|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 06 Dec 2013 20:54 Naslov sporočila: Popolnoma domač BOKAŠI posip |
|
|
Zdravo vsi.
Tukaj bom dokumentiral proces izdelave posipa z domačimi zvarki.
Vabljeni s svojimi idejami, komentarji, nasveti, pomisleki.
---
Bokaši posip
Bokaši posip je zelo uporabna zadeva, uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri navadnemu kompostiranju, v gospodinjstvu nasploh itd.
Marsikdo ne kupuje bokaši posipa, ampak ga pripravi sam doma s pomočjo otrobov, melase ter EM koncentrata.
Domači mikrobi za pripravo bokaši posipa
Moje razmišljanje vedno potuje v smeri domačega in sicer pripraviti bokaši posip od samega začetka brez potrebe po kupovanju EM koncentrata in ostalih potrebščin.
EM je tekoči koncentrat, ki vsebuje koristne mikroorganizme.
Le te lahko najdemo v naravi.
Primerjava s komercialnimi izdelki
Za začetek bo poizkus potekal tako, da bom bokaši posip naredil s pomočjo komercialnega izdelka EM - Koncentrat, otrobov ter melase.
Ta posip bo služil za konkretno primerjavo s posipi, ki jih bom naredil s pomočjo domačih mikroorganizmov in tako videl, če sem uspešen.
DODANO KASNEJE:
Poizkusi so se uspešno zaključili.
Posip je preprosto narediti z lokalnimi mikrobi.
Malo nižje je recept.
Nazadnje urejal/a zuf 19 Okt 2017 10:48; skupaj popravljeno 28 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Dec 2013 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf za oranje ledine. Z zanimanjem bom spremljala tvoja poročila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Dec 2013 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf super recept za male potrošnike, bom sam poskusil, samo otrobe moram najti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 06 Dec 2013 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Juhej, hvala!
pep, otrobe dobiš na kmetijski zadrugi.
Popolnoma domač Bokaši posip
Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokaši.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti posip brez komercialnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.
Citiram: | 20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
200L sod
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.
Po enmu mesecu je posip gotov. |
Recept z MANJŠIMI količinami:
- 1,5kg listavke
- 3kg otrobov
- 500g sladkorja ali ena skodelica melase
To dvoje dobro mešam in sproti dodajam sladkor ter zadostno količino vode.
Nato tesno natlačim v 10L vedro od mleka ter neprodušno zaprem.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih - so prehrambene kvalitete in imajo zelo dober zrakotesni pokrov.
Listavka + otrobi.
-
V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.
Dodajanje vode za primerno vlažnost.
Ko stisnemo v pest ne sme tečt, mora pa ostati sprijeto, ko razklenemo dlan.
Dobljeno mešanico močno natlačimo v izbrano posodo, ki jo nato zrakotesno zapremo in damo na sobno temperaturo za en mesec.
- -
Shranjevanje
Takoj, ko je posip gotov ga je najbolje popolnoma posušiti (v tanki plasti na vetru in soncu), saj se veliko lažje shranjuje in uporablja.
Uporaba
Posip je zelo uporabna zadeva - uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.
Nazadnje urejal/a zuf 13 Jun 2017 22:42; skupaj popravljeno 27 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 00:02 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, tole bo zanimivo in - predvidevam - hudo uporabno.
Tudi sama dajem absolutno prednost domačim virom, tudi na primer pri barvanju volne z rastlinami, zato me tile tvoji poskusi še toliko bolj razveseljujejo. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 00:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf,
tole je zelo zanimivo. Prav z veseljem bom spremljala.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Domače je le domače
Z veseljem bom spremljal! (pa testiral tudi) _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
No, to pa tudi mene zanima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf si vodo kaj segrel?
