Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Poimenovanje vrtnic

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 20:07    Naslov sporočila: Poimenovanje vrtnic Odgovori s citatom

Vrtnice niso poimenovane z latinskim imenom ampak z imenom, ki jim ga je dal žlahtnitelj. Vsaka ima dve imeni, prvo je tisto, ki je povezano z žlahtniteljsko hišo, in je v vseh državah enako, drugo pa je komercialno ime, ki je lahko v različnih državah različno.

Znana vrtnica Pierre de Ronsard, žlahtnitelj Meilland, nosi žlahtniteljsko ime MEIviolin, po svetu pa se prodaja kot Pierre de Ronsard, Eden rose, Eden rose 85.

Žlahtniteljsko ime (termin je verjetno strokovno neustrezen, ker sem samo ljubitelj in ne strokovnjak; pišem pa po spominu) je vedno sestavljeno iz enakih prvih treh črk, ki so velike tiskane, pomenijo pa žlahtniteljsko hišo. Meillandove vrtnice tako nosijo vse ime MEI***, Austinove AUS***, Kordesove KOR***,...
Niso pa to latinska imena ali imena, pod katerimi se vrtnica prodaja.

Nekatere sicer nosijo tudi latinska imena vendar so to t. i. divje vrtnice. Vendar močno dvomim, da bi katero od njih dobila kar v kateremkoli vrtnem centru, ponavadi jih prodajajo samo specializirani prodajalci v tujini in so precej redke. No, banksio se še lahko vidi kje drugje, kaj drugega pa ne.
So pa vrtnice razvrščene v botanične skupine, ki so poimenovane (tudi) latinsko, vendar ti podatki vrtnice ponavadi ne spremljajo.

Pri nas v večjih vrtnih centrih največkrat prodajajo vrtnice kar po barvah, take vrtnice večinoma niti nimajo imena, ker so plod "stranske" proizvodnje. Žlahtnitelj se je namreč odločil, da se mu ne splača vlagati v poimenovanje vrtnice in jo prodaja kot brezimno. Ali pa jih, zaradi marketinga, prodajajo pod kakšnim fantazijskim imenom, ker se pač tako lepše sliši.

So pa take vrtnice lahko tudi vrtnice, ki nimajo več patenta in jih sedaj lahko razmnožuje kdorkoli. Vendar ime imajo pa jih vseeno ne spremlja na etiketi.
Kot tretja skupina vrtnic, ki jih največkrat vidim v vrtnih centrih, so vrtnice žlahtnitelja Meillanda in Kordesa. Če veš, da je bil naveden žlahtnitelj, potem se ti splača pogledati na njuni spletni strani in po sliki identificirati vrtnico.

Torej - poimenovanje vrtnice in trženje vrtnice pod določenim imenom je predvsem v interesu žlahtnitelja, ki tako vrtnico tudi patentira in s tem zagotavlja, da je nihče brez njegovega dovoljenja ne bo razmnoževal.

Če imena ne najdeš v tem seznamu:
Help me find Roses
potem vrtnice s tem imenom verjetno ni. Vsaj ne priznane. Karkoli pač to pomeni saj lahko vsak od nas skriža novo vrtnico in jo poimenuje tako kot mu je ljubo.


bobolino je napisal/a:
mene pa zanima, katero ime uporabite, ko označujete vrtnice? S tem ne mislim žlahtniteljskih oznak, ampak to, da ima večina vrtnic dva imena. (kot npr. Eden88 ali Pierre Ronsard).



Jamain je napisal/a:

Mah, sem mi zdi, da vsak uporablja tisto ime, ki ga je najprej slišal. Imam prav? Jaz se sicer trudim uporabljati tista, ki so jih dali žlahtnitelji, ne trgovci, če se le da. Včasih pa tudi ne poznam vseh opcij, tako da uporabljam pač tisto, ki ga poznam.



bobolino je napisal/a:
kako pa veš, katerega je dal trgovec in katerega žlahtnitelj? Slednji uporablja prve tri črke imena, ali kako?



