|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 03 Okt 2013 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, Bishop Crown so sicer res lepi na pogled, je pa rastlina precej velika. Na srečo jih že nekaj časa obiram, niso pa ravno ostri.
V bistvu je večji del ploda bi rekel nepekoč, ostrina se čuti samo na delu ob peclju, kjer so semena.
Je pa zanimivega okusa in vonja. Stene ploda so precej debele, sočne in nekako bi rekel hrustljave, da kar pokajo, ko jih ugrizneš.
Sem vse čilije dal kar notri, čeprav je bistveno manj svetlobe. Je bilo danes zjutraj na našem koncu +1, kar tudi ni ravno dobro.
Letos bom skušal prezimiti še več čilijev, tam okoli 15 loncev.
Štirje od njih bodo že dvoletniki, tako da bodo uvajali ostale . LOL |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 05 Okt 2013 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, to z vrečko in jablano sem že poskušal pri eni kupljeni papriki - uspelo mi jo je spravit iz rumene na svetlo rdečo, potem je pa začela gniti in je šla pod nož - kalilnih testov pa še nisem delal.
Ta z banano mi je pa nova, bomo tudi to probali ko bo nuja
Obesil sem ga v upanju da preprečim gnitje - so pa v istem prostoru tudi jabolka.
Glede prostora za prezmitev pa ja...Kar naštevaš zgoraj, so pomojem sanje vsakega Moji bodo v neogrevanem prostoru na 7°C (kadar je zunaj -10 in več) s pogledom na jutranje sonce (torej cca. 4ure sonca na dan). Če bodo preživeli bodo, če ne pa ne. Več jim žal ne morem nuditi.
labia, in kakšne pogoje imajo pri tebi čez zimo?
No, jaz sem včeraj probal Trinidad Scorpion Moruga Yellow - 1x1cm košček Dobro da sem se založil s mlečnimi izdelki...
Prvih pet sekund sem čutil nek saden in meni prijeten okus, nakar je začelo zažigati....še malo počakam, se mi je začelo kolcati, potem pa sem zmazal slabe pol litra kislega mleka in kozarec kefirja, tako da do vrhunca sploh ni prišlo
Vsekakor ga bom še gojil, vendar to bom sušil in imel za v mlinček, namakanje v olje in mogoče kakšne "insekticide". No, uporaben je samo če ga razrežeš v 2x2mm koščke in pomalo grickaš zraven jedi, da bi pa pojedel celega, si pa ne predstavljam... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 05 Okt 2013 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity je napisal/a: |
No, jaz sem včeraj probal Trinidad Scorpion Moruga Yellow - 1x1cm košček Dobro da sem se založil s mlečnimi izdelki...
Prvih pet sekund sem čutil nek saden in meni prijeten okus, nakar je začelo zažigati....še malo počakam, se mi je začelo kolcati, potem pa sem zmazal slabe pol litra kislega mleka in kozarec kefirja, tako da do vrhunca sploh ni prišlo
Vsekakor ga bom še gojil, vendar to bom sušil in imel za v mlinček, namakanje v olje in mogoče kakšne "insekticide". No, uporaben je samo če ga razrežeš v 2x2mm koščke in pomalo grickaš zraven jedi, da bi pa pojedel celega, si pa ne predstavljam... |
TwityPity, zelo bogat opis dogajanja in občutkov
Si kar predstavljam, kako si užival pri degustaciji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 06 Okt 2013 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity, glede pogojev za prezimitev pri meni je bolj slabo. Predvsem imam premalo svetlobe.
V bistvu je vse odvisno od razmerja svetloba-temperatura.
Višja kot je temperatura več svetlobe rabijo.
Pri mojih pogojih, ko je tempertura več ali manj konstantna čez zimo in sicer okoli 13 do 15 stopinj, jim manjka nekaj svetlobe. Imam jih pa v garaži, ki ima dovolj svetlobe le ob oknu.
Ne smem pa dati dve rastlini na polico okna, ker potem zatemnim ostale v prostoru. Zato imam okno prosto, da čimveč svetlobe pride v prostor.
Po mojih izkušnjah dosedaj, najbolje prenese zimovanje Jalapeno.
