|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 06:10 Naslov sporočila: Kako pripravljamo čaje |
|
|
Pravkar sem pri branju knjige o zdravilnih zeliščih, kjer je pri večini naveden tudi postopek priprave čaja. Presenečeno sem ugotovila, da se nekatera zelišča le namaka.
Mislim, da bi ti podatki prišli še marsikomu prav, zato sem jih izpisala. Ostalo o primernosti, učinkovitosti, opozorilih glede uživanja čaja in ostalih pripravkov najdete v knjigi
Priročnik samostanskega zdravilstva, izdala založba Arkadija leta 2008
Ajbiš/slez ..... Navadni slez ..... Althea officinalis ..... cela rastlina, predvsem korenina ..... damo v hladno vodo za 1 do 2 uri, občasno premešamo,precedimo in rahlo pogrejemo
Angelika ..... Angelika ..... Angelica arhangelica ..... korenina ..... prelijemo z vrelo vodo
Arnika ..... Arnika ..... Arnica monatan ..... cvet - zunanja uporaba-obkladki ..... prelijemo z vrelo vodo
Badelj ..... Pegasti badelj ..... Sylibum marianum ..... plod ..... zmečkami in prelijemo z vročo vodo
Baldrijan ..... Baldrijan ..... Valeriana officinalis ..... korenina ..... prelijemo z mrzlo vodo, pustimo stati 12 ur, precedimo, ogrejemo
Breza ..... Breza ..... Betula pendula ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Gabez ..... Gabez ..... Symphytum officinale ..... zel in korenina - zunanja uporaba omejen čas, ni za nosečnice in otroke ..... obloge, mazila,
Glog ..... Enovrati glog ..... Crataegus monogyna ..... list, cvet, plod ..... list in cvet: prelijemo z vrelo vodo, iz ploda naredimo sok
Hmelj ..... Navadni hmelj ..... Humulus lupulus ..... storžki ..... prelijemo z vrelo vodo
Ingver ..... Pravi ingver ..... Zingiber officinale ..... korenika ..... prelijemo z vročo vodo
Janež ..... Janež ..... Pimpinella anisum ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Kamilica ..... Prava kamilica ..... Matricaria recutita ..... cvet ..... prelijemo z vrelo vodo
Kolmež ..... Pravi kolmež ..... Acorus calamus ..... korenika ..... prelijemo z vrelo vodo
Komarček ..... Navadni komarček ..... Foeniculum vulgare ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Koper ..... Koper ..... Anethum ggraveolens ..... plod ..... damo v hladno tekočino (pol belega vina in pol vode) in zavremo
Kopriva, velika, mala ..... Kopriva, velika, mala ..... Urtica dioica, urtica urens ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Kumina ..... Navadna kumina ..... Carum carvi ..... plod ..... prelijemo z vrelo vodo
Lapuh ..... Navadni lapuh ..... Tussilago farfara ..... listi, cvet redkeje ..... prelijemo z vrelo vodo
Lučnik ..... Velecvetni lučnik ..... Verbascum densiflorum ..... cvet ..... prelijemo z vrelo vodo
Melisa ..... Navadna melisa ..... Melissa officinalis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Meta ..... Črna meta ..... Marrubium vulare ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Meta ..... Meta ..... Mtha arvensis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Navadni pelin ..... Navadni pelin ..... Artemisia vulgaris ..... zel ..... uporaba v kulinariki, za čaj prelijemo z vrelo vodo
Ognjič ..... Ognjič ..... Calendula officinalis ..... cvet ..... za grgranje: prelijemo z vrelo vodo
Pelin ..... Pravi pelin ..... Artemisia absinthium ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Peteršilj ..... Pravi peteršilj ..... Petroselinum crispum ..... korenina in zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Plahtica ..... Navadna plahtica ..... Alchemilla vulgaris ..... zel ..... lahko namakamo v hladni vodi, ali pa prelijemo z vročo
