|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Kurilnica bi bila za to, o čemer sem pisala, pretopla. Vsaj naša ima čez 20 °C. Glede ostalega pa pojma nimam - prepuščam vso modrost kar materi naravi . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
Pisal sem o nadaljnem kompostiranju fermentiranega izdelka ,
ker zunaj je za to prehladno ane.
pointa je v tem da bi imel do spomlani nekaj te zadeve skompostirane..
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz razmišljam v tej smeri, da fermentirano vsebino ne bi metal na zunanji kompostnik čez zimo.
Isto sem razmišljal o sodu, kateremu bi sproti dodajal krtine in drugo zemljo.
Takole nekako bi šlo:
- napolnim bokashi posodo
- dam fermentirat za 14 dni
- nato gre v sod, zraven pa primešam krtine
- na dno soda bi na začetku nasul 10cm krtin
- sod bi bil v pokritem lesenem prizidku štale, kjer je veliko listaj, zato bi bil sod izoliran z lsitjem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bom postavil zadevo v garažo kjer je približno 15-20 stopinj
vprašal sem tudi tega g.Bryan McGrath kaj poreče nato
pravkar sem gledal film kjer manevrira z tekočinami in suhimi zadevami
take je colo zlil noter zelenjavno juho.
In ko je pokazal kakšne korenine ima njegova paprika te pa vrže. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Za kompostiranje bo tvoja temperatura idealna.
Tukaj je njegov video kako kompostirati bokashi na različne načine (v kompostniku, na grredah, v posodah) - bokashi soil generator.
Pri posodi z dnom moraš posuti nekaj zemlje na dno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj 1 krat tedensko nesem na kompost bio odpadke, med potjo napolnim vrečko z razpadllo listavko, ki jo posipljem na vrh, včasim še vrečko rjavega sladkorja za kavo (3g) pa je kup vedno nižji.Mislim, da pri tej temperaturi koristne bakterije niso na dopustu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Hah, danes je bila cela pomlad.
S pomočjo sladkorja dobro pospešiš zadevo, temperature zadnje čase so pa tudi precej visoke za "zimo".
Ravnokar sem si premislil.
Nič ne bom soda uporabil.
Bom kar direktno na zemljo dajal v leseni prizidek, kjer so shranjevali listje.
Prostor je zračen, ima streho, kot tla služi zemlja, vse skupaj je na eni strani celo vkopano v zemljo 2m in veliko listja smo notri shranili na jesen.
"Notranji" kompostnik v stiku z zemljo zaščiten pred dežjem in izoliran s suhim listjem od pozne jeseni do pomladi, juhej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd.
zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?
koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?
direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.
tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu bom vzel podo z dnom, dodam malo zemlje na dno
potem bokashi pomešan z zemljo do tri četrt in navrh zemlja
zaprem in noter.
Temperature od zunaj se precej lahko spreminjajo in lahko upočasnijo proces. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 16:11 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd.
zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?
koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?
direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.
tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne? |
Mokre odpadke,ki dozorijo je potrebno v kompostniku pomešati z zemljo ali ostalim materjalom.
Kolikor sem do zdaj razumel,ko sem gledal razne filme.
Če pa se zakoplje na vrtu ali rastlinjaku je potrebno napraviti rov,vsipati bokašhi vsebino ,jo pomešati z nekaj zemlje ,da ni zlepljeno in se pomeša z živalcami ki živijo v zemlji ter nato pokriti z zemljo,gor pa slamo da ima svoj plašč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka? |
jaz bi oboje... čez zimo bi nalagal v pokrit kompostnik in vmešaval zemljo, spomladi pa naredil kompostni kup.
Citiram: | koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel? |
Če dobro narediš, maš lahko v enemu mesecu kompost...
Bom danes ali jutri spisal kompostiranje brez obračanja + domači aktivatorji = kompost na hitro.
Podobno biodinamični metodi, vendar bolj preprosto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
bojim se namreč, da bom čez leto spet umela roje muh, kar se nam je lansko sezono prvič naredilo, ko smo uporabili nov, zaprt kompostnik. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
grem kar jutri v gozd po par kant zemlje z listi.
Poleg tega zaprtega imava večjega odprtega, v katerega sva skozi sezono nalagala vso mehke vejice, večje rastline z vrta, ipd, vmes dajala nekaj ovčje volne in slame, in se je kup skozi mesece lepo posedal. Sedaj je mož po vrhu zmetal nekaj marmelad, pa par kant vsebine iz organka, in pokril s kartonom. Menim, da bi tista mokra vsebina iz zaprtega kompostnika in ta iz odprtega tvorila dober nov kup, seveda z dodatkom zemljine in listne mase.
Hvala za nasvete! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 3 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|