|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 01 Maj 2024 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, tole so za moje standarde že preveliki. Jaz imam najraje tiste nabite, okrogle, ko so iglice še skupaj. Skoraj rahlo smolnate.
Res pa je, da takšne težko dobiš pod 1000 metri.
Čez 14 dni se moram tudi jaz zbrcati v kakšen hrib.
Najlepše do sedaj sem pred leti dobil na vrhu Ratitovca, konec maja ali pa že v juniju.
Pa kar pomembno je, če prej vsaj nekaj dni ne dežuje. Idealno pa, da en teden sije sonce na polno !
Jaz sem že dodajal kakšno rezino limone med vršičke. Meni odgovarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 01 Maj 2024 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Res, tule je precej velikih, a mi je bolj kot velikost pomembno, da so na otip pocasti, smolnati, kot praviš. In tudi petcentimetrski znajo biti ob nabiranju še zbiti in zaprti, se pa takoj razpustijo. Najlepši, majčkeni in kroglasti, so v bolj senčnatih delih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 06 Maj 2024 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je kdo poskusil smrekove vršičke dati skozi ožemalnik na polža? Razmišljam, kako bi s čimmanj sladkorja naredila. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Maj 2024 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | Ali je kdo poskusil smrekove vršičke dati skozi ožemalnik na polža? Razmišljam, kako bi s čimmanj sladkorja naredila. |
In kako ga boš hranila, da ne bo zavrel? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Maj 2024 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
V primerno hudem alkoholu (ali pa v skrinji, če se pogovarjamo bolj o sirupu). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Maj 2024 06:44 Naslov sporočila: |
|
|
Dejansko o sirupu, če ga pasteriliziram na določeno temperaturo, potem pa stekleničke v vodo, da še tam prevrejo. če bi seveda bilo kaj tekočine. predvidevam, da ni še nihče poskusil tega načina. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Maj 2024 06:48 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, ni problem doseči sterilnosti shranka, glede okusa in dejstva, da potem to ni več sirup, pa ne bom nič rekla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Maj 2024 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
pojma nimam, sem upala, da je to že kdo poskusil. Ker imam sama preverjeno in učinkovito delujočo metodo - grizenje in žvečenje bio kličkov, verjetno ne bom delala poskusa. meni smrekovi vršički ne pomagajo, poznam pa veliko ljudi, ki jim. v naši družini ima vsak svoj način: klinčke, cimet, ingver, žajbelj
Odkar uporabljam bio klinčke, nimam nikoli angine, kaj šele gnojne, kar sem imela po 2 x letno prej. Čim me nekaj praska po žrelu, vzamem klinčke. Bio so preverjeno učinkoviti, navadni sploh nimajo okusa in ne moči. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 03 Jun 2024 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Na kratek sprehod sem šel, pa ga nedokončal, ker sem povsem presenečen opazil, da so orehi ravno pravi za namok. Ogledal sem si kak ducat dreves in nobeno ni povsem golo, najde pa se tudi zelo polna. Narabutal sem jih 2 nabita žepa, v tropinovec gredo še danes... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 27 Jun 2024 07:48 Naslov sporočila: |
|
|
1. A ima kdo dober recept za mentolov liker oziroma metin liker? Gledam razne recepte, pišejo tudi o kombinaciji mete in melise, namakanje v strogi temi zaradi barve itd.
Kako pridobiti lepo zeleno barvo, naravno brez dodatkov? A z močnejšim alkoholom ne vem recimo 80% in več?
2. Menim, da za marsikatere likerje bi morali biti sprva močnejši alkohol, da dobiš visok izvleček iz zelišč itd., nato redčenje, sladkor, med itd. Gledal sem ene posnetke od Italijanskih zeliščarjev ravno za orehovec, zelene še mehke orehe je treba namakati v močnem alkoholu npr. 96% da pridobiš čim več snovi iz orehov in ne v blagih alkoholih...orehovec bi moral biti v temi in ne na soncu. Sonce na marsikaj negativno vpliva, tudi precej uničuje določene koristne snovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|