|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
Gledam zgornje slike in poročila, da je okri uspelo malo zrasti. Mojima dvema ni, čudno je pa, da - zlasti ena - pomalem vseeno cveti in rodi.
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
za kaj boste rabili okro? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 129 Kraj: Dolenjska-450m
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj se spravi seme okre? Se mora plod posušiti? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
Plod mora najprej dopzoreti, tale dva na gornji fotki sta še daleč od zrelosti. Potem se posuši in vzame semena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
za kuho se uporabljajo ti ta mali "nedozoreli" plodovi (takšni se tudi sušijo), ker veliki so že preveč kosmati. za seme velja Metuljčina beseda. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj pri nas običajno okra dozori?
Pri meni bo prvi plod za odtrgat čez par dni.
Dolgo časa ni rasla, sedaj pa je k sebi prišla.
Sem pa uporabil sadike s koreninsko grudo. Setev na prosto se mi ni obnesla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Te zanima, kdaj dozori za seme ali kdaj je primerna za obiranje?
Ker okra rabi veliko toplote, pri nas začne lepo delati šele v juliju (letos je pač izjema, ker je bolj kilavo poletje), ko kar eksplodira s produktivnostjo.
Setev na prosto se pri nas redko kdaj obnese, najbolje je predvzgojiti sadike, kot si že ugotovil sam.
Produktivnost rastline spodbujamo z rednim obtrgavanjem plodov, kar spodbudi novo cvetenje in tvorbo plodov. Za seme si pač pustimo plododve na eni rastlini.
Seme pa je zrelo, ko se plod posuši in spremeni barvo v rjavkasto bež in začne pokati na vrhu. Semena znotraj plodu tudi lepo rožljajo.... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimalo me je, kdaj je primerna za obiranje. Hvala za informacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Okro obiramo mlado, velikost samih plodov je odvisna od sorte, nekakšno nenapisano pravilo za pobiranje plodov pa je, da jih obiramo pri velikosti 5-8cm. Če je sorta izredno dolgoplodna, seveda več.
Vodilo naj ti bo, da plod pobereš v parih dnevih po odpadanju cvetu. Takrat so plodovi še krhki in sočni, če jih predolgo pustimo na rastlini, hitro 'olesenijo'.
Če jih ne obereš dovolj za en obrok, jih pač daješ v zamrzovalnik, dokler se ti jih ne nabere dovolj za večji obrok. Lahko jih zamrzneš cele in kasneje odtajane spečeš na žaru ali jih režeš na koščke in uporabiš v omakah. Jaz sem jih ponavadi zrezala na centimeterske kolobarje in povaljala v mešanici koruzne moke, koruznega zdroba in nekaj soli, nakar sem jih zamrznila. Ko se jih je nabralo dovolj, so šle kar zamrznjene v vrelo olje, dokler niso zlato porumenele. Njaaaamiiii _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
Arabci ponavadi naredijo jed ala golaž brez mesa (meni je bila boljša z nekaj koščkov mesa). svežo ali sušeno ne večjo kot 5cm-takrat je namreč najslajša. sušeno namočijo v vodo in potem dajo v paradižnikovo omako z začimbami. ob tem ta "golaž" rata rahlo sluzav (kot kisle gobe). ko se navadiš ti je všeč. PS: sušijo enako kot makedonci nadeto na vrvico. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Begova čorba jih vsebuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Sep 2014 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv recept. Okra v slanini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dobre vile
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 13:53 Prispevkov: 9 Kraj: Šentjur, okolica Celja
|
Objavljeno: 10 Mar 2015 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Kako pa vzgajate bamijo: jo sejete direktno na gredo ali je kdo tudi že poskusil s predvzgojo sadik? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 10 Mar 2015 22:14 Naslov sporočila: |
|
|
Do sedaj le s predvzgojo sadik.
Pravzaprav sem lansko leto poizkusno sejal neposredno na prosto, vendar se je poizkus zaradi kislega vremena popolnoma izjalovil. Tako nimam odgovora kako se obnese setev na prosto.
Letos ponovim obe vaje hkrati.
Iščem pa kakšno sorto, ki bi bila namenjena za pridelavo semena, zrnja, ... ali pa vsaj zelo rodovitno v tej fazi in ne prvenstveno za sočne zelene stroke.
No, saj ne vem, če takšno razlikovanje sploh obstaja. Skratka, letos bom poizkusil stisniti nekaj okrinega olja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dobre vile
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 13:53 Prispevkov: 9 Kraj: Šentjur, okolica Celja
|
Objavljeno: 10 Mar 2015 22:23 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, torej bom tudi jaz poskusila na oba načina. Kdaj se pa lahko poseje seme za sadike? Nekako takrat kot kumare in buče/bučke? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|