|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 30 Okt 2013 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc živio, oprosti da nisem takoj odgovorila. sprašuješ za pasto nastala je tako:
sestavine:
-čiliji brez pecljev s semeni vred narezani, zreli in nezreli (polna velika skleda za solato)
- 2 srednje velika korenčka (posebej skuhana na pol)
- tri srednje velika paradižnika
- 3 srednje velike čebule (bela, rdeča in rumena)
- nekaj strokov česna (mislim da dve tretjine glavice)
- kis za vlaganje cca 2 deci (probaš okus) ali bazilični
- pol limete s skorjo vred narezano na štiri kose-rezine
- sol (probaš)
- začimbe (vse sveže -verjetno je dobro tudi posušeno-lorber, origano domači in divji, šetraj, peteršilj, 2 lista zelene, timijan še nekaj travic - tisto kaj imaš), žlička zelenega vloženega popra, poper mleti črni itd.
- za okus je dobro dodati 2 zeleni navadni papriki (narezani na koščke)
izdelava:
na olivcu pražoš na lističe narezano čebulo in sol. čez čas dodaš nasekljan česen pražiš naprej kratek čas. dodaš čilije, papriko, napol skuhano narezano korenje z malo njegove vode in narezano limeto. pražiš naprej in stalno mešaš dodaš začimbe in narezane paradižnike, proti koncu kis. poskušaš in vohaš in po potrebi dodaš še malo soli ali kisa. zmiksaš in potem vse prepasiraš skozi jušno cedilo z zajemalko. še cca 10 min kuhaš maso in stalno mešaš. daš v posodice z širokim grlom, ker zadeva ni tekoča, zapreš in prekriješ ob robu tople plošče z nekaj kuhinjskimi cunjami. izdelane paste pride cca 7 flašk 2dcl (od sokov)
to je to, lpvode _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 30 Okt 2013 22:55 Naslov sporočila: |
|
|
Chinensi so res nekaj posebnega po okusu ja, te kar zasvojijo. Kot kaže bo treba za drugo leto naštimat te škotske bonete pa habanerote
Tvoje Rocote pa gotovo kilometrina daje, zato pa majo vedno manj skovilov
Ja, glede obrezovanja pa nimam kaj, Rocoto Red bom moral obrezat ravno toliko, da ga sploh lahko spravim v hišo, Yellow pa je bil obrezan več kot mesec nazaj - enostavno je bil prevelik in nisi mogel varno mimo. Od takrat kuha mulo, in tistih par plodov kar jih ima, nikakor noče prebarvat
voda, hvala za recept, je že pospravljen na varno med recepte s čilijem. Jutri poberem še nekaj čilijev in paprike na vrtu, potem pa v lonec in spet bo dišalo.
Limone, limete ipd.. pa res dajo nek poseben okus tem "mišungam". Jaz sem v lanskoletno pasto dodal malo limoninega, malo pomarančnega soka, in še čokolado, pa je prav okusno izpadlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Nov 2013 00:27 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity, seveda je potrebno po potrebi čilije večkrat obrezovati po koncu sezone.
Po sadjarsko bi rekel, eno je vzdrževalna rez; tu paše tudi "pomanjševanje" , pa recimo sanitarna rez, ko odrezujem bolane veje in vejice. Sedajle moram že obrezovati domači Jalapeno, ta mi vedno prvi začne nagajati ... . Nekaj bolanih vej je imelo tudi nezrele plodove, ki pa jih vseeno porabim, npr. zrežem jih v paradižnikovo solato (jah, domači grejo čisto, čisto h koncu ), in ki jo "začinim" tudi s ta hudimi .
Pa končno še rodna rez, ob pravem času. Še vedno nabiram izkušnje, po letošnji sezoni vidim da se splača čilije porezati kar dobro nazaj (spomladi se mi je zdelo, da sem jih preveč krajšal). Grm pride bolj kompakten, lažje ga je vzdrževati, vzame manj prostora, pa na kak hud veter ni občutljiv ...
Pridelek pa "zelo primeren" , veliko debelih plodov.
Tudi Rocoto bom krepko porezal nazaj, saj preko sezone raste kot srobot .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 01 Nov 2013 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Torej, sedaj bo najprej vzdrževalna rez, spomladi pa vzgojna. Kdaj bomo pa potem cepili? Ko bomo delali vzgojno rez? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Nov 2013 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
He, he, ne vem če se splača stari čili cepiti, še za mladega nisem siguren .
