Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Jogurt s pomočjo čilijevih pecljev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2016 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dej, dej, saj se hecam, noooooooooooooooo. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malcek



Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27
Prispevkov: 191
Kraj: Ljubljana - Bela Krajina

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2016 23:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa bom dokler ne poročaš o rezultatu takle: Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2016 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tokrat je za odtenek lepše videti, kot je bilo prvič.
Popoldne, ko sem prišla s službe se še ni nič videlo, nisem pa preverjala okusa. Zdajle je pa že razlika, čeprav bi verjetno lahko pustila še malo dlje.
Upam, da se vidi tudi na sliki:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2024 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obujam tole zaprašeno temo....Sicer samo pripravljanje navadnega jogurta.

V preteklih dneh sem naredila prvi dve seriji domačega jogurta. Uporabila sem polnomastno mleko iz mlekomata.
V prvem poizkusu sem uporabila samo 2dcl mleka. Melko sem prevrela, ohladila do mlačnosti. V manjši kozarec za vlaganje sem dala dobro žlico polnomastnega navadnega jogurta, prelila z mlekom, dodala sem tudi smetano, vse dobro premešala z lesenimi vilicami in postavila v pečico ogreto na 50st. Pečico sem takoj ugasnila.
V pečici imam debelo glineno ploščo, na kateri pečemo kruh. Ta plošča dobro zadržuje toploto. Nanjo sem postavila kozarček in toplomer, ki je namenjen kontroli temperature v jedeh med peko.
Ko je temperatura padla na 38st, sem vključila lučko v pečici. Temperatura potem ni več padala.

Po šestih urah je bil jogurt narejen. Bil je trd, s smetano na vrhu. Po izgledu je spomijnal na kislo mleko, ki ga dobiš na kakšni planšarski planini.
Okus je bil bolj blag, ne tako kisel, kot pri kupljenem jogurtu in omamno kremast. Skratka, čista desetka.
Lonček sem potem zaprla in shranila v hladilnik.

Pri drugi pripravi, pa sem smetano s površine zavretega mleka odstranila. Jogurt je še vedno odličnega okusa, a ne tako kremast. Tako je padla soglasna odločitev, da v bodoče izedujemo jogurt s smetano vred.
Izdelovala pa bom tedensko zalogo /razporejeno v posamezne kozarčke), po peki kruha...

Za vse napisano je v veliki meri zaslužna Muha, ki me je na zadnji klepetalnici bogato založila z lastnimi izkušnjami in tako dala zadnji kanček poguma, ki mi je manjkal.


Pred leti sem, namreč že enkrat poizkusila narediti jogurt, a sem ga delala tako kot kislo mleko, le da sem v mleko zamešala kupljen jogurt. Nastala je sicer kompaktna stvar, ki pa je bila grenkega okusa, z veliko "sirotke" na vrhu...
_________________
naredimo svet lepši


Nazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 13:38; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2024 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ha, Muha, vidim, da, medtem, ko sem jaz pisala, si ti že delila svoje znanje in izkušnje. Very Happy
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2024 11:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za takrat, ko pečica ne dela pa ena bolj "ad hoc" varianta. Le malo dlje bo treba čakati na jogurt

Domač jogurt po moje - brez aparatov in dodatne porabe energije:

sestavine:
-1,5 do 2 litra domačega senenega mleka kmetije Malenšek (to imam pri roki, sicer je dobro vsako surovo mleko)
-1 - 2 kozarčka jogurta (uporabljam Actimel ali Activio, ker naj bi bilo notri nekaj več za prebavo koristnih bakterij) Lahko pa je katerikoli jogurt, tudi doma narejen.

Količine ni treba, da so ravno točne, sčasoma vidiš, kaj se najbolje obnese glede časa in okusa. Naši imajo radi rahlo sladkast okus, ki ga da Actimel, če želimo bolj kislega, uporabimo navadni jogurt.

-počakam da se mleko po kuhanju ohladi toliko, da je na otip med toplim in mlačnim - tam okoli 35 °C.
- v že pripravljene kozarčke od vlaganja s širokim grlom, mislim, da so cca 3 dl, najprej razporedim jogurt
- dolijem mleko do vrha
- zaprem s pokrovčki
- zložim v kartonsko škatlo z dvojinimi stenami in dvojnim pokrovom (je prišla v hišo z nakupom nekega strojčka). Enako dobro bi verjetno služila hladilna torba. Pred tem sem imela navadno škatlo, ki sem ji dno, stene in pokrov dodatno obložila s časopisnim papirjem.
- škatlo dam na hladilnik

Naslednje jutro je jogurt ravno pravi. (nastavim ga zjutraj, se pravi, da rabi slabih 24 ur)

To velja za zimski čas, ko imamo v stanovanju temperaturo med 20 in 21 °C . Poleti je pa treba ali mleko bolj ohladiti, ali pa vmes preveriti, če se je že dovolj zgostilo in ga takoj pospraviti v hladilnik, drugače izstopi sirotka na vrh in se pričnejo delati mehurji.

Saj ne, da bi tako zelo gledala na porabo elektrike, a mi je izziv, če kaj uspem narediti brez nje. Very Happy


Nazadnje urejal/a muha 16 Jan 2024 12:48; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2024 11:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Ha, Muha, vidim, da, medtem, ko sem jaz pisala, si ti že delila svoje znanje in izkušnje. Very Happy


Načina se dovolj razlikujeta, da bosta primerna izbira. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 16 Jan 2024 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Saj ne, da bi tako zelo gledala na porabo elektrike, a mi je izziv, če kaj uspem narediti brez nje. Very Happy


Bravo! Tule se najdem. In ko prideš do svojega jogurta, niti Activie ali Actimela ni več treba kupovati, super.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.