Nazadnje urejal/a pep 07 Dec 2013 10:55; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Dragi prijatelji
Letos sem se tudi jaz lotil priprave domačega organka in to iz domačih mikroorganizmov( tudi jaz sem za domače, kot Zuf). Vse znanje sem črpal iz naslednjega linka
http://www.prokashi.com/videos/
Na žalost nisem nič fotodokumentiral. Startno kulturo za IMO ali EM sem dobil v mojem kupu listja, ki je namenjen za zastiranje zemlje preko leta. Moram reči, da je organko odlično uspel. Posipal sem ga po malo preko celega leta po kompostniku in je dobesedno požiral vrtne odpadke. Prejšnja leta je bil kompostnik vedno premajhen.
Res odlični videi in dobra navodila, le v angleščini. _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
JR Design, sem vedel, da nisem prvi in edini.
Ja, kot si rekel, Prokashi oz. Bryan McGrath ima odlične videe na temo IMO (indigenous micro organisms) (domači mikro organizmi).
Kuhan riž posipan z vermikompostom tudi stoji že nekaj dni v omari.
Sem včeraj pogledal in znaki belega micelija po vrhu so že vidni!
IMO Korean farming.
Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa?
Ker jaz nisem našel vodiča za izdelavo bokashi posipa iz ničle pri njemu.
pep, vodo s katero sem stvar navlažil sem imel mlačno, cuker sem pa kar zmešal med otrobe in listavko.
Bi mogoče bilo bolje, da bi ga v vodi raztopil, ampak mislim, da bo delovalo, saj sem ga dobro vmešal.
Hvala za zanimanje in podporo.
Glavni namen (v tej temi) je pridobitev bokashi posipa čim bolj po domače in da deluje seveda.
Omenjam še enkrat zato, da preveč ne zaidemo v druge zanimive postopke za mikro organizme in njihovo uporabo.
Aja, več kot nas bo testiralo narediti bokashi posip iz ničle, več uspešnih primerov bomo imeli.
Bom danes zvečer opisal še ostale varjante. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 17:26 Naslov sporočila: |
|
|
Morebiti bo vprašanje celo malce bogokletno, pa kljub vsemu:
Ali bi lahko nadomestil moskavado sladkor z medom? Slednji je domač, čeravno sta obe dobrini enako slastni Dobrini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Vem, da ne spada pot to temo. Kaj pa bio oglje? Ali lahko malo več napišeš tudi o tem in seveda kombiniranje z njim.
lp _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Ali bi lahko nadomestil moskavado sladkor z medom? |
Juglans, med naj bi deloval proti mikrobom, tega po tu ne želimo.
Citiram: | Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa? |
Zuf, posip oziroma organko, kot temu pri nas rečemo, sem naredil po njegovem videu:
IMO 2( inficiran riž zmešan z melaso in fermentiran 2 tedna) zmešaš z neklorirano vodo v razmerju 1:3. Pustiš stati 1 dan in precediš. To je koncentrat IMO 2. Ta koncentrat naj bi stal v priprtem vedru več let( moj se ni še čisto nič spremenil- zgleda, da bo držalo).
V žitne otrobe zamešaš 2 skodelici moke. Posebej si pripraviš razredčen koncentrat z neklorirano vodo v razmerju 1:500 ( jaz sem naredil kar razmerje približno 1:5, saj je še avtor sam rekel, da to ni neka raketna znanost ). To tekočino zamešaš v pripravljene otrobe ( če mešanico stisneš v pest ne sme priteči tekočina). Vse skupaj streseš v vedro od Jupola in pustiš počivati 5-7 dni na toplem( pokrov naj ne bo tesno zaprt saj imamo opraviti z živimi organizmi, ki potrebujejo zrak).
Organko je pripravljen. Imel sem ga v vedru vse poletje in je prijetno rahlo kislo dišal. Proti koncu sezone ( na vrtu ) pa je plesen prerastla vse skupaj in so bile vmes kepe s sivo ali rumeno plesnijo. Vse sem z roko zdrobil in posul po vrtu pod zastirko listja, ki sem ga potresel po vsem vrtu za čez zimo(sem vrtu naredil fin kovterček ). Spomladi bom pa samo vse vkopal. _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
zoyba, tema o biološko aktivnem oglju.
Hvala JR.
Ali si ta posip uporabljal tudi za anaerobno bokashi kompostiranje?
Imaš mogoče link do videa? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|