|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 02 Mar 2014 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž je govora o Basella rubra ali Basella alba , tudi malabarska špinača. Če je to TA rabi precej toplote in predvzgojo. Meni ni ravno dobro uspevala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 02 Mar 2014 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Vida, si hitra kot blisk
Pa vseeno hvala za informacijo in nasvet glede gojenja. Bi bilo zanimivo videti tvoj vrt, ker "sumim" ,da je na njem vse polno raritet. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
zoyba , včasih mi rata tudi kaj napisat, pravi trenutek, večinoma tako grem samo na hitro skozi. Moj vrt pa je vsem naokoli prav neugleden , čeprav zalotim sosede, ki večkrat veselo firbcajo. Če kdaj hodiš v naše konce pa ni problema, le pridi naokrog. Lahko pa organiziram tudi kako delavnico ali delovno akcijo, rok imam zmeraj premalo.
Na zgornji povezavi je Bassela rubra. Kot vidiš ima rdečkasto steblo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Vida rok pa meni tudi vedno primankuje. Včasih mi boljša polovica priskoči na pomoč, ampak se drživa "dogovora", da je moj teritorij zunaj njen pa pod streho....
Za svoj vrt pravim, da imam "konstruktivni nered". Pač ni po nekih novodobnih standardih ampak bolj na divje. In potem se "firbci"čudijo, da zakaj pa pri meni raste pri njih pa ne (kljub vrečam umetnega gnojila). Poskusite po moje - odgovor - to ne spada v urbano okolje
Za novost (vsaj zame) se ne bom odločil, ker potem bo zmanjkalo še placa za solato
LP _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tule sem nabavil 150 semen
Na vrečki so zanimiva navodila, kaliti pri 16-18°C, nato pa dvakrat presaditi:-) Na spletni strani so druga navodila.
Od nakupa pri Ivčki (posadil sem vsa semena) mi je zaenkrat uspelo dobiti 2 sadiki, ki v zimskem vrtu zelo počasi napredujeta, zna biti, da se "pali" na dolžino dneva in(ali) direktno sonce. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 16 Mar 2014 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Takole je, če je človek nestrpen.
Tri špinačke kot posledica treh sejan, od zadnjega imam še 6 flanc. Največjo sem pravkar presadil iz nizkega jogurt lončka, a še ni bila potrebna, komaj kje kaka koreninica. Izgleda, da ima skromen in plitev koreninski sistem.
Največja bo šla v kratkem pod polivinil tunel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 23 Maj 2014 23:33 Naslov sporočila: |
|
|
Prva že v februarju posejana jagodna špinača je v maju končno začela rasti
Za primerjavo moje superge št. 39
Ali je tole sedaj že za na krožnik in ali se kako drugače pripravlja kot obična špinača. Kako se jo "žanje", vse poreže ali kako drugače? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 24 Maj 2014 16:47 Naslov sporočila: |
|
|
Liste pripraviš kot špinačo, če ji boš steblo pustil da zacveti, bodo pa na njem zrasli plodovi podobni malinam po izgledu, okusa pa ne poznam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 24 Maj 2014 23:58 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj je ta reč zrela za žetev? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 25 Maj 2014 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi, tale na sliki je ravno prava za obiranje.
Ampak, glede na to, da imaš samo nekaj rastlin, bi jih jaz na tvojem mestu pustila, da naredijo jagode in se ti same zasejejo. Tako boš drugo leto res preskrbljen s to špinačo.
Lahko pa obereš le zunanje liste, vrhove pa pustiš nedotaknjene, da potem poženejo cvetna stebla... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 22 Jun 2014 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Prvo rastlino so mi domači odrezali pri korenini in je bilo z njo konec, drugi dve, ki sta preživeli uši in polže, pa sta ušli v cvet - vsaj meni tako izgleda. Kakih poganjkov, na katerih bi se razvile jagode, ni videti. Ali pa je to na sliki to?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jun 2014 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
To na sliki je to. Vsak stranski poganjek bo pognal precej v dolžino, kakih 30 cm najmanj. Rastlina bo polegla, pojavili se bodo mali zeleni plodovi, ki bodo zelo hitro rastli in se bodo postopoma spreminjali barvo iz bledo oranžne v temno rdečo.
Ko se vidijo črna semena, so le ta zrela za pobiranje, jagode pa najbolj okusne, okus spominja na kuhano sladko koruzo... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Jun 2014 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi je napisal/a: | Prva že v februarju posejana jagodna špinača je v maju končno začela rasti
Ali je tole sedaj že za na krožnik in ali se kako drugače pripravlja kot obična špinača. Kako se jo "žanje", vse poreže ali kako drugače? |
Oldi, če ti je všeč pesto, lahko uporabiš tudi večje liste jagodne špinače. Jaz sem naredila kombinacijo listov: jagodne špinače, sladkorne pese in nekaj borage - izpadlo je fenomenalno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je prva malce večja bera jagodne špinače, ki raste na vsega pol kvadratnega metra v mešanem posevku s stoletno čebulo.
Zasejala se je sama, nepričakovano in kar precej pozno, očitno so semena prišla z nanešeno zemljo.
Izredno je sočna in krhka, odlomila pa sem kake 20-30cm dolge poganjke s stranskimi vred, pri tleh pa je puščen 10cm štrcelj, ki že odganja mlade stranjske poganjke. Tako bo vsaj še ena bera.
Za tako malo gredičko sem s pridelkom zelo zadovoljna:
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|