|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Na linku o goriškem radiču piše, da so ga spulili, odstranili ovenele liste, nato nazaj zakopali, en del pridelja pa obesili v snopih v kleti, kjer so listi zgnili, in nato na novo zrasli .
Pa ne se mi smejat, nikoli še nisem gojila radičev, ker nikoli niso bili rdeči ? Seveda nisem vedela, da rdečino pridobijo z mrazom. Verjetno običajne radiče v jeseni le na miru pustimo, in potem naredijo glavice? Je to še v jeseni, ali spomladi? Verjetno je odvisno od sorte. Bi bila vesela kake razlage, četudi sem malo blond izpadla... _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sonceluna
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50 Prispevkov: 661 Kraj: Kranj, Podčetrtek
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 09:10 Naslov sporočila: |
|
|
Battagelli, če boš morda našel po starih zalogah semena goriške vrtince, bi te lepo prosila za malo semena.
V zadrugi v Škofji loki sem vsa srečna kupila semena solkanskega radiča, misleč da gre za goriško vrtnico. No na napakah se učimo:) Pojedli ga bomo pa vseeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Kako leto nazaj je bila na televitiji oddaja o pridelavi siljene Goriške vrtnise. Moram priznat, kar zamudna zadeva.
Ko opazujem vse te prezimne radiče (tako rdeče, kot zelene), pa mi ni jasno, zakaj toliko dela s siljenjem, ko pa vsi radiči, ki niso oblikovali glav spomladi naredijo rozete zelo podobne vrtinčnemu cvetu.
Battagelli pri receptu za mojo solato pa je manjkal tvoj kis iz Terana. Še zdaj se mi cedijo sline, pa čeprav smo ga že dolgo tega porabili _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
karakteristika radičev je prav ta grenkoba, ki naredi to okusnost v solati. vsi radiči ne glede na ime ali barvo so večletnice, če jih sproti režeš, da ne gredo v seme. tržaški "primotajo-prvi rez", tudi pri ostalih nimajo toliko te grenkobe. jaz tej grenkobi rečem "železo", mož doda, da sliši žebljičke ropotat po želodcu.
pa še nekaj, mož je jemal tablete za redčenje krvi (srce) in vsakokrat ko je dva dni zapored, pred kontrolo, jedel radič ali blitvo, tablete niso vplivale na redčenje, namreč moral je za en dan podvojit porcijo teh. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
kot pravi brbr, naslednje leto večina radičev dela rozete. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bodika
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55 Prispevkov: 390 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ker me je prehitel sneg,da ne morem v vrt okopavat ,sem se malo pozanimala za radiča goriška vrtnica-solkanski radič in indigo radič po napotkih b.
Agrocasol Plus v Ljubljani ima indigo radič.Samo pakiranje po 5.000 semen.Cena je 90,00EUR.Ga Jožica je bila zelo prijazna.Kot je bilo že rečeno pošlje tudi po pošti.
Planta Prelesje ima radič goriška vrtnica-solkanski radič,pakiran v posebnih vrečkah.V Ljubljani naj bi ga imeli v Bauhaus,Obi,Eurogarden.Tako mi je povedala gospa,ko je pregledala seznam komu v Ljubljani so dobavili seme.
Ako bi kdo želel še sam kakšne podrobnejše informacije sta tu tel.št.
Agrocasol Plus Ga Jožica 425 64 97
Planta Prelesje 534 05 74
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za info! Se pravi, prelesje ima samo veleprodajo? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bodika
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55 Prispevkov: 390 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
dodatek
na vrtnar.si se tudi lahko naroči indigo radič v malih vrečkah preko spletne trgovin.
Žal sem prepozno videla |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sonceluna
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50 Prispevkov: 661 Kraj: Kranj, Podčetrtek
|
Objavljeno: 18 Mar 2014 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
Grem takoj jutri v kranj precekirat. Hvala za info! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 07:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ali poznate tale radič ? Naj bi bil zelo stara italijanska sorta. Primorci kdo kaj ve, tudi način priprave me zanima. Seme sem dobila celo v eni od kmetijskih zadrug.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
To je cikorija.
Res stara sorta,(da lahko novinarji pišejo zgodbice) to je pa tudi vse. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye, puntarelle so tipična južna italijanska jed, po okusu so malo grenke, radič pač, pripravljajo jih presno na solato ali pa dodajajo v ostale jedi. Uporabiš samo srček rastline, ostalo zavržeš.
Kar je bistveno, je, da posamezno puntarello narežeš na drobne trakce, lahko pustiš vrh cel. Nastane neka oblika lignja. Ali pa jih narežeš na trakce. Potem jih daš v zelo hladno vodo in pustiš, da se namakajo vsaj uro. Lahko dodaš malo limone. Tisti trakci se potem nakodrajo. Šele potem se jih uporabi v kuhinji. No, vsaj tako jih pripravljajo meridionalci. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja, najlepša hvala, za tole pojasnilo glede priprave saj po slikah sodeč je res zanimivo narezna in je drugačna priprava.
battageli, tvojega odgovora pa ne razumem, kje kakšni novinarji? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
V Itliji se o tej cikoriji piše podobno kot o radiču goriški vrtnici.
No zame je le cikorija. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
A, se pravi je spet moderna ta cikorija. Vse moram sprobat kaj moram. Bom poročala. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 3 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|