Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Artemisia dracunculus - pehtran
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bodika



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55
Prispevkov: 390
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2014 15:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala tudi z moje strani.Sedaj vem kako bom razmnožila mojega ako bo preživel zimo. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2014 22:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Naj ti supe, morebitne viške pa z veseljem posvoijim. pomežik

Pehtranove poganjke sem posadila v več odrezanih plastenk, dala v prozorno škatlo in na vrhu polivinil, ki je v enem kotu privihan za zračenje, pa še malo odkrivam čez dan, da jim ni prehudo vroče. Tudi malo zalila sem že enkrat. Zaenkrat dobro kažejo. Mogoče se ne bodo prijeli vsi, nekaj bo skoraj gotovo za "potalat".
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2014 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Takole rastejo razsajeni poganjki pehtrana. Eno plastenko sem že oddala, tele so vse še na voljo.
Moram jih pa pokrivati pred mladimi vrabci, ki vse poganjke scufajo, odščipnejo, ... Ker je sonce že zelo vroče, ne pokrivam več s polivinilom, ampak z redko staro zaveso. Kar ni pokrito, pa konča takole:


_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2014 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo lpmami! Očitno tudi vrabci vedo, kar je dobro Wink Laughing Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 09:20    Naslov sporočila: pehtran Odgovori s citatom

Kako pehtran shraniti za zimo,ali ga lahko posušim ali pa ga narežem in ga lahko zamrznem kot npr.drobnjak.Hvala in Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 09:50    Naslov sporočila: Re: pehtran Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
Kako pehtran shraniti za zimo,ali ga lahko posušim ali pa ga narežem in ga lahko zamrznem kot npr.drobnjak.Hvala in Lp


Pri nas ga oberemo, nato ga skupaj s sladkorjem (približno 1:1) zmiksamo v mikserju do srednje fine strukture. Shranjujemo ga v steklenih kozarcih na sobni temperaturi v omari. Najdlje je stal leto in pol, pa se ni pokvaril. Na ta način zelo dobro ohrani aromo in je super v različnih pecivih, mufinih, zeliščnih kruhih ...

Sedaj bo že pravi čas za prvo shranjevanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 10:32    Naslov sporočila: pehtran Odgovori s citatom

Super,hvala za odgovor,se bom jutri kar lotil dela.Lp v Belo krajino
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ga vsako leto dam zamrznit in tak mi je najbolj všeč. Je kot svež.
lp kata
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 13:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ga eno zimo drobno sesekljala in zamrznila, je bil kar v redu. Enkrat sem pa nesesekljanega zamrznila pa se nekako ni dobro obnesel.
Juglans, tole s sladkorjem zveni zanimivo, bom kmalu preskusila.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ga vedno shranim v zamrzovalni skrinji - cele listke. Tik preden ga želim uporabiti, ga vzamem iz skrinje in še ledenega zdrobim med prsti. Meni je ta način zelo všeč, pa še rezati mi ga ni treba preden ga shranim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 14:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARTINKA je napisal/a:
.... v zamrzovalni skrinji - cele listke. Tik preden ga želim uporabiti, ga vzamem iz skrinje in še ledenega zdrobim med prsti.


Mislim, da bo to rešitev. Da ga še zamrznjenega zdrobim, če ga ne zamrznem narezanega. Hvala, Martinka!
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz posmukam pehtran in dam v vrečko pa v zamrzovalnik.
Peteršilji potrgam lističe in isto naredim
Zeleno liste tudi natrgam in isto v vrečko. Ko je zmrznjeno vzamem vrečko ven in na hitro mučkam in se vse zdrobi na fino in nazaj v zamrzovalnik.
Samo drobnjak pač moram narezad čim bolj na drobno. Vse to imam kar v konkretnih vrečkah, ker tega ni pri meni nikoli preveč. Potem pa dam v plastične kozarce z navojnim pokrovom, tako da mi je lažje pri uporabi.

Tako delam jaz že vrsto let in ta način mi je najenostavnejši. Ko je kozarec prazen pa dofilam iz vrečke.
lp kata
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 15:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vam pehtran nič ne odišavi zamrzovalnika? Dala sem ga v 3 vrečke, drugo čez drugo, pa je še vsa skrinja dišala po njem Rolling Eyes . Od tedaj ga obvezno zamrzujem v steklenih kozarčkih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha, a stekleni kozarčki ne počijo?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, če so v njih dobro osušeni listki. Že leta v nijih (cca 2 do 3 dl, od gorčice Eta) zamrzujem drobnjak, peteršilj in pehtran.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 2 od 8

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.