|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 10 Okt 2013 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Nabralo bi se tudi pri meni, če ne bi vsega potrgala zaradi napovedanega mraza
Saj pravim, da je bilo ogromno pobranega, vse skupaj kakih 7 črnih gajbic pa še ena gajbica paprike in ostale zelenjave (čajote, fižol, okra,...). To bi bilo pa res škoda zavreči, ko lahko še sedaj uživam v sveži zelenjavi.
Imam pa dwarfe v loncih prenešene v rastlinjak, me prav zanima koliko bodo oni zdržali, ker jim ni ravno toplo _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Okt 2013 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem potrgala zadnje paradižnike. Nekaj jih bom zorila zavite v časopisen papir, večino (zelenih) pa bo končalo v shrankih za zimo. S pridelkom sem kar zadovoljna, le izbor sort ni bil najbolj posrečen-sadila sem premalo velikih, mesnatih-takih, ki jih ponavadi uporabljamo za pripravo mezge - to se zdaj pozna na številu steklenic, ki je letos skromnejše... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 20 Okt 2013 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so paradižniki še kar na vrtu, tisti pod streho, ostalo je že šlo. Liste sem jim pred enim tednom čisto porezala, da jih je lahko doseglo sonce, zdaj pa počasi, počasi zorijo. Ko so že rožnati jih poberem, ker hitreje do konca dozorijo kar na pultu. Rastline zaenkrat še niso kaj bolne, tistim na prostem se je pa hitro začelo poznati vreme, so šle že pred dvema tednoma ven.
Na sliki sta Native sun in white oxheart. Native Sun je sicer v loncu, ampak je prvi začel zoreti, pa bo izgleda tudi zadnji nehal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem prečitala, da zorenje na rastlini pospešiš, če rastlino malo pocukneš iz zemlje, vendar je ne spuliš do konca.
Pri nas lepo zorijo zaviti v časopisni papir-je še vsak dan paradižnikova solata na mizi. Aja, naj ob tem povem še moje odkritje letošnjega leta; pridelala sem ogromno semen zelene. Zdaj ta semena uporabljam v kuhinji in moram priznat, da se odlično podajo na paradižnikovo solato, pa tudi drugam.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 16:19 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, tudi jaz imam veliko semena od zelene, hvala za idejo, še nocoj sprobam. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
Marijav, upam, da ti bo všeč . V knjigi Ščepec rešitve sem prečitala, kako je seme zdravo in, da paše k paradižniku. Primešano krušnemu testu, pomaga pri prebavi škrobov. Jaz ga tako dodajam svojemu rženemu kruhu, ki ga pečem iz kislega testa. Prej sem hlebec včasih pred peko ovila v liste zelene, vendar je seme zamešano v testo boljše. Je pa priporočljivo, da se seme malo natre v možnarju ali zmelje v mlinčku za poper. Tako so njegove sestavine lažje dostopne. No, pa dober tek. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 17:55 Naslov sporočila: |
|
|
Moja zelena ima še bedno 10 cm -kot spomladi.Ne raste nikamor.
Pridno pa pobiramo še zadnje plodove v rastlinjaku
Tole sicer ni paradižnik,vendar pa pod njim zeo lepo uspeva
_________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Matic
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25 Prispevkov: 263 Kraj: 07
|
Objavljeno: 22 Okt 2013 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
' Dan.
Tudi pri meni je sezona praktično končana. Pobral sem kar nekaj gajbic zelenih, ki zdaj pri meni v sobi pridno zorijo in vsak dan je na voljo ena vrečka zrelih. So pa res občutljivi - najbolj se obnesejo tisti, ki so bili pod plastiko (težko rečem plastenjak, ker je pokrit le zgoraj in z dveh strani, ob strani in spodaj je odprt) in popolnoma zdravi.