Garden-ja je napisal/a:

Če se ne motim, v bistvu pa se na to ne ravno najbolje spoznam, obe imeni da žlahtnitelj. Tisto tričrkovno+dodatek je bolj za njegovo evidenco in je prvo ime, ki ga vrtnica dobi, in ja, prve tri črke so zapisane z velikimi tiskanimi črkami in označujejo priimek žlahtnitelja, ostale črke pa so z malimi tiskanimi črkami in nadaljujejo to ime na tak ali drugačen način. Potem pa žlahtnitelj lansira vrtnico v različnih državah in za posamezno državo ali kontinent izbere svoje ime ali eno povsod ali eno v Evropi, drugo v Ameriki, skratka, odvisno od okoliščin.
Je pa ponavadi za germansko področje eno ime, za romansko drugo, za Združene države tretje. Nekatera od teh imen tudi registrira kot blagovno znamko (TM) kar pomeni, da plača, da tega imena ne sme uporabiti nihče drug. Registrirano vrtnico je tudi prepovedano razmnoževati (R).
Bi pa znal te pravice bolj razložiti kak pravnik, jaz to razumem bolj poljudno.

Sama uporabljam večinoma imena romanskega področja, ker mi je jezikovno bližje. V bistvu vrtnice germanskih žlahtniteljev malo ignoriram, ker mi pač njihovo ime ne pomeni ničesar in tako tudi vrtnica izgubi veliko svojega čara. Ampak to je moj osebni limit, ne dejstvo.



Poezija je napisal/a:

Ja tako je Garden-ja saj si prav napisala. Poglejmo še v praksi za eno vrtnico, ki jo bom naročila in se v nekaterih državah Evrope pojavlja z drugim imenom.

JULIJA CHILD: Tom Carruth (2004)

Registration name: WEKvossutono

(v tem primeru ni dal ime CAR(začetek priimka), po vsej verjetnosti to že obstaja, potem mora dati kaj drugega). Gledala sem obrazce, katere izpolni žlahtnitelj, ko hoče prijaviti vrtnico in najprej mora označiti vrtnico z registracijskim imenom. To je samo dodaten razpoznavni znak za vrtnico, da veš za katero gre, če sta 2 ali več vrtnic z istim imenom, kar smo tudi imeli priliko videti že večkrat.

Exhibition name: Julia Child
-------------------------------------------------------------------------------------

Introduced in United States by Weeks Wholesale Rose Grower, Inc. in 2006 as 'Julia Child'.
Introduced in Australia by Swane's Nursery/Swane Bros Pty Ltd in 2009 as 'Soul Mate'
.........................................................................................................
Vsa imena ki se uporabljajo za Julia Child:
• Absolutely Fabulous ((tako ime se uporablja v VB in še kje drugje, od prodajalcev vem da to ime uporablja Harkness)
• Anisade ®
• Jiřina Bohdalová (se uporablja npr. v CZ- Start prodajalec, ime naj bi dali po slavni igralki)
• Soul Mate (Floribunda, Carruth, 2004)
• WEKvossutono


Po mojem mnenju je to sama zmešnjava, ki ne bi smela biti dovoljena. Največ 2 imeni bi morali biti, kajti če je ime domače ki ga nobeden ne bi znal niti izgovoriti (finsko, češko, madžarsko, kitajsko itd itd) potem je logično da dobi eno npr. angleško ime pod katerim se prodaja. Vse drugo pa ne bi bilo potrebno.
Prav zanima me, kaj je dovoljeno, ko prodajalec podpiše licenco za prodajo, če ima proste roke pri preimenovanju. Mislim, da bi morali upoštevati žlahtniteljevo željo oz. zahtevo.



