Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 96, 97, 98  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dwarf



Pridružen/-a: 04.05. 2022, 17:05
Prispevkov: 20
Kraj: pod kamniškimi planinami

PrispevekObjavljeno: 13 Mar 2024 17:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi mene skrbijo razne bolezni, tako da bom jutri poškropil s Cuprablau in upam, da bo to dovolj. S Signumom nimam nikakršnih izkušenj, sem pa malo pogooglal in piše (tako kot tudi za druga sredstva), da naj se uporabljajo preventivno, ko obstaja visoko tveganje za bolezni, vendar še brez vidnih simptomov.

Tako da... pomojem bi bilo za poškropiti pred cvetenjem. Rolling Eyes

Drugače imajo pa pri meni borovnice lepo napete cvetne brste, sem pa tja se pričenja kateri odpirati, to je pa tudi vse. Sem imel namen škropiti z bakrom že prej, a kaj ko je bil stalno dež... Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 563

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2024 00:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zdaj je napoved za začetek cvetenja odlična.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7803
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2024 01:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem šla pogledat moje štiri borovnice. Imajo lepo napeto nekaj, pa ne vem, so cvetni popki ali listni brsti. Še par dni, pa bom videla, kaj je.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pepe



Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03
Prispevkov: 731
Kraj: Konjice

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2024 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako pravijo strokovnjaki za monilijo ne marelicah:
Citiram:
V fenološki fazi začetka cvetenja marelic, oz. ko bo odprtih 10% cvetov, je v primeru padavin potrebno opraviti prvo škropljenje proti cvetni moniliji. Drugo škropljenje opravimo, ko bodo začeli odpadati prvi venčni listi. Uporabite lahko pripravke: Amylo-X ali Chorus 50 WG ali Duaxo koncentrat ali Mavita 250 EC ali Prestop ali Prolectus ali Revyona ali Score 250 EC ali Switch 62,5 WG ali Signum ali Serenade ASO ali Taegro ali Zenby v predpisanih odmerkih

Torej, če mislimo, da bi se monilije lotili s FFS, je treba škropiti v cvet. Tega še nisem počel in ne vem, koliko bi imel več v posameznih letih, če bi to pravilno opravil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Duncan



Pridružen/-a: 22.06. 2022, 15:13
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2024 16:59    Naslov sporočila: težave z zasajenimi borovnicami Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

imam nekaj (6) borovnic posajenih v gredi, ker nimamo primerne zemlje, sem nasul zemljo primerno za borovnice, nekaj imam pa posajenih v večjih PVC posodah, ker še niso velike.
Imam pa kar nekaj težav in sicer je nekako prišla v zemljo preslica lahko bi bila njivska preslica, težava je v tem da je popolnoma prerasla zemljo v posodi s koreninami da je borovnica hin. Sicer ne vem kaj je točno vzrok, ker je na steblu tudi vidna neka tvorba, sumim da bi lahko bil rak debla.
Sem poskusil odstraniti korenine preslice vendar se bojim da bo zrasla ponovno, iz kakšnim majhnih koreninic v zemlji. V glavnem v posodah ni najboljša opcija gojenje, ker se mi je notri spravil tudi majski hrošč, pa sedaj ne vem če samo jaz nimam sreče s tem Crying or Very sad

Potem v gredo se mi je spravil voluhar, ki mi je prekopal celo gredo, ne vem če je še vedno v zemlji, zdaj ni videti da bi kopal, upam da ni vse pojedel. Borba z njim je neverjetna, v past se ne ujame pa imam vse mogoče, ne vem več kaj naj naredim če je ostal v zemlji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 563

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2024 19:28    Naslov sporočila: Re: težave z zasajenimi borovnicami Odgovori s citatom

zastirka, jaz sem nabral kar borove storže na morju, ki zadušijo vse, plevela ni. pa še dolgo zdržijo. proti hroščem pa kake nematode.. pa pregledovanje substrata, ročno..

