomil. Obrezala sem ga da se zgosti. Mogoče bo kdaj dober za podlago za cepljenje

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Vrtnica 1 kako kaj s tvojimi poganjki o katerih si pisala?



Citiram:
Jamain:
Nekatere podlage so pratično brez trnja, npr. laxa se mi zdi, da je taka. Sicer pa če si v dvomih, riskiraj eno leto in pusti vejam, da zacvetijo, pa boš videla popolnoma jasno, za kaj gre. Podlage navadno imajo preprost cvet (okrog 5 lističev), laxa je menda belkasta.



Citiram:
Poezija:
Hvala, ravno to sem mislila da je možno, ampak nisem vedela če sploh obstajajo podlage skoraj brez trnjev. Res bom počakala da zacveti, mislim da bom pustila celo da naredi šipek in potem posejala semena, ter tako dobila mlade podlage. Gledala sem liste od laxe in se mi zdijo malo večji od mojih, vsekakor bo rezultat zelo zanimiv.



Poezija, nimam pojma.
Glede na to, da izraščajo zgoraj, še vedno mislim, da je to kar The Fairy sama. Ki ima vsekakor tudi netrnate veje, tele na tvoji sliki so kar tipične in seveda se razraščajo tudi čez 2m. Pri meni je, ko je par let povrsti nisem obrezala, padala čez škarpo.
Edino različni listki me motijo.
Boš v soboto pri meni pogledala take veje.
Se pa tudi jaz strinjam z Jamain, počakaj do spomladi in bo vse jasno. Rastlina ne bo nič trpela, ker je lepa in košata. Kasneje pa jih, če bodo odveč, odrežeš.

Seveda se lahko sport vrne nazaj v osnovno sorto, to se dogaja še bolj pogosto kot sami sporti. Pojavu pa pravimo reverz.



Citiram:
Poezija:
Moja gornja zgodba o slepih poganjkih je dobila epilog.

Cvet je majhen, bel, brez vonja.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Na HMF so na desni enake slikice kot od moje - Rosa Multiflora (thornless):

Grm pa postaja gigantski.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Vse mi kaže res na Roso Multifloro, ki je tako agresivna. Poganjek, ki sem ga potaknila (in je bil porezan do kratkega) je sedaj dolg skoraj pol metra!
Na tujih forumih sem prebrala, da cepljenčki na Roso Multifloro oz. potem vrtnice zelo bujno rastejo.
Rosa laxa ima drugačne popke in listi nimajo resic.
Kaj se vam zdi?
Sedaj samo počakam, da konča cvetenje (1x) in jo takoj presadim drugam, pustim da naredi šipke (baje so zelo zdravilni) in skuham marmelado Wink , ne, ne ...jih pustim za semena.
Kako si želim novega znanja o podlagah...



Boš še pri meni pogledala, kaj za ena podlaga je bila na odstranjeni debelni vrtnici, ki zdaj kar povsod iz tal izrašča. Pa če te zanima, lahko vzameš še to.
Izrašča pa škrlatno rdeče veje z listi podobne barve.
_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 16:07    Naslov sporočila: Spet divji poganjki Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Čisto nova sem na forumu, pa tudi v svetu vrtnic… Pred letom dni smo se preselili in ob zidu posadili pet čudovitih vrtnic (Don Juan, Metanoia, Royal Gold, Ilse Krohn Superior in Salita oz. Kormorlet). Ves čas že spremljam vaš forum, občudujem vaše znanje in se vam zahvaljujem za posredovane izkušnje, ki so mi že nekajkrat prav prišle.
Imam pa za vas (človeške enciklopedije) vprašanje, na katerega nisem zasledila čisto pravega odgovora. Vrtnice namreč poganjajo nove veje in nikakor ne morem ločiti med žlahtno vrtnico in osnovo. Berem, da divji izrastek izrašča izpod cepljenega dela vrtnice, da ima večinoma več trnov, rase hitro, je močan in se ne konča s cvetom. Poleg tega naj bi imele vrtnice po 5 listov na vejicah, pred cvetom pa 3, divji izrastki jih imajo baje 7. In tule je moj problem.
Ilse Krohn ima vsepovsod po sedem listov… Don Juan jih ima res po pet, pri novi veji, ki izrašča iz obstoječe žlahtne, pa jih naštejem 7. Je pa močna, ravna veja in ne vem, do katere višine naj čakam, da ugotovim ali bo naredila cvet. Zadnjič je podobno, močno in precej trnovo vejo naredila Royal Gold. Sem razmišljala ali naj jo odstranim ali ne, ker je zrasla na hitro preko 1,5 m; še dobro, da nisem. Kako lepe cvetove je naredila. Salita ima kakšne 4 tako močne veje in zaenkrat nič ne kažejo na cvet. Bojim se, da mi bodo uničili žlahtno vrtnico… Jasno mi je edino, da ne sme izraščati izpod cepljenega dela, vendar je npr. Metanoia tako bogata, da sploh ne morem odkopat in pogledat… Pa sedaj?
Vesela bi bila čim več vaših izkušenj z nežlahtnimi izrastki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Poezija



