|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 16:37 Naslov sporočila: TOSKANSKI OHROVT |
|
|
Listnati ohrovt - Nero di Toscana precoce
Izgled februarja, ko skrbi za vitamine in minerale v naših jedeh
Takole spomladi lepša vrt s cvetjem in privablja čebele in drugo brenčeče življenje na vrt.
Takole pa junija skrbi za hrano pticam. Če dobro pogledate, boste opazili zelenca, ki zoba zrnje.
Ta ohrovt je nam zelo všeč, ker lahko čez zimo ostane na vrtu. Tako vso zimo režemo posamezne liste, ki jih jemo v prikuhah ali na drobno narezane v zimskih solatah (skupaj z radiči, endivjami,..). Spomladi iz vsakega zalistka požene odganjek, ki je slasten-hrustljav za pojest v solatah ali pa kar tako recimo na sendviču. Bolj odrasli listi so primerni za kuhanje. Jih je pa potrebno kuhati dlje kot glavnati ohrovt, ker so drugače nekako "papirnati".
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije _________________ naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 17 Feb 2014 17:26; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Potrjujem zapisanemu o prezimljanju. To sezono ga nimam, ker imam en drug ohrovt, a v lanski sezoni je kljuboval vsemu, ko pa ga je dobila prva slana, je postal še bolj okusen. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas ga obrajtamo, .... z voluharji vred.
Zato je pozimi kar boj kdo bo hitrejši, ....... a zadnji dve zimi ne tako neusmiljen, ker ga 2/3 zgodaj jeseni lepo presadim v velike lonce, 1/3 pa ostane za gospode, spomladi potem lepe kapitalce. Vlončene ohrovte pozimi prestavim v rastlinjak.
Ravno danes sem jih opazoval na vrtu. Polovico ali več jih leži. Posnedli so še precej ostalih rastlin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi ga imamo. Meni je zelo dober v zelenjavni mineštri. Listke samo narežem na krpice in dodam ostali zelenjavi. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Fotografijo sem pripela že k radičem, jo bom pa še sem, ker se mi zdi ta ohrovt zelo uporaben za solate, kot dodatek radičem.... Seveda je pa tudi kuhan zelo dober.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
A kar svežega?
A nimajo ohrovti v sebi nekih snovi, ki jih je potrebno s kuhanjem uničiti, sicer so škodljive? _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovti? Saj jih jemo v solatah, pa skisane kot zelje. Prvič slišim. Morda komu ne ustrezajo žveplove spojine, ki jih ima ohrovt. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 16 Feb 2014 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
OOO, ... snovi?
Pri nas ga že kar nekaj let izključno svežega uporabljamo.
Za enkrat smo še živi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Špela
Pridružen/-a: 06.02. 2014, 15:09 Prispevkov: 147 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 02:05 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pa kodrolistnega, ravno danes ga je sneg izpustil iz prijema in je čisto prerojen. Tale toskanski pa letos pride prvič na seznam |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Samo vprašam, sem mislila, da jih je nujno kuhati.
Bom preizkusila tudi jaz svežega na solato pa čičeriko zraven, ko se mi ne da kuhat kosila, ponavadi jem točno to. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz dodam tudi 1 list svežega temno zelenega ohrovta, ko pripravljam z blenderjem sadno zelenjavni napitek, ki lepo obarva vsebino in dopolni okus. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo tudi letos poleg kodrolistnega še toskanski ohrovt. Super je. Jemo surovega v solatah, juhicah ... Skuhan skupaj s krompirjem je okusen zelen pire. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem poskusila surov toskanski ohrovt v mešani solati z vročo čičeriko in koščki parmezana ... mmm, kaj sem jaz do zdaj zamujala. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Feb 2014 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tale dodatek-parmezan mora biti odlično doponilo k popolnemu okusu-hvala za namig. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Feb 2014 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem opazila, da gre pri nas toskanski ohrovt že v cvet. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 1 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|