Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Bezeg (Sambucus)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2014 20:41    Naslov sporočila: Bezeg (Sambucus) Odgovori s citatom

Glej tudi:
zdravilne rastline
Olesenele okrasne rastline

dodala: muha
<hr>


Ko sem pregledoval forum nisem uspel najti teme o bezgu zato sem ustvaril to. Če je tema že ustvarjena me napotite do nje.

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Dipsacales (ščetičevci)
Družina: Adoxaceae (pižmičevke)
Rod: Sambucus

Bezèg, tudi bèzeg (znanstveno ime Sambucus) je rod grmovnic ali nizkih dreves, ki vsebuje med 5 do 30 različnih vrst.

Ima nasprotno, neparno pernate liste in petštevne cvetove v kobulastih grozdih ali latih. Plod je jagodast, koščičast s 3 do 5 semeni[1].

Razširjenost
Rod uspeva v zmernih do subtropskih regijah na severni in južni polobli. Bolj je razširjen na severni polobli, saj se na južni pojavlja v delih Avstralazije in Južne Amerike.

Vrste
Skupina črni bezeg je več različno obravnavanih samostojnih vrst Sambucus nigra, ki raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst. Cvetovi so sploščeni, jagode so črne ali modre barve. To so večje grmovnice, do 5 metrov visoke, včasih so to manjša drevesa visoka do 15 m s premerom debla do 30 cm.
Sambucus australis (južni črni bezeg; zmerna vzhodna Južna Amerika)
Sambucus canadensis (ameriški črni bezeg; vzhodna Severna Amerika; modro-črne jagode)
Sambucus cerulea (syn. S. caerulea, S. glauca; borovničasti črni bezeg; zahodna Severna Amerika; modre jagode)
Sambucus javanica (kitajski črni bezeg; jugovzhodna Azija)
Sambucus mexicana (mehiški črni bezeg; Mehika in Centralna Amerika; modro-črne jagode)
Sambucus nigra (bezeg ali črni bezeg; Evropa in zahodna Azija; črne jagode)
Sambucus palmensis (kanarski črni bezeg; Kanarski otoki; črne jagode)
Sambucus peruviana (perujski črni bezeg; severozahodna Južna Amerika; črne jagode)
Sambucus simpsonii (floridski črni bezeg; jugovzhodne ZDA; modro-črne jagode)
Sambucus peruviana (andski črni bezeg; severna Južna Amerika; modro-črne jagode)
Sambucus velutina (žametni črni bezeg; severozahodna Severna Amerika; modro-črne jagode)

Sambucus melanocarpa zahodne Severne Amerike je vmesni člen med prejšnjo in naslednjo skupino. Cvetovi so v obliki okroglega socvetja, jagode pa so črne barve. Je nizek grm, ki redko zraste čez 3–4 m. Nekateri botaniki ga vključujejo v skupino divjih bezgov.

Divji bezeg (Sambucus racemosa)

Skupina divji bezeg je zbirka različno obravnavane samostojne vrste Sambucus racemosa. Najdemo ga v hladnejših predeleh severne poloble z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst. Cvetovi so v obliki oblastega socvetja, jagode so svetlo rdeče. So manjše grmovnice, ki redko presežejo višino3–4 m.
Sambucus callicarpa (tihooceanski divji bezeg; zahodna obala Severne Amerike)
Sambucus chinensis (kitajski divji bezeg; vzhodna Azija, v gorah)
Sambucus latipinna (korejski divji bezeg; Koreja, jugovzhodna Sibirija)
Sambucus microbotrys (gorski divji bezeg; jugozahodna Severna Amerika, v gorah)
Sambucus pubens (ameriški divji bezeg; južna Severna Amerika)
Sambucus racemosa (evropski divji bezeg; severna Evropa, severozahodna Azija)
Sambucus sieboldiana (japonski divji bezeg; Japonska in Koreja)
Sambucus tigranii (kavkaški divji bezeg; jugozahodna Azija, v gorah)
Sambucus williamsii (severnokitajski divji bezeg; severovzhodna Azija)

Skupino avstralski bezeg sestavljata dve vrsti iz Avstralazije. Cvetovi so v obliki oblastega socvetja, jagode so bele ali rumene barve. To so grmovnice, ki zrastejo do 3 m višine.
Sambucus australasica (rumeni bezeg; Nova Gvineja, vzhodna Avstralija)
Sambucus gaudichaudiana (avstralski bezeg ali beli bezeg; senčna področja južne vzhodne Avstralije)

