|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 10:48 Naslov sporočila: Kako ločiti pravi česen od kitajskega? |
|
|
Kako ločiti pravi česen od kitajskega?
Česen je zakladnica zdravja, ima številne zdravilne lastnosti.
A kitajski česen, ki se prodaja po naših trgovinah ni dober, zato se mu je bolje izogniti.
Kako prepoznati pravi, domači česen?
Kitajski česen je cenejši, a mnogo manj kvaliteten od domačega.
Kitajski česen je običajno večji od domačega, v sredini ima zeleni del. Navadno je cenejši od domačega, je pa žal tudi sumljive kakovosti.
Kitajski česen namreč radioaktivno obsevajo, da preprečijo razvoj glivic, plesni in kaljenje, ali pa ga impregnirajo v kemikalijah, ki imajo podoben učinek.
Česen je velik vir zaslužka, njegova cena je visoka. Kar 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna je v rokah Kitajcev.
Tudi pri nas v proizvodnjah in predelavi hrane večinoma uporabljajo kitajski česen, saj je lažje dosegljiv in cenovno ugodnejši.
Nekateri viri trdijo celo, da je kitajski česen gnojen s človeškimi fekalijami. Da ima tako lepo belo barvo, ga pobelijo s klorom in z zmesjo žvepla in oglja.
Na tak način izgleda bolj zdrav in privlačnejši za kupce.
Preden kupite v trgovini česen, poglejte njegovo državo izvora.
Četudi je kitajski cenejši, kupite raje domač česen.
Ta je veliko bolj zdrav in užiten za uporabo.
Še bolje pa je, če imate to možnost, da ga sami zasadite na domači njivi.
Tak česen bo kmalu vreden več od zlata. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
Orhy, zelo dobro si napisala. Škoda, da še vedno nekateri rajši kupijo tega velikega, da se ni treba ukvarjati z lupljenjem drobnega domačega. No, letos je kljub suši dobro obrodil in ga bo dovolj do novega na njivi. Saj vedno kaj ostane v zemlji za spomladansko veselje ! lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
orhy, kaj če bi še kakšen vir dodala, da si kaj več preberemo o tem?
Tole o radioaktivnosti pa še nisem slišala, tudi to da bi ga s klorom pobelili ... hm ... Očitno so količine teh snovi takšne, da jim ga kljub evropskim standardom uspe uvoziti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ja pika, tudi meni so bile nekatere ugotovitve nove zato sem zgornje nalepila.
Mogoče tole, kar je lani poročalo Delo : Česa niste vedeli o začimbah: česen
"Z globalizacijo in s težavami, ki jih imajo mnogi gojitelji s česnom na naših tleh, se je znova okrepil vpliv Kitajske v svetovni trgovini s česnom, ki ima danes v svojih rokah skoraj 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna. Njegova cena na svetovnem trgu pa v zadnjih letih raste hitreje kot cena zlata. Na žalost je to česen sumljive kakovosti.
Česen je na seznamu rastlin, ki jih radioaktivno obsevajo, da bi preprečili glivice, plesni in kaljenje.
Pošiljke, ki niso obsevane, pa so »impregnirane« v kemičnih kopelih, ki dosežejo enak učinek."
ali iz nekega bloga:
KITAJSKI ČESEN - tudi nekateri komentarji so zanimivi.
Zdaj sem še bolj zadovoljna, da sta nas letos brbr in MARIJAV malo oskrbeli s semeni in battageli s česnom za rabo. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
Par let nazaj sem dajal kupljen česen med vložene kumarice, in se je prebarval na zeleno/modro. Od takrat naprej dajem samo še domačega, ali pa nič.
Je bilo zanimivo za pogledat, vendar mi barva ni ravno teknila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kadar še nisem gojil česna smo pri izdelovanju domačih klobas namočili v vinu kupljen česen.Skoraj zmeraj se je pobarval v modro.
Ali kedo ve zakaj,zelo me zanima. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Vem ne, ugibam. Mogoče je odvisno od sorte ali pa je bil s čim tretiran proti propadanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marinka
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:44 Prispevkov: 480 Kraj: Štajerska 254 m nv
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Stari ljudje so uporabljali česen pri prepoznavanju gob. Gobe in česen so prekuhali skupaj, če se je česen obarval modro je bila goba strupena. _________________ Začni dan z nasmehom in vse bo lažje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Upam da je to možno samo na Kitajskem
O Kitajcih oz. modernih nelegalnih podjetnikih, ki so "izumili"
pridobivanje olja za pripravo hrane direktno iz fekalij. Da, kar pokrov
jaška odprejo, z večjo zajemalko na daljšem držalu poberejo vso svinjarijo,
ki se v odplakah znajde, prekuhajo, maščobo izločijo po zelo primitivnih
postopkih in tako pridobljeno "olje" zapakirajo v sode. Da ne boste
mislili, da se t.i. Gutter oil ni prijel na trgu. 10% delež bi že naj imel
v vsem olju, ki se porabi na področju "ulične kuhinje" na Kitajskem. O
stopnji povečanja kancerogenih obolenj še ne poročajo, grem pa stavit, da
je in bo izredno visoka. Max Keiser je v eni nedavnih oddaj na rt.com
primerjal prej omenjeno kitajsko olje, ki je narejeno dobesedno iz
človeških iztrebkov in odplak ulic z današnjim prevladujočim monetarnim
sistemom. In prav ima. Še kako prav ima.
http://www.youtube.com/watch?v=zrv78nG9R04 _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 23:36 Naslov sporočila: |
|
|
battagelli je napisal/a: | ...so "izumili"
pridobivanje olja za pripravo hrane direktno iz fekalij
|
pa zlepljeno meso |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem prebral, da Kitajci jalovino iz rudnikov polno težkih kovin vozijo na od industrije uničena polja in jo dajejo v najem revežem, ki na njej pridelujejo česen. Baje odlično uspeva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ne preveč na "baje", "nekje sem prabral", "pravijo", "govori se", "nek strokovnjak je mnenja"......s tem se izgublja verodostojnost foruma. Če že, navedimo vir, da lahko vsak, ki to želi, preveri informacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem vedel, da je naš forum namenjen temam za doktorkse naloge, sem mislil, da smo tu amaterji ljubitelji rastlin, se opravičujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vidim zahteve po doktorski zahtevnosti, fajn pa je, če se tukaj zbirajo korektne informacije. In korektnost je najlažje preveriti, če poveš, kje si prebral /od koga slišal. Upam, da se strinjaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
Aladin, mi amaterji vemo kaj nam servirajo mediji, ki pa niso najbolj preverjene infomacije, zato tudi tist "BAJE" in ko boš našel dlako v tem jajcu boš naredil doktorat. Se strinjaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|