|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v EuroGardnu ne? Tam so jih običajno imeli, msilim, da imajo semena največ semenarskih hiš oz. proizvajalcev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 129 Kraj: Dolenjska-450m
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
V EuroGardnu sem jih iskala prejšnji mesec, pa jih ni bilo. Bom šla v kratkem še enkrat, če so slučajno še dobili robo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 17 Mar 2014 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Andreja, bučo Lunga di Napoli sem videla v Obi-ju od firme ortolano, pa še kup drugih so imeli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sadjarvid
Pridružen/-a: 27.06. 2013, 14:58 Prispevkov: 212 Kraj: Pod Krvavcem
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Morda kdo ve zakaj bučke,ko so komaj začele rasti odpadajo?LP Vido. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
sadjarvid je napisal/a: | Morda kdo ve zakaj bučke,ko so komaj začele rasti odpadajo?LP Vido. |
ugibam; ker ni bilo "hopa cupa" kakor ga pač razumejo rastline? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 08 Jun 2014 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Bučke Cukini ali nekaj podobnega če se ne motim. Danes prvič v sezoni za koslilo. Bogovsko. Še nikoli tako zgodaj.
_________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 09 Jun 2014 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Na zadnji strani embalaže piše da je bučke mogoče vzgajati tudi v posodi.
Zanima me ali je kdo od vas poskusil in kakšna je minimalna posoda? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 09 Jun 2014 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Sem poskusil pred leti, pridelek je bil tako skromen, da ni omembe vredno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 09 Jun 2014 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno se glede posod lahko pogovarjamo nad 100l zelo dobre lahke humozne zemlje. _________________ LP seba993
Nazadnje urejal/a seba993 10 Jun 2014 20:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 10 Jun 2014 00:39 Naslov sporočila: |
|
|
htf_lover je napisal/a: | Sem poskusil pred leti, pridelek je bil tako skromen, da ni omembe vredno. |
Enako, a z opombo.
Cukini sem imel v 90l posodi, lokacija rastlinjak. Zalivanje v sezoni 3x dnevno, sicer visi kot cunja in odpada cvetje. Pridelek zelo skromen v primerjavi s solidno rastlino na vrtu. Enostavno so vse bučevke tako zelo požrešne za hranila in vodo, da v posodah predstavljajo bolj posebnost, ki uspe, količini pa ni za polagati pozornosti.
Zemlja. Hm, tu bi po mojem mnenju človek moral doreči cilj, ki ga želi doseči in nato na podlagi tega iskati ali mešati "najboljšo" zemljo. Dober kvaliteten kompost in vse mešanice na osnovi tega v posodah spremenijo svoje lastnosti v smeri proti slabši zemlji, okrepijo pa zavest "eko", "domače od Ado Ž", "izpod lastnih rok" in vsa podobna stališča. Razlog je v povišani živosti izhodiščnega substrata, katero v spremenjenem okolju (posoda) precej odmre. Posledično se tudi močno spremenijo fizikalne lastnosti substrata. Tu predvsem mislim na strukturo in sposobnost vodne kapacitete. Sledi suženjsko razmerje z zalivalko in dnevno opazovanje, ko voda dobesedno pade skozi substrat. Vendar pa z močno vrednostjo "domač" substrat.
Alternativa temu je šotni substrat za rože, ki je obvezno z glino. Nikakor nasedati ugodnim cenovnim variantam, ker so vsebinsko pogojene. No, v tem primeru se je pokurilo kar nekaj energentov in še česa, zadeva je iz drugega konca "sveta" itd. Šota ima zelo dobre sposobnosti akumuliranja vode, kljub temu pa ohrani dobro zračnost. Na rastline to deluje dobesedno pomlajevalno. Oskrbovalec ima zadovoljstvo ob prijaznejšem zalivanju, oskrbovane rastline so bolj preskrbljene z vodo, hranila pa je potrebno konkretneje dodajati. (šota pač) Domačnost in ekološkost so tu v t.i. drugotnejšem pomenu.
Skratka, zemlja je povsem praktična filozofija. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 25 Avg 2014 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Naslednjo leto bom povečal sortiment buč.
Zanima me, če ima kdo izkušnje s Berrettina Piacentina in Marina di Chioggia. Eno izmed teh dveh bi posadil, pa me zanima, če ima katera kakšno prednost pred drugo. Tako z internetnih slik gledano, bi rekel, da se Berrettina Piacentina lažje pripravi v kuhinji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 25 Avg 2014 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Htf, obe sem gojila kar precej let nazaj in sta si precej podobni.
O uporabnosti v kuhinji si pa čisto zadel, Berrettino je mnogo lažje olupiti, ker nima izrastkov.
V naprej pa povem, da pazi prste. Za razsekat zrelo bučo rabiš kar sekro, za olupit surovo pa izredno oster nož, ker je lupina trda kot skala.
Meso je pa okusno za pripravo slanih jedi, ker nima sladkobe kot večina muškatk, zato je super za juhe, njoke, pireje in še kaj... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 25 Avg 2014 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Potem se bom po vsej verjetnosti odločil za Berrettino.
Ostale sorte, ki pa so na mojem seznamu želja pa so:
- Gelber zentner (pred leti sem ga že gojil, ko sem še mislil, da so buče le za pujske, zato sem te orjake porabil za noč čarovnic. Sedaj pa sem prebral, da se z njih da celo marmelada narediti.)
- Madžarska modra
- Waltham butternut(letos sem kupil sadike, pa so mi zrasle hokaido bučke:lol:)
- Pink Jumbo Banana
- Tromba d Albenga (bom jo poskusil gojiti kot vodnjače)
- Thelma Sanders Sweet Potato
- One too many (enkratna po izgledu)
Pa še kaj se bi našlo. Predvsem me zanimajo sorte, ki so dobre za marmelado. Zagotovo je za to najboljša Muscat de provence, katera pa žal ni najbolj rodna pri meni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2014 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Htf, obe sem gojila kar precej let nazaj in sta si precej podobni.
O uporabnosti v kuhinji si pa čisto zadel, Berrettino je mnogo lažje olupiti, ker nima izrastkov.
V naprej pa povem, da pazi prste. Za razsekat zrelo bučo rabiš kar sekro, za olupit surovo pa izredno oster nož, ker je lupina trda kot skala.
Meso je pa okusno za pripravo slanih jedi, ker nima sladkobe kot večina muškatk, zato je super za juhe, njoke, pireje in še kaj... |
Pri nekaterih sem si pomagala tako, da sem dala bučo za največ 5 minut v vročo vodo. Pri večini se je kožica lepo zmehčala, da se jih je dalo lupiti kot krompir. Ta velike sem dala kar na lonec nad vrelo vodo, da jih je omehčala para. Seveda jih je bilo treba obračat. Nič pa ni pomagalo omehčati lupine zastarane patišonke. Še sekira je odskakovala . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam eno sorto, za katero sumim, da je Jaune Gros De Paris. Plodovi so težki do 10 kg, večinoma pol manj. Vsestransko je uporabna. Običajno ima nežno rumene do rozaste plodove, letos pa se je en takšen pojavil medmes. Mutacija mogoče?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Bučevke Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 33, 34, 35 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 33, 34, 35 Naslednja
|
Stran 6 od 35 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|