|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 21 Jul 2013 11:02 Naslov sporočila: Ancho Poblano |
|
|
Ancho Poblano
Vrsta: Capiscum Annuum
Skovili: 500 do 3000
Plod: srednje mesnat, zelen in kasneje rdeč, do 15cm dolg in 8cm širok
<hr>
Čili oziroma rahlo pikantna mesnata paprika za pečenje ali polnjenje, ki prihaja iz Mehike. Plod je najprej zelene barve, ob polni zrelosti pa se prebarva na rdečo. Ob polni zrelosti je seveda tudi malce pikantnejši ter bolj okusen oz. sladek.
Do zelene barve naj bi potreboval okoli 68dni, do rdeče pa 88dni.
Moj je trenutno takšen, viden pa je tudi že prvi majhen plod.
Ancho Poblano v loncu - 21.7.2013
Ancho Poblano iz vrta, v še zeleni barvi (125g) - 02.10.2013
Ancho Poblano iz lonca, v končni barvi - 28.11.2013
Rastlina je obrodila cca. 15 plodov spodnjih velikosti in par manjših. Končno je bilo občutiti malce vročine - na oko bi rekel 2000SHU. Semena ima povečini pri peclju, ki se jih precej enostavno odstrani - primemo za pecelj, potisnemo navznoter in potegnemo ven.
<hr>
V Mehiki iz njega pripravljajo t.i. chili rellenote, katere še zelene popečejo, olupijo, napolnijo s sirom in ocvrejo. Video recept si lahko ogledate tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=RhlYiAtxM-c
Obstaja pa tudi njegov temnejši bratec imenovan Ancho Mulato Isleno, kateri naj bi bil sprva temno zelen, kasneje pa se prebarva v temno rdečo oz. skoraj črno, po podatkih na internetu pa tudi malce manjši kot Poblano. Mulatota bom gojil drugo leto, takrat pa tudi prilepim par slikic. Če ga pa že kdo goji, pa brž odpreti novo temo, nalepiti par fotk in napisati par besed |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 14 Dec 2013 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
Si ga jedel surovega, ali polnjenega na žaru? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za pozen odgovor
Probal sem samo surove, nekaj zelenih iz vrta (ne pečejo), in rdeče iz lonca (rahlo pečejo).
Na drugo leto računam da tudi na vrtu dozorijo, če ne, jih ne gojim več.
Trenutno že 1 mesec zorim "zelence" iz vrta v zaprtem loncu med jablanami. Od 5 sta 2 zgnila, 3je se še držijo, eden pa je že precej blizu končni barvi. Bomo videli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
papasmrk
Pridružen/-a: 02.07. 2013, 21:46 Prispevkov: 337 Kraj: Borovnica
|
Objavljeno: 04 Jun 2014 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno danes sem malce pogledal v rastlinjak in opazil, da ima ena sadika Poblanota cca. 10 cm velik plod. Verjetno se bo samo še v rdeče pobarval in bo za pohrustat...upam da ima dober okus, ker sem letos prvič posadil tole papriko/čili.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|