Skupina smrdljivi bezeg je, v nasprotju z drugimi vrstami, zelnata rastlina. Vsako leto zrastejo nova stebla. Zrastejo do 1.5–2 m visoko.
Sambucus adnata (Azijski smrdljivi bezeg; Himalaja in južna Azija; rdeče jagode)
Sambucus ebulus (Evropski smrdljivi bezeg; srednja in južna Evropa, severozahodna Afrika in jugozahodna Azija; črne jagode)
Vir: Wikipedija

Za več informacij vam priporočam nakup knige Žlahtni bezeg, avtorja Milko in katje Kranjec ki je bila izdana pri Kmetiski založbi. Bi vam posredovam PDF knjige pa ga nažalost ne najdem. Da bi pa pretipkal celo knigo pa nimam ne živcev ne časa.
V knigi je opisano vse o bezgu. Predstavljene so sorte, nega nasadov, varstvo rastlin, predelava, recepti...
Link knige: http://www.km-z.si/menijilevo/knjige/zlahtnibezeg.aspx

Recepti z bezgovih kobulov

Sirup iz bezgovih cvetov
Sestavine
-4,5l vode
-4,5kg sladkorja
-70g citronske kisline
-1,3kg cvetočih bezgovih kobulov
Priprava
Zmešamo sladkor in vodo in mešanico kuhamo približno 5 minut. Z mešanice nato posnamemo peno in ji pazljivo primešamo citronsko kislino. S to sladko raztopino prelijemo bezgove cvetne kobule in jih namakamo 24 ur. Potem sirup precedimo preko sita in ga polnimo v steklenice. Najboljše so steklenice temne barve. Za pripravo osvežilne pijače sirup razredčimo z mineralno vodo. S takšnim sirupom lahko sladkamo tudi zeliščne čaje in sladice.

Sok iz bezgovih cvetov
Sestavine
-7 cvetočih kobulov
-7l vode
-15g vinske kisline
-2 limoni, ki nista bili obdelani z konzervansi
-1kg sladkorja
Priprava
Za pripravo potrebujemo posodo, ki se dobro zapira, in ki ima širše dno. Na dno položimo kobule in jih prelijemo z vodo, v kateri smo raztopili vinsko kislino. Po 24 urah dodamo limoni, ki smo jih narezali na tanke rezine in pustimo stati še 24 ur. Potem tekočino precedimo skozi sito in ji dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma rastopi. Sok iz bezgovih cvetov dobro zapremo in ga hranimo na hladnem.

Limonada iz bezgovih cvetov
Sestavine
-30 svežih, cvetočih bezgovih kobulov
-3limone, ki niso bile obdelane z konzervansi
-3l vode
-1,5kg sladkorja
-50g citronske ali askorbinske kisline (vitamin C)
Priprava
Cvetoče kobule nežno speremo. Olupimo limone in jih narežemo na tanke rezine. Vse sestavine damo v lonec, jih prelijemo z vodo in v pokritem loncu pustimo stati 2 do 3 dni. Potem limonado odcedimo in polnimo v steklenice. Po želji lahko razredčimo z vodo.

Kis z bezgovim cvetjem
Sestavine
-100g svežih bezgovih cvetov
1/2l vinskega ali jabolčnega kisa
Priprava
Bezgovo cvetje razpecljamo in temeljito oplaknemo. Potem ga namočimo v kis. Zaprto steklenico s to mešanico postavimo v hladen in temen prostor. Po 2 tednih lahko takšen kis uporabljamo.

Ocvrto bezgovo cvetje
Sestavine
-6 do 12 cvetočih bezgovih kobulov
-1/4l mlačnega mleka
-280g moke
-pol žličke soli
-žlica sladkorja
-3 rumenjaki
-sneg 6 beljakov
-maščoba za cvrtje
- sladkor in cimet za posipavanje
Priprava
Zažvrkljamo mleko, moko in rumenjake, pridenemo sladkor in sol ter zamešamo trd sneg beljakov. Cvetoče kobule oplaknemo z vodo, jih odcedimo na rešetu in posamezen kobul pomakamo v testo ter ga na vroči maščobi rumeno ocvremo. Cvrtje potresemo z sladkorjem. Kobule lahko pomakamo tudi v vinsko ali pivsko testo.
Če želimo da je cvrtje bolj krhko vzamemo več jajc in manj moke.

