|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sqjam
Pridružen/-a: 06.03. 2014, 19:28 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2014 18:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ja čim je rahlo izven "sezone" je blazn drag. V sezoni se ga pa splača kupovat.
Fyi 24.5. je bila cena kg Lušta 2.5€/kg |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jul 2014 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, včeraj zvečer sem ga primerjal z parimi domačimi. Brezvezna primerjava, ampak so me res zopet "shecali" ljubitelji, ki prisegajo na ta pravi lušt; in če ta iz original Lušt gajbic ni pravi, kateri pa je?
Poštena primerjava bi bila s približno enakimi "industrijskimi" paradižniki, ko so praviloma cenejši. Žal tega nisem napravil; v spominu pa imam tak paradižnik z izrazito plastičnim (ne)okusom ; ampak tak paradižnik sem probal dva, tri mesece nazaj ...
Od takih zgodnejših kupljenih paradižnikov, je res precej boljši, z pravim paradižnikovim okusom in verjamem, da so Slovenci, ki nimajo lastnega paradižnika, z njim čisto zadovoljni. In takih Slovencev je velika večina . Bi jim pa želel, da pride še do kakšne večje proizvodnje in konkurence, saj je termalne vode baje še precej .
V primerjavi z domačimi pa potegne ta kratko. Najhujša je primerjava s črnim, Black Sea Man; črni imajo izrazito močan okus in sem razmišljal, da ni v DNK črnih paradižnikov vgrajen ojačevalec okusa .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 07 Jul 2014 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
heh mfranc, imaš prav. Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.
Ne more pa se primerjati z doma vzgojenimi paradižniki že zaradi drugačne izbire sort, ki jih gojimo.
Naš izbor so sorte, ki so zahtevnejše za pridelavo, ker so bolj občutljive, kjer je okus na prvem mestu in ne oblika: enaka velikost in barva plodov, popolna okroglina ,.....
In seveda smo malo razvajeni, kdor je enkrat poskusil svoj paradižnik, je po okusu vsak drug prazen, voden in plehek.
Je pa to tudi neke sorte prekletstvo, ker sedaj pač več nimamo izbire- samo doma pridelano nam je dovolj dobro.
Drugače pa je res, da imajo črni (temni) paradižniki močnejši okus. Po raziskavah imajo nekaj več kisline in sladkorja ( kar da močnejši okus) in tudi sestava mineralov je nekaj drugačna kot pri klasičnih.
Nekaterim je to všeč, nekaterim pač ne.
Je pa vse skupaj povezano z individualnim okusom posameznika, čeprav je precej tudi podzavestnega odpora do drugih barv ( vkorenjineno prepričanje- samo rdeč paradižnik je pravi).
Zato nekaterim recimo Malakhitowaja Shkatulka (zelen) že pred okušanjem povzroči podzavestno zavračanje, nekaterim pa je izjemna delikatesa božanskega okusa.
Morda je nekaj na tem, da osebe, ki ljubijo bolj začinjeno hrano imajo raje paradižnike z močnejšim okusom, ostali in predvsem otroci pa raje bolj sladke sorte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 07 Jul 2014 16:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pri črnih paradižnikih je kot zgleda res stvar okusa. Nekaterim so najboljši, drugam pa niso dobri. Sam sem lani imel doma okoli 30 sort. Od črnih Black cherry in še enega neznanega.
In nobenemu pri hiši ni bil všeč black cherry. Pa tudi tistega ta drugega črnega ni nihče dal med favorite. Predsodkov glede barv ni, ker sem imel paradižnike vseh barv. No ja glede zelenih je bil nekaj časa predsodek, ker sem imel pred tem le eno sorto in sicer Green zebra, ki je bil nekaterim prekisel. Aunt ruby's german green pa jih je prepričal, da niso vsi zeleni prekisli. Letos pa še bodo lahko preizkusili Evergreen in Malakhitowaja Shkatulka.
Letos sem povečal sortiment črnih in imam sedaj Amazon Choclate, Black Plum, Japanese Trielfe Black, Chereokee Purple, Black from Tula. Bom videl kako jih bodo ostali pri hiši ocenili. Če ne za drugo, bodo za v omako.
Sicer pa ima precej ljudi to prepričanje, da je paradižnik dober le, če je rdeč. Sem letos prodajal sadike in so nekateri mislili, da so ostali paradižniki le za okras in niso užitni |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Res so črni zelo specifični in tako močnega okusa, da ni nujno, da so vsakemu všeč. Hecno, mene spominjajo na vino, ki sem ga pil v Makedoniji. Sorte grozdja se ne spomnim, nizki grmiči, cca pol metra visoki in zaradi nalivov pošpricani z rdečo barvo prsti. Izrazit okus po zemlji je imelo vino .
Imajo pa črni poleg dobrega okusa kar nekaj zoprnih lastnosti, tako da sem že sklenil, da naslednja leta preživim z eno dvojno sadiko.
Včeraj sem odtrgal prvo zrelo Malakhitowajo Shkatulko, prva zrela na gredah (poleg Big Beefa). Se mi je že lani zdelo, da je precej zgodnja sorta .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 03 Feb 2016 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
Krasno muha za tale filmček.
Zdaj ne bom imela v trgovini več predsodkov pred Luštom. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Maj 2019 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Vsa leta sem se izogibala luštovemu paradižniku, raje sem počakala svoje. Letos mi je pa Plamenka naredila skomine s svojimi prvimi in sem kupila eno pakiranje "luštka". Mljask, tile mali so zelo dobri! Pri ceni pa stran pogledam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jun 2019 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
labia je napisal/a: |
...
Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.
...
|
Tole v okvir pa na steno.
Ker je "naš" oz. slovenski, ni 1000+ km transporta v umetno ustvarjenih pogojih. Kar kupiš v trgovini, Lušt daleč prekaša vse drugo. Strinjam se tudi z nadaljnjim pisanjem (ki ga nisem citiral) - kar je "z domačega zeljnika", je boljše kot iz trgovine - vsaj veš, kaj ješ, vse prav. Ampak spet - podajte ta argument nekomu iz stolpnice
Skratka, moj favorit je njihov češnjevec, drugega ne kupujem (če že). Lani sem imel dovolj paradižnika za sproti. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jan24
Pridružen/-a: 27.09. 2014, 18:01 Prispevkov: 88 Kraj: Šmarješke toplice
|
Objavljeno: 06 Jun 2019 00:25 Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam rad prezrele paradižnike.. bolj kot je okus intenziven, raje ga imam.. Lušta že nekaj let nisem kupil.. z razlogom. Drugače vem, da ni najboljše ampak včasih se ujame kakšne dobre datterine z juga Italije, ki za relativno ugodno, dostavijo nek sprejemljiv nadomestek za paradižnik izven sezone. V sezoni je pa itak domač vedno v skledi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|