jama je obdana s folijo, ta vikend sem dve obdal kar z gumbasto folijo, ki ne bo zdrsela, okoli pa še inox trak iz bauhausa za okras, spet z neti. spodaj bi komot dal kako mrežo, če bi slutil voluharja. se da to tudi naknadno urediti, ko borovnica miruje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2124
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2024 08:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

duncan, voluhar se ujame v past, krt ne. Mislim past (delam reklamo) iz Zelenega sveta, ali narejeno doma, torej cev, zanka na vzmeti. Vse delaš v rokavicah, daš v past sredino olupljenega jabolka s pečkami, past pokriješ, da je temno in ni prepiha. Če past zasiplje, daj palčke jabolk noter v rov, narediš mu pot do zanke. če tudi tega ne bo pojedel, potem ni voluhar. Včasih je treba tudi več tednov, da se ulovi.

med vikendom sem ujela tri voluharje na parih metrih (enega je mož pohodil med košnjo), skupaj 5 odraslih tolstih na cca 5 m2, nekatere v istih rovih. letos že najmanj 20 ulovljenih in se še kar ne neha.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Duncan



Pridružen/-a: 22.06. 2022, 15:13
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2024 13:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

izrastek na steblu


korenine preslice, ima debelejšo korenino in drobne goste koreninice na katere se je prijela zemlja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Duncan



Pridružen/-a: 22.06. 2022, 15:13
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2024 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali je sedaj že prepozno za škropljenje z bakrom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 563

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2024 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ferdo je večkrat napisal, da v tej fazi le s koncentracijo 0,2% ali manj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dwarf



Pridružen/-a: 04.05. 2022, 17:05
Prispevkov: 20
Kraj: pod kamniškimi planinami

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2024 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem si ogledal tisto sliko domnevnega raka, pa priznam, da ne opazim v čem naj bi bil problem. Kolikor vidim, raste tudi naprej en lep močan zelen poganjek, kar je že dober zrak, da je ta del "koreninske krone" zdrav.

Kar pa se tiče plevela v loncih in nasploh mešanice korenin borovnic in ostalega šavja: sem imel tudi sam takšne probleme (in jih še vedno deloma imam) zaradi zanemarjanja nasada, ki pa sem jih reševal s presajanjem borovnic v zimskem času, ko sem lepo pregledal koreninsko grudo in odstranil neželene korenine in po potrebi tudi obrezal korenine borovnic. Če se lahko obrezuje nad zemljo, se lahko tudi spodaj! Wink (vsaj pri sadnem drevju se to počne).

Je pa tudi pri meni krt (in skoraj zagotov ne voluhar) veselo ril malo po substratu, malo po okoliški zemlji in mešal vrtno zemljo s šoto itd. Ni bilo videti neke hujše škode za borovnice (od tega ni nobene vzel vrag), mi je šlo pa zelo na živce in sem zadevo rešil s kombinacijo čepaste folije in mreže proti krtom. Zaenkrat izgleda vse ok, tko da držim pesti, da bo zdržalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dwarf



Pridružen/-a: 04.05. 2022, 17:05
Prispevkov: 20
Kraj: pod kamniškimi planinami

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2024 00:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede škropljenja: zaradi vsega tega dežja tudi mene mika, da bi še enkrat poškropil z bakrom. Cvetovi so še zaprti, vendar me vseeno malo skrbi, da ne bo kake škode.
Sem tudi sam opazil, da je ferdo omenil max. koncentracijo za kak Cuprablau 0.2%, samo ali to pomeni, da lahko škropiš s takšnim pripravkom tudi sredi cvetenja in ko je rastlina že fino olistana... pa nisem čisto prepričan.

V tehničnem listu sicer piše na primer tole:

Citiram:
Na pečkatem sadnem drevju za zatiranje hruševega ožiga( Erwinia amylovora): v odmerku 2,5 kg/ha v fenološki fazi do stadija mišjega ušesca (BBCH 00-54), v odmerku 0,85 kg/ha v fenološki fazi, ko so vidni cvetni popki do konca cvetenja (BBCH 55-69) in v odmerku 0,57 kg/ha po cvetenju, v fenološki fazi, ko so plodiči večji od 10 mm, do faze nadaljevanja zorenja (BBCH 71-85). Tretira se v razmiku 10 dni.

Priporočena poraba vode pri tretiranju v času do konca cvetenja je 350–700 l/ha, v času od končanega cvetenja pa 700–1000 l/ha.