Garden-ja je napisal/a:
Kadar za neko žlahtniteljsko hišo vzgoji vrtnico nekdo drug, večinoma amater, potem za zahvalo in priznanje (in verjetno tudi denar) njegovo ime podelijo vrtnici čeprav potem izide znotraj določene hiše.
V tem primeru je Carruthu to vrtnico vzgojil nekdo, ki se piše Wek...,
Carruth pa jo je znotraj svoje žlahtniteljske hiše lansiral.

Nekega dne bo lahko nekje izšla vrtnica POE... Laughing



Poezija je napisal/a:
Saj res, seveda, sedaj se mi je posvetilo.
Potem je isti primer z vrtnico Portorož, ki jo je vzgojil žlahtnitelj Thomas Proll iz žlahtniteljske hiše Kordes. Ali ti veš kako je s tem. Zakaj Proll in ostali žlahtnitelji ki delujejo v okviru določene žlahtniteljske ''hiše'' ne delujejo samostojno, zaradi pogojev, katerih nimajo doma ali česa drugega? Ali ni v interesu Kordesove družine da žlahtnijo sami?

p.s. - naj se pozlatijo tvoje besede in naj postanejo resničnost. Samo da tiste tri črke ne bodo POE Laughing ali pač?



bobolino je napisal/a:

kakršnekoli bodo tiste tri črke, verjamem, da bo vrtnica rastla na vrtovih večine punc, ki te poznajo!

upam, da mi boš kdaj izkazala čast, pa četudi bom kje zadaj na vrsti!



Garden-ja je napisal/a:

Saj vem, da ne bodo POE, ampak nisem hotela izdajati prvih črk tvojega priimka zato naj bodo kar forumska varianta. Wink

Pred časom sem prebrala, da samo registracija vrtnice stane okoli 20.000€, kaj šele vse ostalo. Zato ljubiteljski žlahtnitelji ponudijo svojo vrtnico hišam, te potem vrtnico pod šifro pošljejo na tekmovanja, in potem če vrtnica zmaga in ima prihodnost, vrtnico registrirajo. Zakaj hiše to delajo? Morda zato, ker tisto leto nimajo nič takega lastnega za pokazat, kar bi bilo zanimivo in bi potolklo konkurenco?

Glede vrtnice Portorož pa ne vem praktično nič drugega kot to, da jo je Kordes poimenoval Portorož in da jo bodo tam sadili. A je že na trgu? Bom potem poguglala.



Poezija je napisal/a:

Drage moje rožne kolegice. Če meni kaj dobrega uspe narediti, boste seveda deležne moje radodarnosti. Ampak najprej jo moram ustvariti.

Sicer pa na DLVS točno vedo, kako je bilo z registracijo Prešerna, tako, da ob prvi priliki bom vprašala.

Tudi jaz sem prebrala o 20.000 evrov, ne vem pa ali za registracijo ali pa je to za prodajo vrnice tistemu, kateri želi prevzeti njegovo ime (kot Portorož) in jo v bistvu nekako kupiti. Čeprav je težko razumeti smisel.

Mi je pa žal za resničnega žlahtnitelja Julie Child (in ostalih s podobnim primerom), saj je ta vrtnica zelo znana in pri njej piše žlahtnitelj Tom Carruth. To se mi zdi prav žalostno. Kaj pomenijo tiste oznake njemu, da so v registracijskem imenu tri črke njegovega priimka. Nekdo drug pa pobere smetano. Prav zanima me kakšni načini so možni. Sicer pa vidim da jih veliko ne registrira vrtnice dokler se res ne splača.


Poezija je napisal/a:

Lepo nazorno je tole napisano. Prvič sem bila na te oznake pozorna, ko sem naročala Eden Rose in nisem vedela ali vse plezajo ali ne.
_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09
Prispevkov: 297
Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2014 18:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako rečejo vrtnicam drugod ...
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Še link do strani: http://imgur.com/Zgcj1Ew
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2014 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, lušno.
_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.