|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
pajo je napisal/a: | Pip dobil konkurenco po domovini. Mislim, da kolikor je gojiteljev čilija toliko je različnih omak. Samo še sprobat bi bilo treba vse skupaj. |
Me pa res zanima kdo bi organiziral takšno pokušino omakic. To bi bil kar velik in ne ravno poceni projekt...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Tale razstava čilijev @Plamenka, je zelo dobra ideja, morebitno pokušino omakic pa bi bilo po moje potrebno še malo dodelati
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Predlogi so dobrodošli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 17:00 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon, lepe omakce, čestitam! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 20:46 Naslov sporočila: Sušenje čilija |
|
|
Sušenje čilija
Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti .
Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi . Zaenkrat so samo "implodirali", skrčili so se, nekateri postali so tako majhni, da so padali skozi mrežo en štuk nižje .
En velik za precej redek raster v pladnjih; stari sušilec ima bistveno bolj gostega.
Kako naprej:
- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga
- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili
- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.
Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem problem velikega rastra na pladnjih rešil tako, da sem nanje dal plastično mrežico (tisto zeleno, ki jo nekateri na oknih uporabljajo namesto muharnika) katero sem pred tem obrezal v ustrezno obliko. Zdaj mi posušeni in skrčeni čiliji ne padajo več skozi reže na dno sušilnika.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 23:34 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Predlogi so dobrodošli. |
Težka bo... V mislih sem imel, da bi se pri taki degustaciji zagotovila tudi hrana h kateri pašejo čili omakice (pica, meso z žara, testenine, riž, krompir v raznih oblikah...). Konec koncev omakic vendarle ne jemo samih, tako kot oni reklamni "degustatorji" na You Tube, temveč v kombinaciji z drugimi jedmi. Šele ko ocenimo skladnost z neko glavno jedjo/prilogo lahko rečemo, če je naš "zvarek" res OK, ali pa bo po kratkem postopku romal med odpadke.
Saj vem, drag in kompliciran hec... zato sem na prejšnji strani tudi napisal, da bi to bil dokaj velik organizacijski zalogaj.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 23:41 Naslov sporočila: |
|
|
To seveda na tem srečanju ne bo izvedljivo. Degustirali jih bomo s kruhom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 07:33 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | To seveda na tem srečanju ne bo izvedljivo. Degustirali jih bomo s kruhom. |
Sir še ne bi bil velik strošek samo že potem ublaži jakost in vsebino. Tako, da kruh kar drži Plamenka. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ampak nekaj sira in mleka bo tudi, za gašenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
predlagam, da tisti ki bo več degustiral oz. prvič, ima seboj pakungo mleka. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | pajo je napisal/a: | Pip dobil konkurenco po domovini. Mislim, da kolikor je gojiteljev čilija toliko je različnih omak. Samo še sprobat bi bilo treba vse skupaj. |
Me pa res zanima kdo bi organiziral takšno pokušino omakic. To bi bil kar velik in ne ravno poceni projekt...
LP |
Meni je tudi zanimiva ideja! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Sem datum spregledal ali še ni določen? _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | predlagam, da tisti ki bo več degustiral oz. prvič, ima seboj pakungo mleka. lpvoda |
Voda, to je dober predlog!
Pajo, kateri datum? Gartlcmanija je 27.9.
Tako mrzlo je zunaj. Čili Santa Rosa, ki letos niti cvetel ni, sem prenesla noter. Pequin je v rastlinjaku zrasel skoraj do vrha, plodovom manjka čisto malo do zrelosti, pa ne vem, če bo še kaj iz njih v tem mrazu.
Nekateri čiliji se mi sušijo. Kdo ve, kaj je vzrok? Zunaj v loncih 2 sadiki, eni imajo samo bolj povešene liste, večina pa je lepih, zdravih. Tudi 1 sadika Cheiro Roxa v rastlinjaku se takole suši. Ta ima za razliko od ostalih spodnji del še lepo, zdravo obraščen.
Nazadnje urejal/a Plamenka 11 Sep 2014 13:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Stran 77 od 105 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|