Sredstvo se lahko na istem zemljišču v fenološki fazi do konca cvetenja (do BBCH 69) uporabi največ 3-krat, v fenološki fazi po cvetenju (BBCH 71-85) pa največ 5-krat.
Tretiranje v vegetaciji se opravi za razkuževanje ran po izrezovanju poganjkov, po toči, vetrolomih in posledicah drugih naravnih ujm v sadovnjakih, kjer so bile ugotovljene cvetne okužbe, okuženi poganjki, oziroma v nasadih, kjer je bila bolezen ugotovljena v preteklih letih.

https://www.cinkarna.si/uploads/Dokumenti/Agro%20izdelki/Navodilo_Cuprablau_Z_35_WP.pdf

Se pravi če vzamemo 0.85kg/ha in porabo vode 700l, dobimo 0.12% koncentracijo. Je pa - če se ne motim - na ha cca 3000 sadik, tako da bi to pomenilo, da eno sadiko poškropimo z dobrima 2dl pripravka, kar se mi zdi kar malo veliko. V končni fazi je tako ali tako važna skupna količina "bakra", ki ga dodamo, tako da pomojem ne bi bilo nič narobe, če se porabi manj vode, torej večjo koncentracijo, vendar še vedno v okvirih teh 0.85kg/3000sadik... razmišljam naglas. Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepe



Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03
Prispevkov: 731
Kraj: Konjice

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2024 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej na glas razmišljaj, katero bolezen pričakuješ zaradi razmer na rastlini na tvoji lokaciji. Potem pogledaš na https://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/index.htm, katere so možne rešitve.
3000 sadik je že nek monokulturni nasad, ki se obnaša drugače kot par sadik na vrtu. Če je takih nasadov v vaši okolici več, bi znala tudi kmetijska svetovalna služba bolje obvladovati zadevo in dati zelo primeren nasvet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dwarf



Pridružen/-a: 04.05. 2022, 17:05
Prispevkov: 20
Kraj: pod kamniškimi planinami

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2024 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pričakujem kake glivične okužbe, poleg tega sem imel počrnele/potemnjene konice novih poganjkov, nekaj morda tudi zaradi pozebe, ostalo verjetno zaradi preveč vlage že lani in posledično je prišla bolezen (te poganjke sem kar porezal), že par let se mi na nekaterih grmih zvijajo listi in sušijo in tudi to izgleda kot neka gliva/plesen...

Zaradi takšnih skrbi sem tudi škropil doslej z bakrom (Cuprablau) za preventivo, na ostala sredstva in tudi bolezni se pa ne spoznam dovolj + raje se držim čimbolj ekološke pridelave, tudi če bo zaradi tega pol manj borovnic.

Imam pa drugače majhen nasad, samo okoli 200 sadik, tako da ni neke hude monokulture in so rastline sicer kar zdrave - v bistvu presenetljivo, glede na vse napake, ki so bile storjene.

Sem pa danes ponovno našel tole stran: JAVNA SLUŽBA ZDRAVSTVENEGA VARSTVA RASTLIN

Za ameriške borovnice je bilo 19.3. objavljeno tole obvestilo:
Citiram:
V tem času je še vedno smiselna uporaba bakra, za zaščito pred različnim povzročiteljem glivičnih in bakterijskih bolezni.
...


Mislim, da bom kar še enkrat te dni opravil preventivno škropljenje s Cuprablau, samo da bo čas...

Pa hvala za nasvet!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 563

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2024 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko zdržijo plodovi ameriške borovnice minusa?

Našel sem tole https://content.ces.ncsu.edu/blueberry-freeze-damage-and-protection-measures (prevod)
Takoj po odpadanju venca in preden jagoda začne nabrekati, je najbolj občutljiva faza. Nekaj minut pod 28 °F (-2,2°C) bo povzročilo poškodbe. Ko se jagode začnejo povečevati, je občutljivost podobna kritični temperaturi 28 °F (-2,7°C) za odprte cvetove.

Pišejo, da pomaga predhodno namočen substrat. Ta absorbira več toplote čez dan, ki jo potem odda ponoči.

Če pride do prave pozebe, nastanejo plodovi brez semen, ki so manjši
https://www.researchgate.net/publication/290238543_Comparison_of_spring_frost_tolerance_among_different_highbush_blueberry_vaccinium_corymbosum_l_cultivars
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 96, 97, 98  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 96, 97, 98  Naslednja
Stran 97 od 98

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.