|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andreja
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 129 Kraj: Dolenjska-450m
|
Objavljeno: 01 Jan 2014 10:56 Naslov sporočila: Česen 2014 |
|
|
Predhodne strani Česen in prispevki iz leta 2013
muha
<hr>
Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe z našim česnom. Ko smo ga pobirali, je bil povsem lep, sedaj pa stroki kar trohnijo in česen postane votel (brez strokov). Ne gnije ali plesni, temveč kar strohni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Andreja, kakšno sorto pa imaš? Za nekatere sorta pravijo, da zdržijo največ 4,5 mesecev - torej tja do novega leta... Tako so pri meni pred parimi leti dobesedno izpuhtele "testne" glavice česna iz Narina. Dobila sem jih, da bi jih primerjala z mojim. Skladiščila sem jih poleg mojega česna. Na pogled so bile glavice povsem v redu. Ko pa sem jih sredi decembra pregledala, so od strokov ostali le olupki-znotraj ni bilo ničesar.
Drugače pa je možen vzrok za slabo skladiščenje tudi pregnojena zemlja v kateri je rastel. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 129 Kraj: Dolenjska-450m
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, ne vem, kakšna sorta je (stroki so zelo debeli), seje se ga lahko že zelo zgodaj spomladi. Mislim, da ni vzrok predolgo skladiščenje, ker lani nam je pa zdržal do maja. Mogoče bi bila lahko pregnojena zemlja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, potem je pa napaka gotovo v načinu pridelave.... Česen sodi na tretjo poljino (ne mara hlevskega gnoja in ne preveč dušika v zemlji).
Jaz se pri pridelavi česna (pa tudi drugih rastlin) držim biodinamične metode (v veliko pomoč mi je setveni koledar M.Thun). Torej vse v zvezi s česnom (sajenje, okopavanje, pobiranje,..) počnem na dan za korenino, po možnosti v popoldanskem času.
Iz dolgoletnih poizkusov so ugotovili, da se tako negovana zelenjava veliko bolje in dlje časa skladišči (česen, čebula praviloma do naslednjega pridelka).
Pri nas ponavadi oboje pojemo prej, predno dozori nova letina. Vedno pa iz radovednosti pustim glavico ali dve, da vidim koliko dolgo zdržijo. Česen se obdrži nekako do junija, včasih tudi dlje, čebula pa zdrži brez gnitja ali odganjanja do julija. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, jaz pa imam takle problem pri česnu:
Jeseni sem pokrila posajen česen z zastirko (s slamo) in ta mi zdaj veselo zaganja. Ne česen, ta je še lepo v zemljici (razen stročkov 'slonjega česna', ki sem jih dobila od Stare postaje - ti so že zunaj). Ampak v slami je očitno bilo polno žita in je skalilo in zdaj je že cca. 5 cm visoka redka 'travca' na česnovih gredicah.
Naj to pustim in okopljem spomladi, ko se otopli/odleze morebitni sneg, ali bo takrat že prepozno in bodo bilke naredile že preveč korenin??
Morda raje grem zdaj okopavat oz. populit, če bi šlo? Skrbi me, da bi česnu preveč zažiralo prostor/hrano/vodo. Se je to že komu zgodilo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, jaz bi to populil čimprej. Sem pred leti nabavil eno veliko balo slame in jo permakulturno razprostrl na grede. Delo z običajnim plevelom je odpadlo, imel pa sem celo poletje zagarantirano delo s "kulturno" rastlino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 23:48 Naslov sporočila: |
|
|
Muha sem pozabil katerega sem ti dal.
Česen odganja prej tisti kateri je bolj zgodnji
Anka,Kraški,Sul Top,Arno..vam bi morali zdržati do Junija
Morasol je bolj zgodnji in zdrži do februarja(ima pa čudovito aromo)do takrat se ga tudi največ porabi(koline)
Skladišči se ga na svetlem,suhem in hladnem.Predvsem delate nekateri napako ker ni dovolj svetlo.
Sam ne kmetujem po nobeni metodi ,tudi se ne držim nobenih koledarjev niti ne upoštevam lune in njenih mlajev ,kaj šele,da bi živali pobijal,da pridem do njihovih rogov.
Vsakemu pa dopuščam,da dela kot se njemu zdi prav.
Z boleznimi načeloma nimam težav.
Težave so vsako leto hujše z škodljivci.
Letos sem dokupil 10 kg Anke za saditev iz ekološke kmetije ,pa ga je bilo kar za 3 kg neuporabnega,že novembra.Stroki rumeni,tudi že puhli oziroma prazni.Pri rumenih strokih kalček že odmrl.
Za puhlost mislim da je kriva kakšna okužba.Škoda da ga nisem nesel na zavod da pogledajo v laboratoriju,kaj bi to bilo.
Drugače pa česen skladiščijo na minus tri stopinje _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam shranjen česen tako, kot svetuje battageli - "skladišči se ga na svetlem,suhem in hladnem" in je še vedno takšen, kot sem ga dobila od njega. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ienca: Jaz bi rastlinice pustila - iz več razlogov:
- v tem času organizmi v zemlji mirujejo, tako ni primeren čas za obdelavo prsti, ker se poruši njena sruktura, pa tudi zemlja je premokra.
