|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Nov 2013 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sem bolj natančno pogledala slike zgoraj in vidim, da eno vedro imam s prav tako pipico. Ta na sliki stoji na podstavku, meni je pa prav to problem. Vedro imam v kuhinji pod koritom in ni prostora za stojalo, zato rabim pipico, ki je zelo majhna. Montirati jo moram precej pri dnu, da lahko odlivam tekočino, pa ne tako velika, da sega čez dno, ker potem ne more stati na tleh brez podstavka. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Nov 2013 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, obstaja še ena rešitev. Namesto pipice montiraš primerno dolgo gibljivo cevko in jo zamašiš ali pa pipico daš na konec cevke. Podobno, kot je za odtok vode pri nekaterih pralnih strojih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Nov 2013 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje zastavljam kar tu, čeprav velja za kompostiranje na sploh. Ali kompostirate tudi obolele rastline (Muha, navajaš paradižnike). Jaz jih ne, ker pravijo, da se klice ne uničijo in se bolezen lahko prenaša na drugo leto... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Nov 2013 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
Na kompostni kup jih ne mečem, zato sem bila tembolj vesela biogena, za katerega upam, da med procesom fermentacije popapca tudi večino povzročiteljev bolezni. Saj končno tudi seme paradižnikov fermentiramo pravzaprav samo zato, da ne bi prenašali bolezni. Kali namreč čisto lepo tudi brez fermentacije.
Po drugi strani sem pa pred leti gledala oddajo Ajde, kjer so delali visoko gredo in omenili, da lahko vanjo pade tudi kaka obolela rastlina (rastlinska homeopatija?). Upam, da si kasneje zaradi tega ne bom . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Nov 2013 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | lpmami, obstaja še ena rešitev. Namesto pipice montiraš primerno dolgo gibljivo cevko in jo zamašiš ali pa pipico daš na konec cevke. Podobno, kot je za odtok vode pri nekaterih pralnih strojih. |
To, muha, kakšnapreprosta rešitev - potem ko ti jo nekdo na talarju prinese. Hvala! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Dec 2013 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je to v stanovanju v bloku, moram res paziti, da ne smrdi. Ker pa sem, vsaj zadnje čase, veliko odsotna, bi se mimogrede lahko zgodilo, da bi se nateklo preveč tekočine, material bi pri dnu stal v njej in - kolikor vem - v takem stanju začne gniti in smrdeti. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Dec 2013 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, tekočina ni problem in zaradi nje ne gnije, saj tudi zelje fermentira v tekočini, nič ne rabiš odlivat. No jaz zdaj sploh nič več ne odlivam, in se vse skupaj lepo fermentira, edino na koncu preden gre vse skupaj v zemljo, si tekočino prišparam za polivanje po zastirki (listje in seno). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Dec 2013 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | lpmami, tekočina ni problem in zaradi nje ne gnije, saj tudi zelje fermentira v tekočini, nič ne rabiš odlivat. |
Jaz sem navodila razumela tako, da material ne sme stati v odcedni tekočini, sicer se razvijejo nepravi mikroorganizmi, plesni in smrdi.
Kakšne izkušnje pa imate drugi glede odlivanja tekočine? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 03:55 Naslov sporočila: |
|
|
Domača Bokashi posoda
Uporabi se lahko jupol kanta s pokrovom ali pa 10L vedra od mleka, ki pridejo s pokrovom.
Jaz ne dodajam pipice, ali kakršnihkoli luknjic na dnu posod.
Vedro oz kanta je nespremenjena, glavno, da se lahko dobro zapre.
Ker moja verzija posode nima pipice ali drenažnih lukenj, na dno posode nasujem 1cm suhih otrobov, ali pa žaganja, suhe listavke ipd. kar popivna odvečno tekočino.
Če je potrebno še vmes kdaj dodam zgoraj omenjene in s tekočino ni problema.
Dostikrat pa sploh ni potrebno dodajati suhe snovi na dno in vmes, tako, da s tako posodo res ni problema.
Oglje kot dodatek pri kompostiranju.
Tole mi je tudi zanimivo, ima ogromno koristi.
Parangalus je dodajal eno žlico oglja na vsakih 5cm odpadkov.
Evo sem našel njegov zapis, najbrž ne bo imel nič proti, če citiram:
Citiram: | Parangalus: Na vsako plast (cca 5 cm) 1 - 2 zvrhani žlici oglja v prahu. 1 kg oglja na cca 3 kante. To je moj recept ki mi deluje. Sem iskal info na netu in nisem našel nič na to temo (težko verjet) pa sem sam eksperimentiral. Ne sme ga biti preveč saj je potem masa presuha ker oglje absorbira veliko tekočine. Od tega so 3 glavne koristi... izkoristiš fermentacijsko tekočino ki je polna življenja in potem mikroorganizmi ostajajo v zemlji še dolgo potem ko je material ves razkrojen. Tisti ki vas zanima koncept biooglja veste, da ga je po tem, ko ga narediš, potrebno inokulirat. No, s to kombinacijo ubijem dve muhi na mah. Končni rezultat pa je nekako v smeri filozofije terre prete. Ko sem prejšnji teden pripravljal prostor za paradižnik sem veselo ugotavljal kaj je v dveh letih nastalo iz krute primorske zemlje. Rahla, živa, temna prst, ki se med vilami kar vsuje ko "zaštihaš". |
Nazadnje urejal/a zuf 02 Okt 2014 12:54; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, hvala! Tole z žaganjem bom uporabila. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem sam začel z organkom dvojni set.
2 dni nazaj sma z očetom tudi sestavila kompostnik saj z organkom bom lahko pridobival prvovrsten kompost celo brez mešanja vsebine, ko se kompostira saj z mešanjem izgubljamo veliko.
Sedaj me zanima kako organkotovo fermentirano zmes potem
dodajate kompostu verjetno je dobro dodati suho listje,slamo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Enostavno jo zamešam med vsebino, ki je že notri - mulčenje in ostanki rastlin z vrta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kako kaj to napreduje ko je zima?
Namreč razmišljam da bi v rastlinjaku mešal z zemljo potem pa ko bo
topleje nadaljujem v kompostniku? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Čez zimo ne razpada, ker mikroorganizmi potrebujejo temperaturo nad 8 °C. Če vkoplješ v zemljo je isto. To sem preverila, ko sem nekaj fermentiranih odpadkov vkopala v zemljo tik preden je zamrznila. Ob zgodnjem pomladanskem rahljanju z vilami so bili videti nespremenjeni.
Pravzaprav razmišljam, da bi pod takimi pogoji, se pravi pri temperaturi manj kot + 8 °C, fermentirane ostanke lahko shranjevali tudi v zaprtem sodu na balkonu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Sod+kurilnica?
Bokashi odpadki+pomešani z zemljo na vrh plast slame pokrito pustim
bi delovalo?
Ali morajo biti prisotne razne živali? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 2 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|