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 17:05
Prispevkov: 1218
Kraj: Koper, okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 16:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče sploh nimaš nobenih divjih poganjkov, si pomislila na to? Ne rečem da nimaš pri vseh, a pri eni se je to že izkazalo. Včasih so te možne nove dolge veje lahko tudi malo drugačne od matične rastline. Imajo večje liste in tudi trnje mogoče ni točno tako, pa gre samo za novi poganjek vrtnice. Če ima veja izrazito drugačne liste in trnje je gotovo poganjek iz podlage.

Poglej si najprej kako izgleda list podlage, ki jo mogoče imaš. Najpogostejše pri nas so:
-Rosa Laxa, rosa multiflora, rosa canina (različne)...

Poglej na tej strani:
http://www.helpmefind.com/rose/plants.php

In sedaj primerjaj. Če še vedno ve veš poslikaj, mogoče bo kaj vidno.
_________________
Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 18:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, da si se odzvala Poezija. Bom poslikala takoj, ko neha deževati (še ugotoviti moram, kako dodati sliko v tem forumu...). Si me pa vseeno spravila na dež pogledat, če se listi teh novih vej kaj razlikujejo od ostalih. Pa se ne. Popolnoma enaki so, kot pri ostalih vejah, le mogočnejši, pri vseh novih poganjkih rdeči (tudi steblo), pozneje pa postanejo zeleni. Čudno se mi zdi predvsem to, da sta pri eni npr. poganjka zrasla verjetno kar 2 metra v cca. 3 tednih in nič ne kaže na to, da bi naredila cvet. Pri eni pa so 4 novi poganjki, močni, sicer malo nižji (1 meter), vsi pa zelo ravni in tudi ne kaže, da bi želeli cveteti. Predvsem me pa moti tisto, da naj bi imeli divji izrastki večinoma 7 listov na vejici, pri meni je pa veliko takih s 7 listi in so lepo cveteli. Sedaj se mi pa pojavljajo celo poganjki s sedmimi listi, ampak so pognali iz take, ki jih je imela po pet... No, tako. In potem ničesar več ne razumem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9243
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 18:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ruby je napisal/a:
Bom poslikala takoj, ko neha deževati (še ugotoviti moram, kako dodati sliko v tem forumu...).

Takole: http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about42.html

Drugače pa, narava je raznolika, ni po nekem togem programu, ki ne bi omogočal raznolikosti. Oboroži se s potrpežljivostjo in vedenjem, da se na lastnih napakah največ naučimo. Plavaj in splavaj. Tako, kot je to običajno v življenju. Wink


Nazadnje urejal/a metuljc 11 Sep 2014 18:55; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Poezija



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 17:05
Prispevkov: 1218
Kraj: Koper, okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veš jaz nikoli nič ne štejem, samo opazujem obliko listov, barvo. Očitno gre pri tebi samo za hitro izraščanje vej, na katere (še) nisi navajena. Malo smo te preplašili s to rubriko ne? Seveda ni rečeno, da mora nova veja takoj nastaviti cvet. Še posebej, ker hodi sezona proti koncu. Bo drugo leto veselo. Wink
_________________
Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si me pomirila Poezija, in hvala tudi Metuljcu; nisem niti vedela, da obstaja tale vodič. No, sedaj mora pa pri nas samo še deževat nehat. Saj bo enkrat, ne??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4423
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 19:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poezija in Ruby, simpatično naključje pri podpisih Smile .

Sicer pa delim svojo izkušnjo s slepimi poganjki na Pierre de Ronsard. Tule http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2500-0-asc-45.html sem prilepila tole fotko domnevnega slepega izrastka. Razlika med listi je dovolj očitna, kajne?