Če že, je paradižnik kandidat No. 1 za cepljenje ... .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 14 Nov 2013 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, frankenštajnov čili - od A do Ž na eni rastlini?
Danes se je sončenje mojih čilijev končalo. So šli "na toplo", kjer bodo čez zimo imeli nekaj jutranjega sonca, termometer jim pa trenutno kaže 10°C. Povečini vsi izgledajo ok, edino Cascabella je omagala, in jo samo še oberem pa na kompost. No, pa Rocoto Yellow se je končno odločil barvat, njegov rdeči bratec je pa že skoraj fertik.
Na vrtu čaka še nekaj jalapenotov in anchotov, ki bodo pa po vsej verjetnosti šli jutri ven.
Pa ostali, jih imate že vsi na toplem, ali tudi še kdo preizkuša koliko zdržijo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dmdm
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 10:18 Prispevkov: 63
|
Objavljeno: 15 Nov 2013 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
moji še vstrajajao na vrtu že 3 tedne pokriti z zimsko kopreno, po vsej verjetnosti pa se 2 najbolj polna za vikend, selita na toplo.
LPD |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Indigogirl
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 15 Kraj: blizu Mb
|
Objavljeno: 26 Nov 2013 16:11 Naslov sporočila: long time no read. |
|
|
ojla,
TwitiPity, lonce sem pospravila približno takrat kot ti.
Izkopala sem pa Explosive ember in par ostalih sort, tako za probo. Čeprav mi je že lani uspelo na tak način ohraniti neko sorto, ampak nikoli ne veš.
Evo poročilo o Jalapenotih, kot sem enkrat poleti obljubila. Slika pove največ. Pri sorti "Craigs Grande" je samo ena rastlina dala take plodove kot morajo biti ("grande" zeleni ošiljeni jalapeno).
Najbolj pekoči so po mojem Jalapeno M, Craigs Grande ni veliko zadaj, nepekoči oz. pikico pekoči so "Conchos". Debelina mesa največja pri Conchos, nato si delita 2 mesto obe preostali sorti.
Kako vam je obrodila Trinidad Scorpion Moruga Blend? Št./na rastlino? Ima kdo kako priporočilo za ekstra pekočo sorto z velikimi plodovi in dobro rodnostjo? (Ne Habanero ali Butch T) Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 26 Nov 2013 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
Za mojo morugo yellow sem naštel 16 plodov in 2 manjša, kar se mi zdi precej v primerjavi z bhut jolokio orange, katera je do sedaj imela 7 zrelih, 4je zeleni pa so še na njej v upanju da dozorijo.
A nimaš ti moruge blend? Je sploh kakšna razlika med morugo blend ter moruga red?
Ekstra pekoče? Mogoče tako zelo opevani in novi guinnesov rekorder Carolina Reaper oz. HP22B? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Indigogirl
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 15 Kraj: blizu Mb
|
Objavljeno: 27 Nov 2013 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
@twitypity
Imam morugo blend ja. Ne vem zakaj je meni štrajkala, ker je obrodila veliko manj kot ostale ekstra pekoče (samo okoli 6 plodov). Drugo leto ji grozi kompost, pa mogoče bom poizkusila ponovno sejati. Razlika med morugo blend ter moruga red? Kolikor je meni znano, je ni(?).
Ekstra pekoče mi je vse, kar je več kot 6-7/10 (če gledam preglednico od labie na prvi strani). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 27 Nov 2013 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni se zdi da ni razlike, samo vsak jo je malo po svoje poimenoval In kakšen je bil okus ter jakost rdeče moruge?
Potem imaš še primote (7pot), jolokie in malo morje križancev kateri niso bili na "uradnih testih". Se mi zdi da je izbire kar precej..
Jaz drugo leto še enkrat poskušam s 7pot yellow-orange, in mogoče še carolina reaper vkolikor se mi uspe komu "uštulit" v naročilo pri Petru. Sicer pa bi raje videl v loncih kakšne zanimive križance |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Indigogirl
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 15 Kraj: blizu Mb
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 14:54 Naslov sporočila: moruga |
|
|
Pojedla samo majhen kos suhe placente(~3mm x 3mm) . Ostrina se je pa razporedila, iz tega koščka, kot da bi pravkar pojedla sveži habanero. Jakost: respect.
Isto z TS Butch T. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Se nadaljuje v temi Čili 2014. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|