- pravijo, da so žita pri sestavi kolobarja za gojenje česna zelo dober posevek pred česnom. Tako mislim, da česnu tvoje žito ne škodi.
Ne vem, katero žito ti raste; pravijo, da je ječmenova trava zelo zdravilna, Tako mlade liste žita lahko režeš in uporabljaš nasekljane kot dodatek solatam, kar je pozimi vsekakor obogatitev jedilnika.
Pri meni tako posamezne bilke jećmena rastejo na raznih koncih vrta. Ko grem na vrt po radič, motovilec, zelje za solato, hkrati naberem še malo ječmenovih listov....
Ne vem pa, zakaj povsod navajajo samo uporabo ječmenove trave. Mislim, da je ravno tako uporabna ržena ali pšenična trava... Seveda je to le moje razmišljanje.
No kakor koli: pozimi te bilke česna ne bodo motile. Spomladi, ko bo česen že zunaj in ga boš okopala, pa lahko rastlinice zakoplješ v zemljo in tako napraviš zeleno gnojenje.
Miša Pušenjak v eni svoji knjigi priporoča jesensko setev ječmena, ki čez zimo ščiti zemljo in ga spomladi (najkasneje ko se stebelca začnejo kolenčit) zakopljemoo v zemljo.
Jaz sem ga tako eno jesen posejala. Spomladi je bil tako lep, da mi srce ni dalo, da bi ga zakopala. Tako je rastel in rastel in skoraj dozorel. Potem pa sem rabila prostor za "plemenito" zelenjavo, zato sem ga "požela" in uporabila z nezrelimi klasi vred kot zastirko. Seveda je začel veselo odganjati. Pa nič zato. Tam, kjer je preveč motil sem ga porezala in položila na gredo, kjer pa ni bil moteč ,je dozorel in naredil seme za naprej. Tako je že nekaj let "spremljevana" rastlina na mojem vrtu. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še samo eno majhno dopolnilo k razmišljanju Battagellija:
res je, da določeni biodinamični pripravki zorijo shranjeni v govejih rogovih, vendar pa ne drži, da žival zakoljejo samo zaradi rogov, to je, upam, vsem jasno, kajti večina zahodne civilizacije poje ogromne količine govejega (pa še kakšnega drugega) mesa, in tako ni za verjeti, da bi od cele krave vzeli samo rogove, vse drugo pa zavrgli... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 16:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, Brbr, žal prepozno sem prebrala tole tvoje razmišljanje. Morda bi si premislila, če bi ga prej prebrala, tako pa sem danes dopoldan že populila tiste zelene bilke, kar se je dalo populit. Zastirko sem iz 'grabenčkov', kamor jo je spral dež, dala nazaj na grebene, da so špičke kalečih česnov bolj pokrite. Ja, vendarle so nekateri prikukali na plano. Drobne zelene špičke, do 1 cm kukajo ven iz zemlje. Ampak le od nekaterih tadebelih strokov.Tam, kjer sem posadila tamale stroke in semenčka, pa ni še nič prilezlo ven.
Takole je izgledalo pred puljenjem:
Detajl vzkaljenega žita:
Po puljenju:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca zelo lepo posteljico si jim pripravila . Gotovo ti bodo s hvaležnostjo vrnili. Kar se tiče žita pa verjetno še ni prepozno ... Zagotovo je še ostalo kakšno zrno, ki se ojunačilo malo kasnje in te razveselilo (upam) na pomlad.
Kar se pa tiče kaljenja česna, pa ni nič čudnega, da je to sezono pohitel, saj zime sploh še ni bilo. Pri meni so "ta debeli" stroki že kar dobro odgnali, od zarodnih čebulčkov pa še nobeden. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, en nasvet bi ti dal... naberi nekaj zastirke (seno, slama, preperelo listje ipd) ter dobro zastri robove gred, kjer imaš sedaj dokaj golo.
Tam se zemlja najbolj spira in uničuje obliko gred.
Pa tudi ni treba okopavat spomladi oziroma poleti.
Ti samo pusti, da se greda zapleveli in takrat, ko bi sicer okopala, posezi po svežem travnatem odkosu, ter zastri 5cm na debelo.
Kar se tiče žit... so odlično zeleno gnojilo, v mojem primeru na malo drugačen način.
Namesto, da jih porežem ali vkopljem, jih ob primerni velikosti (ponavadi en teden pred sajenjem paprik in paradižnikov) prelomim tik nad tlemi.
Korenine začnejo gniti, nadzemna rast se tudi popolnoma ustavi in je odlična zastirka na licu mesta.
Takšna greda je primerna za razne sadike, sploh paradižnike.
Imam pomisleke, da bi se zgornji sistem dobro obnesel za česen, bi se izgubil v bujnem rastju žita in se mi zdi, da bi bilo malo nerodno vse skupaj.
To, da si žito populila je kar vredu, lahko bi sicer pustila in dodatno zastrla zgodaj spomladi in tako zadušila žito, česen pa pride brez problema skozi debelo zastirko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 03 Jan 2014 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr in Zuf, hvala za koristne nasvete |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 13 Jan 2014 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, tole (pre)toplo vreme je že kar fajn potegnilo česen iz zemlje na plano
Sem pa upala, da bo vendarle počakal na pomlad. Čeprav zanj je zdaj že pomlad, se mi zdi!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|