Potrošnik ..... Navadni potrošnik ..... Cichorium intybus ..... korenina, list ..... prelijemo z vrelo vodo, kuhamo 20 minut tik pod vreliščem
Preslica ..... Njivska preslica ..... Equisetum arvense ..... zel ..... prelijemo z vodo, kuhamo 5 minut
Regrat ..... Navadni regrat ..... Taraxacum officinalis ..... cela rastlina, predvsem korenina ..... prelijemo z mrzlo vodo in zavremo
Ribez ..... Ribez, črni, rdeči ..... Ribes ..... plod, list ..... prelijemo z mrzlo vodo in zavremo
Robida ..... Robida ..... Rubuc fruticosus ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Rožmarin ..... Navadni rožmarin ..... Rosmarius officinalis ..... list ..... prelijemo z vrelo vodo
Sivka ..... Ozkolistna sivka ..... Lavandula angustifolia ..... cvet ..... prelijemo z vročo vodo
Timijan ..... Timijan ..... Thymus vulgaris ..... zel ..... prelijemo z vrelo vodo
Trpotec ..... Ozkolistni trpotec ..... Plantago lanceolata ..... list ..... prelijemo z mrzlo vodo, pustimo stati 1 - 2 uri, rahlo ogrejemo
Vrbe ..... Vrbe ..... Salix ..... lubje ..... prelijemo z vrelo vodo
Vrtnice ..... Vrtnice ..... Rosa gallica, Rosa centifolia ..... cvetni listi ..... za grgranje: prelijemo z vrelo vodo
Žajbelj ..... Žajbelj ..... Salvia officinalis ..... list, cvet redko ..... prelijemo z vrelo vodo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz se že dolgo sprašujem, kako je s tem... Ker je najlažje, pač zavremo vodo in damo not zelišče, pa je . Sem prepričan, da to samo določene sestavine ˝izpere˝, nekatere pa kar uniči. In se sprašujem, zakaj je potrebna ta vročina - zato, da določene snovi postanejo bolj topne in lahko preidejo v vodo, mogoče poškoduje tkivo, da se učinkovina izluži? Sigurno pa en kup snovi pri takih temperaturah razpade oz. pač izgubi učinkovitost. Kot prvo je že vitamin C taka stvar. Zakaj se potem samo z zelo toplo ali rahlo vročo vodo ne zalije šipkovega čaja. Ali pa tako kot za kapučino, ko piše, da prelij z vročo vodo (80°C). Morda pa je tako treba, pa jaz narobe delam?
Iz teorije vem, da je učinkovin več večjih skupin, vsaka s svojimi lastnostmi. Če bi hoteli točno vedeti, kaj za kaj pomaga , to pomeni ogromno izobraževanja, saj ni dovolj le poznati rastlino za neko bolezen, ampak katera snov bo pomagala in kakšne so njene lastnosti (ali vsaj kako jo pridobimo), da jo lahko pridobimo. Kot piše muha, se nekatere v hladni vodi, nekatere v vroči, nekatere v alkoholu, nekatere z destilacijo (eterična olja) itd.
Ok, tole je bilo malce takega splošnega tipkanja. Ob tem tudi sam premišljujem in povezujem stvari... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 15:22 Naslov sporočila: |
|
|
Greeny, knjiga, ki jo omenjam, bi bila ravno zate. Sposodi si jo ob priliki v knjižnici, če jo imajo. Za vsako rastlino piše, katere snovi vsebuje in na kaj učinkujejo. Tako z znanstvenega kot izkustvenega stališča. Debela in težka bukla, jaz sem jo dobila za prebrat. Je notri še kup drugih rastlin, a sem vse tiste, kjer ni točno opisanih postopkov priprave , raje izpustila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kogar stvar malo bolj zanima, naj poišče 3 učbenike Farmakognozija za farmacevtske in kozmeične tehnike, DZS. Lahko enkrat malo več napišem o tem (ko pridem do njih, trenutno domujejo v drugem domu kot jaz).