Ocvrto bezgovo listje
Sestavine
-8 bezgovih listov z peclji
-120g moke
-jedilna žlica sladkorja
-žlička vaniljevega sladkorja
-nastrgana lupina ½ pomaranče, ki ni bila obdelana z konzervansi
-150ml belega vina
-2 jedilni žlici surovega masla
-2 beljaka
-maščoba za cvrtje
-sladkor in cimet za posipavanje
- surovo maslo
Priprava
Liste dobro operemo in posušimo. Zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor in pomarančno lupino.
Umešamo vino in tekoče surovo maslo. Pustimo da masa stoji 20 minut. Trdo stepemo beljak in ga umešamo. Liste z peclji potopimo v testo in ocvremo pri temperaturi 180°C. Zmešamo sladkor in cimet ter posipamo ocvrte liste.

Vir: Milko in Katja Krajnc, Žlahtni bezeg, Kmetijska založba, 2002

Naša domača drevesa bezga.
Črni bezeg se je že kr dobro olistal.

Haschberg je šele začel dobro odganjati.

Pa še potaknjenci Haschberg ki sem jih že ob zimski rezi potaknil. Imam jih okoli 15 komadov. Zraven imam tudi 3 rastline navadnega črnega bezga na katerem se bom poigral z cepljenjem.
[/url]
_________________
LP seba993


Nazadnje urejal/a seba993 27 Apr 2014 23:19; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2014 20:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa je: http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about310.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2014 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam bezeg bol spada pod sadne rastline kot pa pod llesenele okrasne rastline.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2014 02:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba998, lepo si se potrudil.

Bezeg je res že obravnavan tako pri okrasnih, kot pri zdravilnih rastlinah, je pač vsestranski in bi ga bilo težko stlačiti v en sam predal glede na namembnost in uporabo. Razmišljala sem, če bi vse teme združila, a se mi zdi ravno zaradi večnamenske uporabe bolje, da jih le povežem z linki na začetku uvodnih prispevkov.

<hr>

Jih kaj obrezuješ ali kako drugače neguješ? Kaj pa iz cvetja in jagod, delate kake pripravke - napitke, čaje, marmelade?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2014 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@muha hvala za kompliment.

Ja vsako jesen ali pozimi jih porežem. Cvetove uporabljam za sirup in čaj plodove pa samo za sirup. Marmelad ne delamo ker jih nobeden pri hiši nima najrajši. Pa lani smo nekaj gajbic plodov prodali sirarju za izdelavo štempljev na siru.

Navadi črni bezeg že lepo tvori cvetove in je lepo olistan.

Haschberg je bolj slabo olistan in ima zaenkrat še manjše cvetove kar pa je logično saj je bolj pozna sorta.

potaknjenci Haschberga lepo odganjajo na žalost pa še niso razvili korenin. Razvijajo pa cvetove ki jih bom kmalu porezal stran da bo več hrane za listno maso, razvoj korenin in rast.

Pa še sadika navadnega črnega bezga ki sem jo poskubil po deblu da bo rasel v višino. Sadike bom letos tudi verjetno cepil.

_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2014 13:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993 je napisal/a:


Pa lani smo nekaj gajbic plodov prodali sirarju za izdelavo štempljev na siru.



Zanimivo! Ko bi bila sigurna, da so tudi na siru, ki ga kupujem, žigi narejeni s pomočjo barvila iz bezgovih jagod, jih ne bi tako vesto stran rezala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2014 14:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da morajo po zakonu vsi žigi na sirih, mesu in kruhu biti narejeni iz užitnih materijalov. jaz jih že vrsto let ne režem proč pa mi še nikoli nič ni bilo. Pri mesu ne govorim o številkah ki so utetovirane u žival ampak o žigihki jih požigosajo v klavnici.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2014 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo prvi cvetovi se že odpirajo.

_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2014 16:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kobule se že počasi odpirajo. Še mal lepga vremena in bo zacvetel na pouno.

Kobule so letos kar velike. Kakšnih 15 cm v premeru.


Če bom mel zvečer kj časa bom prepisal in objavil par receptov.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2014 23:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem oblubil imate na prvi strani nekaj receptov kako predelati bezgove kobule in liste.
Recepti za bezgove jagode pridejo kasnejo ko bodo začeli zoret.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2014 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čas za nabiranje.

Nekaj ga pa je.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2014 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo esperimentiranja z moje strani. Rezultati bodo vidni če 2 tedna.

_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2014 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seba 993 je zapisal:
"Malo esperimentiranja z moje strani."
S čim pa si eksperimentiral? Na rezultate bomo že počakali skupaj s tabo, sestavine pa le razkrij Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2014 19:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bezgovo cvetje namočeno v domač vinski kis. Recept je na prvi strani. V eno steklenico sem dal 100g cvetja in zalil z liter kisa v drugo pa 200g cvetja in zalil z 0.75l kisa.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2014 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A si ti to v bizeljčana namočil bezeg? Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.