Kot mi kaže letos ( v tem tednu) je zelo dober tudi Bhut Jolokia, zelo slabo pa prenaša Bishop Crown.
Birds Eye, Fire Flame pa so nekako vmes, nekaj slabše pa Roccotto.
To vidim po tem kako povešajo liste ali celo spodnji listi rumenijo.
Porezal jih še nisem, ker imam še precej plodov, ki še niso zaključili, je pa to mučenje za rastlino, ker nima pravih pogojev.
Nekaj časa bom še vztrajal upajoč na boljše vreme z nekaj sonca, drugače jim bom moral odvečno listno maso porezati, da jih ne izčrpam preveč in jim s tem posledično naredim slabo uslugo za zimovanje.
Pri višjih temperaturah in svetlobi, rastlina sploh ne preide v mirovanje ampak lahko zelo uspešno raste ,cveti in nastavlja plodove tudi čez zimo. Takrat jo je potrebno tudi malček več zalivati. Recimo enkrat tedensko. Poleti zunaj sem zalival vsak dan.
Pri rastlinah, kjer je temperatura nižja ( okrog 13 stopinj) pa je dovolj malo zaliti na 2 do 3 tedna ali celo manj, če smo jo porezali.
Taka porezana rastlina je v bistvu v stadiju mirovanja in samo čaka na višje temperture- oziroma na pomlad z več svetlobe.
Prveč zalivanja bi ji v bistvu škodovalo in bi pričela gniti. Vzdrževati jo moramo, bi rekel, nekje med življenjem in odmrtjem.
Kolikor sem ugotovil takim rastlinam ne škodi niti 7 stopinj ali občasno tudi manj. Zmrzniti pa ne smejo nikoli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dmdm
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 10:18 Prispevkov: 63
|
Objavljeno: 28 Okt 2013 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
kje ste čililjubci? Zimski spanec?
meni še vse raste na vrtu
LPD |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2013 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas so čiliji še na gredi pokriti z dvojno plastjo agrokoprene. Sem danes pokukala spodaj in z veseljem ugotovila, da še kar lepo dozorevajo-jih bo treba spet pobrat . Dve sorti še nista dozoreli, tako njunih semen še nimam. Od ostalih pa se sušijo... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 28 Okt 2013 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas tudi še vse na vrtu in balkonih
Do sedaj uspel poskusil enega zrelega Anchota iz balkona, pa je pekočina zanemarljiva oz. ravno toliko da nekaj zapeče - za moje pojme premalo in čakam na tiste iz vrta. Imam pa tudi eno skrižano dolgo rdečo papriko oz. čili, ki je stabilen že par let in v jakosti prekosi Anchota.
Me pa glede okusa in vonjev navdušujejo c. chinense - do sedaj poskusil (vse po cca 1x1cm koščke) Trinidad Scorpion Moruga Yellow, Bhut Jolokia Orange ter Pimenta da Neyde.
Škorpijonček je za moje pojme najbolj šarf, ima tudi najbolj močen vonj in okus, sledi mu Jolokia Orange z malce manjšo jakostjo, vonjem in okusom, po jakosti pa je zadnji Pimenta da Neyde, in ima za moje pojme ravno pravšenj vonj, okus mi je super, skovili pa so tudi v mejah normale - zaenkrat čista petka za Pimenta da Neyde.
No ja, me pa moti to, da je precej malo semen v zadnjih dveh (cca. 5semen na plod), tako da skrbno brskam semena ven
Aja, pa Rocoti se tudi že počasi barvajo, Rojo ima že par rdečih jabolk, Yellow pa kar nekaj čaka
Z jalapenoti je pri meni križ, že v štartu sem kupil neka skrižana semena in nič ne kaže na bolje. Bo treba nova semena kupit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 28 Okt 2013 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
TP živio, praviš, da Pimenta de Neyde ni ne vem kako močan. kakor za koga. izreden vonj in okus in za nas zelo močan a izredno užiten. od tebe sem ga dobila in velika hvala. naredila sem čilijevo pasto oz-mezgo s + ostalimi mojimi in dodatnimi zadevami. enkraten okus.
ko pridem v LJ dobiš darilo za NL., zanima me tvoj komentar. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 28 Okt 2013 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Je močan, se strinjam, vendar v moji primerjavi s "tahudimi" in degustiranju majhnih koščkov, je bil najbolj švoh.
