|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 26 Jan 2024 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
Splošno je bila to kar naporna sezona, ja :( Pri nas se je zelenjavi zelo poznal dvig podtalnice ob močno vodnatih neurjih, tako da zdaj bodo vsekakor aktualne visoke grede. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 01 Feb 2024 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Jaz sem gojila Long Keeper, dve leti. Pri meni ni opravičil imena. Mogoče bi, če bi ga od pobiranja naprej lahko hranila na kakih 5 °C. 20 °C v moji kleti je bilo pa preveč in so se bakterije gnilobe izgleda dobro počutile. Pomagalo ni niti, da sem ga že pred skladiščenjem oprala v raztopini sode oz. poskusno tudi varikine.
Ni pa ovenel, jagode so ostale čvrste - dokler niso zgnile. |
Varikini? Mi ne bi padlo na misel, raje H2O2. Saj verjetno tudi klor izhlapi ampak vseeno je peroksid le naraven tako kot soda.
No pri meni so paradižniki zdržali do nekje sredine decembra, papriko pa smo jedili še po novem letu imam pa še nekaj "svežih" čilijev ampak so že nagubani kot dve leti star krompir.
Zanimivo mi je da paprika skoraj ne izgubi okusa za razliko od paradižnika, ki je bil bolj "meh",čiliji pa so kar izgubili ostrino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Feb 2024 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, varikina. Nekje sem prebrala nasvet, da je paradižnike pred hranjenjem koristno okopati v 10 % mešanici varikine z vodo, da uničimo neželene bakterije, nakar jih še temeljito speremo, da odplaknemo varikino. Izkušnja mi je povedala, da to nima nikakršnega učinka. Ampak, dokler sam ne preveriš, ne veš. Poskusila sem tudi s sodo, enako brez učinka, vsaj v mojih možnostih shranjevanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 01 Feb 2024 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Saj bi s peroksidom bilo enako, pomoje se tako lahko uniči samo površinske bakterije, kar je pa globlje pa ne, pride na površje prej ali slej. Jaz sem z vsakim, ki dozori zadovoljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 02 Feb 2024 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem že napisal, so bile moje 4 gajbice nezrelega letos izjemno zdrave, domnevno zato, ker niso bile objedene od gosenic. Če ni odprtega vhoda v "sistem", nimajo bakterije in glivice nobenega dela.
Sem kemik, a sta mi varekina in peroksid v tem primeru povsem mimo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 02 Feb 2024 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
GrGr, mogoče je to tudi malo mimo,da ni vstopne točke. Mislim, da so sicer bolj problem gljive in manj bakterije ali, bognedaj, virusi.
Vhod v plod poteka čez pecelj in, če je rastlina že okužena pred pobiranjem plodov, pa ni nujno, da se to vidi, potem se seveda razbohoti kasneje na relativno toplem. Pranje s čemerkoli ne more pomagati.
Če pa plod še ni okužen (a tega z na pogled ne moremo trditi), potem pranje lahko malo zavre kakšne procese. Spet, pecelj je še vedno odkrit in dovzeten za prenos okužb, le malo manj, ker se posuši. Mogoče tukaj res pomaga zavijanje..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Feb 2024 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Glede shranjevanja sem preizkusila tudi nek recept iz interneta, iz naših domačih logov, naj bi se paradižnik tedne dolgo lepo ohranil v lesnem pepelu. Ha, ha, ha! Shranila sem izključno povsem zdrave paradižnike. Po 2 mesecih je bilo vse skupaj en sam poc.
Je pa en član pred leti na našem forumu opisal, da je našel spomladi v shrambi povsem zdrav pozabljen paradižnik, kupljen dolgo nazaj. Sorta? Shramba? ??? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 02 Feb 2024 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
Da le ne pridemo do tega, kar je s kumarami po trgovinah: bio kumare v PE foliji :)) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 12 Feb 2024 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
GrGr kot kemik tudi veš na kaj razpade peroxid zato je za mene povsem OK.Z njim tudi razkužim rastlinjak na spomlad seveda le z 3% raztopino.
Varekina pa pri meni res ne pride v poštev.
Ampak kot je že opisano, pore oz. plesen vdre v plod tudi skozi pecelj, pa je lahko na zunaj na oko tipi topi tu pa na žalost ne pomaga nič, pač tako je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 12 Feb 2024 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo. Tudi umetna inteligenca (ChatGPT) ve to:
Vodikov peroksid (H2O2) se razpada na vodo (H2O) in kisik (O2) po naslednji kemijski reakciji:
2 H2O2 (vodikov peroksid) -> 2 H2O (voda) + O2 (kisik)
Ta reakcija je spontana in se lahko pospeši s toploto, svetlobo, katalizatorji ali s kemijskimi reakcijami z drugimi snovmi. Na primer, nekateri katalizatorji, kot je kalijev permanganat ali železov(III) klorid, lahko povečajo hitrost razpada vodikovega peroksida.
in:
Zaradi teh dejavnikov ni enotnega odgovora na vprašanje, koliko časa traja, da se vodikov peroksid popolnoma razgradi. Čas razpada lahko variira od nekaj ur do nekaj dni, odvisno od pogojev in koncentracije peroksida. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 12 Feb 2024 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Beseda kemija se sliši odbijajoče, čeprav je povsod okrog nas in tudi v naravi. Prav Vodikov peroksid nastaja celo v našem telesu in pomaga telesu uničevati sovražnike. Je močan oksidant. Ob nizki koncentraciji je odlično razkužilo, ob močni koncentraciji in malo vzpodbude pa je sposoben eksotremno razpasti in z ogromno energije povzročiti hude eksplozije, če je prostorsko omejen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 12 Feb 2024 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
Hja tako je, v primerjavi z Varekino je povsem benigen v majhnih koncentracijah, samo zato sem bil nekoliko začuden, ob uporabi Varekine na nečem, kar nato poješ oziroma daš vase. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Feb 2024 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
paradižnik Ida Gold Moram zaključiti zgodbo iz lanskega leta.
Moram priznati, da mu pri meni ni bilo z rožicami poslano. Dobil je sončen prostor, zaščiten pred dežjem. Ampak ko sem se pripravljal da kak plod izoliram,
zaščitim pred insekti, ga je dosegla poletna vročina in je nehal cveteti.
Vzel sem seme iz nezaščitenih plodov, spomladi malo pozabil na seme, te dni pa sem seme testiral na kaljivost. Pri sušenju, fermentiranju, delam napake
(če je pozabljivost napaka ) in na koncu me vedno skrbi, če je seme sploh že živo . Ampak vsako leto je kaljivost skoraj 100%; eno redkih pozitivnih presenečenj .
Seme bom dostavil na forum, če pa koga zanima, lahko dobi male sadikice, trenutno visoke približno 5 cm. Je pa res zgoden, tudi kali med 3 do 5 dni. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|