|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 21:58 Naslov sporočila: Nizek fižol |
|
|
Na delu njive, kjer sem lani imela buče, sem letos posadila nizek fižol za luščenje in stročji. Tale današnji dež (slikano tik red dežjem) mu bo strašno koristil. V ponedeljek ga še enkrat ogrnem in potem samo še počakam na stročje.
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Marija, do takrat te počastim s strokom ali dvema . _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tale bo za zrnje, se mi dozdeva, bobolino. Ampak, ti le, ne le 1 ali 2, vsaj 3, nooooooooo.
Pri nas te dni živimo od stročjega fižola (hvala, battagelli), domač pa bo kmalu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Bobolino, bi kar prav prišel (en strok za eno ribo, bi bilo dobro? ), na mojega stročjega še kaka dva dni počakam, pa bo. Ja, štiri grede so za luščenje, ena pa za stročje. se ne vidi dobro, ker je njiva malo navbreg. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
O, bobolino, si vidla, najin ribiš je tam ....menda ne gre gor u oni breg rib lovit? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ne, prihaja že dol z brega, pa nobene ribce ni ujel _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ti šment..za ena ena menjavo sem pa takoj! Ker sem v redu, dodam še kak strok po vrhu! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 13 Jan 2014 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem prvič posadila stročji fižol Presenta, ki ga nam je pohvalila Miša Pušenjak. Stroki so temno zeleni, zelo tanki, okrogli. Rastlinice so zrasle kar visoko za nizko sorto in so bile dobro obložene. Fižol je res okusen, mene je prepričal. Letos bo spet na moji njivi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MIJA
Pridružen/-a: 15.11. 2013, 21:00 Prispevkov: 3 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Jan 2014 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni, prvo da pohvalim ta forum, lepo da delite svoje izkušnje in znanje. Z vrtnarstvom se resneje ukvarjam tri leta vendar mi nikoli ni uspelo kupiti semena stročjega fižola kakršnega bi rada. Ko gledaš kuharske oddaje vsi kuhajo fižol pet minut in potem samo malo popečejo na maslu. Pa bi se obrnila na vas, katera sorta bi bila podobna temu, da se kuha čim manj časa, da nima niti in da je okusen. Lep deževen dan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Jan 2014 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje v tiste 5 minutah fižol sploh ni kuhan tako, kot smo ga vajeni mi. Kolikor sem psokusila fižola v Angiji, je bil za moj oksu surov, vedno je imel priokus kovinskega, tisti zorni okus, ki ga, vsaj zame, ima napol surov stročji fižol.
Sploh pa, fižol, ki ga kuhajo, je tanek, zelo mlad, okroglega stročja v prerezu in najbrž vzgojen v rastlinjakih. Ne more se primerjati z našim, ki zraste pod milim nebom.
Sama imma zelo rada Čudo Piemnota,pa Anteo, tudi Berggold ni slab. Pa še kakšen. Ampak, noben ni kuhan v 5 minutah, kar mene ne moti, mi je dosti bolj pomembno, da je okusen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jan 2014 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
MIJA, čimbolj mladega pobereš, manj je možnosti, da bi imel nitke in hitreje je kuhan. Meni so najbolj všeč stroki, ki so že dobro razviti, zrna se pa komaj nakazujejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MIJA
Pridružen/-a: 15.11. 2013, 21:00 Prispevkov: 3 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Jan 2014 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
O, hvala se mi je zdelo, da samo lepo zgleda, okus pa.... Lani sem posadila Golden Teepe pa me je malo razočaral. Upam, da bo letos bolje saj sem se odločila, da bom posadila več sort, kakšna bo že prava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MIJA
Pridružen/-a: 15.11. 2013, 21:00 Prispevkov: 3 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Jan 2014 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, muha verjetno je res, da tudi predolgo čakam in ga bom letos prej pobirala. Sem vedela kam moram po prave informacije, hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 02 Feb 2014 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Moram poročati o usodi fižola, katerega sliko na njivi sem v začetku lani nalepila. Konec julija, preden smo odšli na morje je bil prekrasen in ravno pravi za luščenje zrnja za v skrinjo. Sem ga kar nekaj pospravila pred odhodom na morje. Takrat je bila njiva še v polnem zelenju, res pa je da sem fižol pred tem tudi malo zalila. Po prihodu iz morja tam nekje po 5.8. pa sem našla celo njivo popolnoma suho z zrelimi stroki. Vse sem kar populila in znosila na mize v rastlinjak, kjer je čakal september, da se je malo ohladilo in sem stroke lahko potrgala. Potrgane stroke imam še kar tam v gajbicah in ga sproti luščim, ko ga rabim. Le ena stvar pa me moti: FIŽOL JE TAKO SUH, DA GA KUHAM NA POČASNEM OGNJU DOBRI DVE URI. Fižol je sorte Etna, ki sicer takih značilnost nima. Kriva je suša in moje sušenje pobranega v rastlinjaku! Je pa super bio, ker nobenega gnoja niti škropiva ni videl. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 02 Feb 2014 17:16 Naslov sporočila: |
|
|
Podobne izkušnje imam tudi sam. Dolgo sušenje v rastlinjaku-dolgo kuhanje. Bi ga bilo potrebno namočiti.
Glede sprotnega luščenja. Malce poglej za morebitnimi škodljivci v zrnju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|