|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
zuf, kako boš vedel, da je uspelo? Se bo razgradilo v manj "dišeč" material? Meni je res zanimivo tole preizkušanje, še poročaj. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Rezultat = vonj in izgled odpadkov po 14 dneh mora biti isti kot pri bokashi kompostiranju s komercialnim posipom.
Vonj odpadkov spominja na kislo zelje in podobno, izgled pa se skoraj ne spremeni.
Tisti, ki imajo organko vedo o čem govorim.
Tukaj pa kratek opis za tiste, ki ne vedo:
- odpadke polniš v posodo, in na vsak centimeter odpadkov dodaš ščepec posipa in sproti tlačiš in tudi zrakotesno zapiraš posodo
- to ponavljaš dokler ni posoda polna, takrat jo zrakotesno zapreš in daš nekam za 14 dni stat
- po 14 dneh vsebino zmešaš z zemljo in to rabi približno 14 dni, da rata kompost
Nazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:47; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
no, saj zato, ker imam organko, sem vprašala. Torej vonj bo merilo. Naj ti rata. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vonj, pa tudi izgled.
Največje merilo pa bo vmešavanje odpadkov v zemljo in test ali se vse skupaj spremeni v dober kompost.
Torej, zdaj bom počakl 14 dni da odpadki sfermentirajo, nato pa sledi test z zemljo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
nekaj časa se mi že nekje valja ideja. Kak zvarek bi dobili, če bi med plasti, recimo, gabeza, ali koprive, ali rabarbarinih listov, skratka, med te rastline, ki so naravna gnojila, posipali tak bokashi?
bi bilo vse skupaj preveč koncentrirano, ali bi dobili en tak fajn mix? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Nič ne bi bilo narobe, zelo ugodno bi vplivalo na proces fermentacije, razgradnje, dodalo koristne mikroorganizme, pa tudi pripravki ne bi več tako hudo smrdeli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
no, bo to moj spomladanski projekt, le bolj se moram izobraziti v smeri prepoznavanja naravnih zeli. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | no, bo to moj spomladanski projekt, le bolj se moram izobraziti v smeri prepoznavanja naravnih zeli. |
V dvoje bo lažje, ane? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
bo!
me je predvsem mučila dilema, če ne bi bokashi prevladal do te mere, da bi zeli ostale le še skup mlahave zelenjave, se pravi, da bi sprocesiral njihove učinkovine do nerazpoznavnosti. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
S fermentacijo se samo še poboljša učinkovanje in tudi nenazadnje zdravilnost zeli, kot recimo zeleni čaj. Dobiva vse skupaj na kakovosti.
Zuf , dobro ti kaže. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 03:21 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Ja, posip je zelo uporabna zadeva.
pep bo uporabil posip pri pripravi substrata za vzgojo rastlin.
Prosim poročaj, me zelo zanima in se bom tudi sam lotil.
Gospod in njegov sin, ki sta dala tisti recept na prvi strani namreč na veliko uporabljata posip pri pripravi substratov, sajenju dreves in zelenjave na prosto, izdelavo tekočih gnojil itd.
Jr Desing je uporabljal pri zunanjem kompostiranju.
Skušam narediti zadeve na forumu čim bolj pregledne.
Pri tej temi bi se rad posvetil izdelavi in preizkusu bokashi posipa na podlagi domačih mikroorganizmov in sicer z namenom anaerobnega bokashi kompostiranja v posodah.
Vse ostalo (dokaj podobno in sorodno) pa bomo za zdaj TUKAJ pisali in poročali.
Hvala za razumevanje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 04 Jan 2014 13:30 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Ravnokar sta šla na probo dva bokashi posipa.
Naredil sem jih 3. decembra.
#1 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac + tekočina kefirja
#2 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac
Eno enoto tekočine (v prvem primeru kefirjeva tekočina + rejuvelac, v drugem primeru samo rejuvelac) sem zmešal z eno enoto sladkorja ter vmešal v 6 enot vode in s tem ustrezno navlažil otrobe, zrakotesno zaprl, dal na sobno temperaturo v temo in do danes (22. dec) bil potrpežljiv.
Vonj obeh posipov po 19 dneh fermentacije je kiselkasto alkoholen, kar je prvi dober znak.
Razprostrl sem jih na časopisni papir in dal na vrh krušne peči, da se posušita.
Zdaj pa sta že oba posuta med plasti organskih odpadkov v dveh različnih posodah napoljnenih do vrha ter zrakotesno zaprtih.
Zdaj bo to počakalo na sobni temperaturi 14 dni.
Čez 14 dni pa upam na drugi dober znak uspeha.
Dolgoročno se mi rejuvelac kot vir mikroorganizmov za delanje posipa še najbolj dopade, zato držte pesti! |
No, pa sem še en korak bližje uspehu.
Danes sem odprl obe posode in v obeh so me pričakali skisani odpadki, skoraj nič spremenjeni.
V eni od posod je bila na vrhu bela plesen, kar pa ne predstavlja nobenega problema.
Glede na vse znake nimam več nobenih dvomov.
Juhej!
Zdaj sem jih dal v pokrit prostor v stik z zemljo in premešal z isto količino krtin.
Komaj čakam končni uspeh!
tik po odprtju posod
vsebina obeh posod
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 06 Jan 2014 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
6. decembra narejen posip po receptu opisanem TUKAJ (listavka+otrobi+rjav sladkor).
Danes odprl in zavonjal še en uspeh!
Potička na topli krušni peči.
Ravnokar se suši, bo hitro gotovo.
Še dobro, ker "hiša" bo kislem diši.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 06 Jan 2014 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
zuf, dobro ti gre. , te bo treba posnemat, čim prej. Vonj pa je najbrž res močan. Doma me niso pustili sušiti, jim je preveč smrdelo, sem morala zunaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 06 Jan 2014 23:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem počistil okoli asimin že deloma nagnito listje, na gruntu pa sem nabral jupolovo kanto bukove listavke. Danes sem listje asimine na drobno natrgal zmešal z listavko in zalil z osladkano vodo. Jutri dobim otrobi in zamešam polento Bo pa tega verjetno ratalo kar precej, zato bom uporabil malce večji sod. Sem pa še v dilemi kaj bi bilo bolje, uporabit španski recept, al zapomnim kar manka do vrh soda z vodo (napolnjena najlon vreča)
Posip bom kot pep uporabil pri spomladanskem sajenju drevja na gruntu. _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 3 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|