Prelivek, poparek, zavretek, ......so imena različnih načinov priprave. Nežni deli prelvek, zavretek za lubje, recimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 16:46 Naslov sporočila: |
|
|
Bom, muha. Ampak ne bo to tako kmalu=).
Metuljc, enega od teh sem imel spomladi doma in mi je bil strašno všeč. Tisti o zdravilnih rastlinah. Tam sem si ene par zadev zapomnil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 07:29 Naslov sporočila: |
|
|
Žajbelj
Za žajbljev čaj je potrebno žajbelj 3 minute vreti in nič več! Za grgranje pa 5 (iz knjige Garsona, Levkemija...). Baje že od Grkov dalje pravijo, da kdor ima žajbelj na vrtu, uide vsem boleznim, samo smrti ne, pa še k tej pride mlad.
Sem si kupila kuhinjsko uro, da mi odšteva minute za čaj. To bom izgledala mlada na starost! _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Žajbelj
živa, očitno se tudi navedbe v različnih knjigah ne skladajo.
Ker pa me je posebej zanimalo, sem šla pobrskat še za drugimi navodili o pripravi žajbljevega čaja. Večina jih navaja poparek. Potem sem iskala še naprej, ker sem imela v spominu, da ni tako nedolžen, da bi ga lahko kar vsevprek pili, menda pa sploh ne pri povišanem krvnem tlaku. In tako najdem nekje napisano, da znižuje krvni tlak, drugje pa, da ga osebe s previsokim krvnim tlakom nikakor ne smejo piti .
A vsaj za uporabo v kuhinji ni nobenih omejitev . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
Skozi čas, posebej zadnje čase, se precej spreminjajo pogledi na zdravilnost rastlin, več izsledkov je, večja previdnost je svetovana. Sploh pa ni kar vsega verjeti zapisom izpred stoletij, še izpred nekja desetletij ne.
Eden od pisnih virov na našem govornem območju, ki vsebuje preverjena nova spoznanja je gotovo knjiga I. in P. Schonfelder: Zdravilne rastline - vodnik, založbe Narava, izdana 2006. Ob prevodu je bila dopolnjena in prirejena za naše okolje. V njej so predstavljene tudi strupene rastline, je zelo prijazna za uporabnika, ki ni ravno iz profesionalnih voda.[url=[/url]]Tukaj je nekaj o njej. Načeloma pa prekomerna uporaba žajblja lahko prileje do resnih težav zaradi tujona, ki ga vsebuje, sploh, če uporabljamoi alkoholne izvlečke |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 12 Okt 2013 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
Žajbelj
Kako je s svežimi listi? Dam lahko enega, ali več za eno skodelico?
Sem bral v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem, da se s kuhanjem v mleku (maščobe) izloči več eteričnih olj, kar je verjetno dobro za vneto žrelo. Sicer s tem tudi več strupenega tujona dobiš, ampak če le izpiraš/grgraš, po mojem ne more biti slabo.
Mimogrede pa žajblja ne priporočajo nosečnicam, mislim, da zaradi krčenja materničnih mišic. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Okt 2013 07:48 Naslov sporočila: |
|
|
Tujon se topi predvsem v alkoholu, najbrž malo tudi v mlečnih maščobah (ker so pač nepolarne). Mnogo boljši okus ima žajbelj na mleku (z malo medu), ampak, za grgranje se uporablja žajbelj, kuhan na vodi, pa vsaj 3 liste za dober deci vode le daj. Če žajblja nimaš dopvolj, sporoči, dobiš šope(ek). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 13 Okt 2013 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema. Muha, tisti zapiski so res malce bolj tako tako , ampak se skoraj vse razume in je zelo zanimivo.
Danes je dejansko že bolje, pa bom vseeno še grgral. Imam ravno še tri listke s potaknjencev, tako da bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Okt 2013 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
Če koga zanima in če pozna sistem nakupa s kuponi: ravnokar sem pri brskanju po internetu našla, da se pri "1 na dan" dobi kupon za 50 % popust za knjigo Priročnik samostanskega zdravilstva, iz katere sem potegnila podatke v uvodnem prispevku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|