|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas smo včasih delali ajvar iz zelenih paradižnikov rdeče paprike, čebule, česna in gorčice. Meni krasen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pa vsega lanskega zelenega, ki sem ga narezala in dala v skrinjo, letos porabila za čatni, recept od Brbr. Krasen je in ga imam enih 17 kozarčkov.
Pred leti sem delala tudi marmelado, nihče ni pogruntal, iz česa je. Odlična je, le da mi nismo veliki porabniki marmelad in jih imam že iz jagodičevja preveč. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, kje pa se skriva recept za ta čatni? Med recepti na Gartlcu ga ni najti. Prosim/hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem ali sem ga napisala v Gartlcu ali ne.
Takole gre:
Chutney iz zelenih paradižnikov
- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)
Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
Objavi ga še v rubriki Recepti, brbr, prosim. Pa hvala zanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
Je že objavljen TULE - pri dnu strani. A ni tako lepo razvrščen, kot današnji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz namesto manga (ki ga pripeljejo od predaleč) dam zraven domača jabolka, tudi lahko nezrela, eno domačo hokaido bučo, nektarine ... skratka malo improviziram. Bistvo so prave začimbe in ravnovesje med kislo - sladko - pekoče. Ni vedno enak in prav to je zabavno . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še vprašanje - a vi še kaj zalivate paradižnik? Midva ne več, da bi dozorel še kakšen plod, a se zdaj sušijo . Sem mislila, da ob vsej vlagi v zraku ne bodo žejni. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
Tiste v loncih zalivam. Ravno včeraj sem jih, ker so bili že pošteno povešeni...
Imajo še plodove in jih bom vzdrževala dokler se bo dalo, oziroma dokler bodo še imeli plodove. Sicer še cvetijo, a to je samo veselje za kakšno brenčečo živalico, ki prileti mimo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, lončne zalij, da ti ne bo žal, če/ko pride indijansko poletje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Copatka, lončne zalij, da ti ne bo žal, če/ko pride indijansko poletje. |
... če nisem vsiljiv.
Zalivaj jih pičlo, če že, ker zaradi visoke zračne vlage, nizkih temperatur in kratkih dni ne potrebujejo veliko.
V nasprotnem radi pokajo in jih je škoda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam. Obilno zalivanje je glavni krivec za pokanje. Odkar tiste v tunelu zalivam toliko, kot poletno nebo živino njivo na Dolenjskem, ne pokajo. Ko sem še mislila, da vsaka sadika 2x tedensko potrebuje do 2 litra vode, so mi pridno pokali.
Izučila me je OLLA posoda. Paradižnik zdrav, lep, lepo rodi, vode pa od takrat, ko prične zoreti, tedensko zmanjka največ do pol litra. No, v loncih bi je več, ker se le bolj segrejejo in voda hitreje izhlapi in tudi hitreje odteče. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem pisala o obilnem zalivanju, a, če se rastline sušijo, je že treba v lonce in korita, ki so pod streho, malo priliti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda. Le mera je sedaj jeseni drugačna, kot poleti. Na to leti juglansovo in moje opozorilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 16 Sep 2024 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kot pravi muha.
Ko sem imel paradižnike v večjih loncih v rastlinjaku mi jih praktično nikoli ni uspelo ravno prav malo zaliti v takšnem vremenu. To je vse popokalo in v parih dneh tudi pričelo plesneti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24 Naslednja
|
Stran 22 od 24 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|