Semen pri surovih čilijih (sploh "tahudih") ne jem oz. čim manj, in takole po koščkih bi ga lahko zmazal polovico poleg sendviča. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Okt 2013 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | naredila sem čilijevo pasto oz-mezgo s + ostalimi mojimi in dodatnimi zadevami. enkraten okus. lpvoda |
Hojla, Voda.
Lahko malo več poveš, kako si naredila pasto?
Ravno nekaj zadnjih dni sem si na kruh mazal čili pasto. Kupljeno, s špartanskimi podatki; hot čili, hudo slano, limonin sok ....; zelo pekoča, ampak še znosna. Za mene .
Me muči, da bi napravil kaj sličnega iz čilija Scotch Bonnet, pa se bojim da bo preostro, oziroma bi moral kaj dodati za ublažitev skovilov ... .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Okt 2013 15:31 Naslov sporočila: |
|
|
dmdm je napisal/a: | kje ste čililjubci? Zimski spanec? |
Seveda, mi hiberniramo - ampak narava malo popravlja zašuštrano pomlad in jesen
In bo vendarle komplet dozorel 2. rod
Scotch Bonnet Red
Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
Habanero Red
Habanero gre v četrto sezono kot glavni favorit, tako po okusu, rodnosti; predvsem pa so plodovi vsako leto bolj debeli, dodaten plus starih grmov z močno koreninsko grudo.
Bonneti so še na "prepihu" za nadaljevanje vzgoje.
Tudi jalapeno še dela, s tem da je sorta TAM trenutno najbolj zdrav grm, sorta iz Kalije pa najslabše od vseh čilijev prenaša nižje temperature.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Okt 2013 16:31 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, tile tvoji junaki so za naslovnico! Najraje bi jih prekopirala v uvodni prispevek - lahko? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Okt 2013 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, seveda lahko preneseš tole cvetje v jeseni .
Moram omeniti še Rocoto; mu je "prevroče" in pospešeno dozoreva, tako da letos ne bo poskrbel za ozimnico.
Ampak vsak minus je nosilec plusa ; pozimi ga bom lahko prej pripravil za novo sezono, tako da bi ga nekje februarja močno skrajšal nazaj, ker si ne morem privoščiti velikih grmov, v katere lahko zraste.
Letos sem Rocoto pripravil na novo sezono šele konec aprila .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 29 Okt 2013 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, imajo Scotch Bonneti ter Habaneroti kaj podobne okuse in vonje, ali to opažam samo pri mojih ?
Ja, Rocoti res pospešeno zorijo, zato je bil Rojo Red danes na krožniku. Všeč mi je ker je precej mesnat in hrustljav, jakosti so tudi v mejah normale, okus mi pa ni nič kaj posebnega. Ne vem, ali me je zasvojil okus od mojih treh chinensov
Ko oberem Rocote, jim sledi obrezovanje, ker so se res razrastli v širino. Rojo Red mi trenutno zasede malo več kot 1m2. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Okt 2013 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kar precej so si podobni, se vidi, da so v žlahti . Z Bonneti še nisem vse razčistil, se mi pa zdi, da so habiji le malo bolj aromatični in se mi že prikazuje za drugo leto proba kakšnega novega habanerota ...
Rocoto so mi še vedno zelo všeč; no ja, malo manj kot lani, ker so mi letos postali malo premalo nabildani s skovili . Kdo bi si mislil .
Pri obrezovanju poskusi ujeti pravi "tajming", glede na tvoje pogoje; kar seveda velja tudi zame. Obrezal jih bom, ko jim bom lahko zasigural dobre pogoje za rast. Pomeni tudi dosti svetlobe, da se ne pretegnejo preveč; pretegnjene poganjke je treba potem ponovno krajšati, s tem pa se izgubi precej časa.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 14, 15, 16 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 14, 15, 16 Naslednja
|
Stran 15 od 16 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|