Najbolj tekne zdaj, ko več niso v izobilju in tako samoumevni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 22 Okt 2013 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Moji paradižniki, ki sem jih pustila zoreti, so pa po večini vsi splesneli
Morda je ta prostor preveč vlažen... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Okt 2013 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca mislim, da ni vprašanje v prostoru, ampak so bili plodovi okuženi že , ko si jih pobrala. Tudi pri meni jih kar nekaj splesni, zato jih nekaj časa po spravilu redno pregledujem in načete odstranim. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 23 Okt 2013 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
včeraj sem pobrala še zadnje plodove v rastlinjaku. Pa ne, da bi bilo z večino kaj narobe, le gosenice so se začele mastiti in sem pač preprečila neizogibno. Na pultu mi zori kakih 20 plodov, v gajbicah pa v papir oviti zelenkoti. Moram pregledati, kako je stanje.
redkvica je tudi pasala zraven, in izbor zimskih solat je prekrasen. Vreme pa....Štajerci tako veste. Do Trojan mrtvilo, preko tunelov pa se odpre s soncem obsijana pokrajina. Ob petih popoldne je bilo krepko preko 20 stopinj. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 23 Okt 2013 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, kot pravi brbr, ni problem kje jih hraniš, temveč v tem da so bili v že okuženi, saj čim je rastlina okužena je hitro tudi plod. Najbolje jih je čim prej predelat in shranit samo tiste iz zdravih rastlin. Tudi pri meni je tako, je pač vreme svoje naredilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Okt 2013 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri meni je uspešno dozorela večina zelenkotov, ki sem jih pobrala, ker sem jih namensko imela na toplem. Jasno mi je, da okus ne bo enako dober konec novembra, kot je recimo zdaj, zato ne bom forsirala podaljševanja sezone v nedogled.
Zato smo se jih pa najedli, tudi semena sem še iz njih pobirala, največ pa iz njih naredim omak za sprotno porabo (samo zmeljem vse skupaj v multipraktiku) in nekaj po porcijah za v skrinjo.
Čeprav nerada prisilno zorim nezrele češnjevce, so letošnje sorte kar lepo zorele in bile zelo okusne tudi precej tednov po obiranju. Sploh Chang Li se je iskazal za zelo okusnega, ko na silo dozori. Pa Iva's Red Berry in Sarah's Galapagos tudi.
Od večjih so imeli krasen okus Lithium Sunset, Mexico in Lotos ter Jack White. Toliko iz glave
Seveda je treba shranjevati le zelene plodove, ki so navidez zdravi in brez poškodb, ne škodi niti, če jih prej umijemo in posušimo.
Pa plodove, pobrane iz bolnih rastlin (ponavadi jih poberemo, če želimo shraniti še nekaj semen, ker jih nimamo dovolj) treba držati ločeno od plodov, ki so pobrani iz zdravih rastlin in jih pogosteje preverjati. _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 23 Okt 2013 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem pa tako nora, da sem z mislimi že v naslednji sezoni
Ravno gledam v zvezku zapisane letošnje sorte in študiram, katere sorte bom drugo leto spet posadila, katere nove bom dodala in kako bi vse to stlačila na njivo. In po kakšnem sistemu bi jih posadila. In ali bi še vedno kakega v lonec ali ne več... Marička pomagaj, meni ni več pomoči |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Okt 2013 03:21 Naslov sporočila: |
|
|
Moji pobrani tudi lepo zorijo. Tu in tam sicer kakega pobere a manj kot prejšnja leta. Veliko je gotovo odvisno od tega, da so bile letos rastline nadpovprečno zdrave, nekaj pa je morda tudi pomagalo, da sem pred shranjevanjem vse 10 minut namakala v vodi, v katero sem dodala žlico sode. Zunaj je ostalo še par sadik pod tunelom in pa Longkeeper ob hišni steni, da ulovijo še te zadnje tople dni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 40, 41, 42, 43 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 40, 41, 42, 43 Naslednja
|
Stran 41 od 43 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|