|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 22 Apr 2024 16:39 Naslov sporočila: Čili omaka |
|
|
Ta čili omaka je bila med dobitki na letošnjem srečelovu. Delava jo skoraj vsako leto iz tega, kar zraste na vrtu, tako da čisto točnih količin ne morem napisati, ker malo variirajo glede na leto. Ko sva jo delala prvič sva tudi preverila nekaj receptov in potem iz vseh sestavila svojo verzijo.
Lani jo je delal R sam, ker jaz nisem smela jesti pekoče. Se pa spomnim, da jo je pred stekleničenjem na veliko poskušal in se oblizoval, tako da mora biti ta serija res okusna.
Najprej dimiva paprike ljubov dlan ter čilije jalapeno. Jalapeno je za dimljenje super, ker je mesnat, gre pa tudi s katerimi drugimi sortami. Znajde se med dimljenimi čiliji tudi kakšen gochugaru, samo ne pretiravava s to sorto, ker ti so res pekoči. Dimljene paprike in čilije očistiva olupkov, pecljev in semen ter zreževa na manjše kose.
Na olju prepraživa na drobno narezano čebulo in česen, dodava očiščene in dimljene paprike in čilije. Dušiva nekaj minut, nato dodava sladkor, da malo karamelizira. Nato vse skupaj res fino zmeljeva v blenderju. Tej zmesi dodava še pasiran paradižnik, sol, kis in sok limon. Nado kuhava do željene gostote in prilagodiva okus po potrebi. Nato nalijeva v sterilizirane steklenice.
Okvirno bi šle količine takole, ampak še enkrat poudarjam, da delava s tem kar imava in ne tehtava količin, vse temelji na pokušanju:
1kg paprik za pečenje
čili po okusu glede na to, koliko pekočo omako želite
1 čebula
4 stroki česna
olivno olje
do 100 g sladkorja (po možnosti rjavega)-
2 dl paradižnikove mezge
sol po okusu
2 dl jabolčnega kisa
sok 3 limon, lahko tudi sok limet |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Apr 2024 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
Super. Kje oz. Kako pa paprike dimita? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 22 Apr 2024 16:54 Naslov sporočila: |
|
|
Zunaj na žaru. Improvizirava. Pokrijeva s pladnjem iz pečice, da se ustvari kot neka komora, ker se paprike in čiliji fino popečejo in dimijo. Kakšen žlahten les za to opravilo je pa vedno na zalogi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Apr 2024 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana, najlepša hvala. Dobro sta se znašla glede dimljenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|