No, pred nekaj dnevi sem ga izkopala, da najdem mesto, kjer take tri veje izraščajo. Itak slabe volje, ker se kaj takega ravno na mojem zgodi. In kaj ugotovim, ko ga držim v rokah tako izkopanega, ko so se popki v desetih minutah kar povesili od žalosti? Take netipične veje z netipičnimi listi so izrastle tudi kot stranske veje iz na videz povsem tipičnih vej. In šele na izkopanem sem videla, do niso samo tiste tri, za katere sem vedela, ampak jih je precej več. Samo eno sočno sem siknila in ga prav osramočena posadila nazaj. Ni vsak čuden poganjek slepi poganjek.

Seveda ne vem, kaj je na tvoji vrtnici izrastlo. Samo povedati hočem, da previdno z izkopavanjem in rezanjem, če nisi prepričana. In v eni sezoni izraščanje iz podlage ne bo uničilo vrtnice, po mojem. Zato ti svetujem, da raje počakaj na cvet. Potem ko se boš tako prepričala, boš še vedno lahko odrezala, nič ne bo zamujeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
Poezija in Ruby, simpatično naključje pri podpisih Smile .



Ja, sem opazila včeraj zvečer. Odstranjeno. Oprosti, Poezija.

Hja, ne vem. V bistvu ste me res pomirile. Mislim, da jih bom kar pustila. Konec koncev niti nisem prepričana, kaj bo vrtnicam naredila zima. Ko smo se lani pozimi preselili, so bile čisto majhne in so dobro prenesle žled, točo dvakrat pa malo slabše, ampak so se pobrale. Sicer se pa vzpenjavk pred zimo nič ne reže, kajne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Poezija



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 17:05
Prispevkov: 1218
Kraj: Koper, okolica

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 13:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Melona, na prvi pogled je tudi meni tu delovalo, kot da gre za laxo, predvsem zaradi take barve - sivozelene...


To sta moja dva primera, kjer izrašča Laxa.
Z rdečo zvezdico so označene izraščajoče veje Laxe. Pri teh slikah je to izraščanje pri eni NN, ki jo tako in tako mislim precepiti.
Veje ponavadi izraščajo spodaj z malo ali skoraj nič trnja, malo višje se pojavi trnje, ki je bolj redko.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Razlika v listih, levo laxa, desno NN hibridna čajevka. Listi laxe niso nikoli sijoči, so malo trši. Če potegnete palec čez površino lista kar drsi in se ne zaustavlja.
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Laxa kjer so zvezdice, vmes vejica Falstaff.
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

In izraščanje spodaj iz več mest.
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
_________________
Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2014 13:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako. Sem naredila fotografije. Sedaj mi boste pa verjetno res rekli, da kompliciram...

Najprej Don Juan.
Na levi originalna vejica, na desni veja, ki izrašča iz originalne, vendar ima mnogo več trnov, pa tudi nekaj 7 listnih vejic (ampak smo rekli, da ne bomo šteli).



Še listi: Na prvi originalni, na drugi listi nove veje. Kakšne hude razlike pravzaprav ni.





Sedaj pa Metanoia. Tule sem poskusila narediti fotografijo poganjka s cvetom - je praktično brez trnjev, za njo novi trnjev poganjek, kateremu sem potem fotografirala še liste. Na desni steblo od bližje. Mimogrede, ta poganjek raste iz tal. Sem mislila odkopat in pogledat, ampak mi dež to vztrajno preprečuje.



Tole je vejica iz tega novega poganjka:



Tole pa dva "prava" lista. Naredila sem fotografiji dveh različnih vej, ki se mi zdita originali. So pa listi pri prvi malo bolj špičasti (kot pri tistem novem poganjku), na drugi pa bolj okrogli.





Tule pa Salita. Zaskrbelo me je, ker je pognala 4 ali 5 takih poganjkov. Če bi bili divji, bi verjetno res lahko zadušili žlahtno vrtnico. Konkretno ta na sliki rase iz tal - bi tudi pogledala od kod natančno, če bi bilo vreme.

Na levi poganjek slikan spodaj, na desni pa isti fotografiran malo višje - poudarek na trnjih.



Še listi. Spet si nista zelo različna ampak vseeno omenim, da so imele veje pri tej vrtnici do sedaj res vedno 5 listov in pred cvetom 3, vse nove jih imajo več... Na prvi original, na drugi pa novinec.





Spodaj pa bolj kot zanimivost na novo pognala vejica, pri kateri se na listih zanimivo dobro vidijo žile. Pri katerikoli drugi veji se ne.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Poezija



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 17:05
Prispevkov: 1218
Kraj: Koper, okolica

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2014 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Totalne vrtnice od glave do pete.
_________________
Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2014 14:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja kaj naj rečem razen Embarassed in Very Happy.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.