|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 06 Dec 2023 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana je med drugim zapisala
...Vsekakor pa je peka v planu....
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2023 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1, še dobro, da Tiana kaj napiše okoli panettona, da se še ti malo oglasiš. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 07 Dec 2023 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr res sem malo lena. Moram pa tudi povedat, da bo po vsej verjetnosti moj računalnik uzel vrag.
Sem pa tudi zelo leva in ko mi nekaj ne gre, ne upam nič, dokler mi kdo ne uredi, zopet dela.
Vse prav lepo pozdravljam
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 22 Dec 2023 16:19 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, vidim, da imava letos podobno časovnico glede panetonov. Sem se odločila, da bomo vseeno za božič jedli panetone.
Zanima me, koliko si napolnila te majhne modelčke lani? Na njih piše 100 g, si se držala te količine? Pa kako dolgo si jih pekla, če imaš še kje zabeleženo?
Si tudi pri teh malih panetonih križno zarezala na vrhu pred peko in potem pod kožo dala kaj masla? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Dec 2023 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana, v modelčke sem dala 100g testa. Tudi te sem na vrhu križno zarezala, tako kot velike. Vse sem delala tako kot pri velikih. Koliko časa sem jih pekla pa ne vem natančno, ker v enega zapičim termometer in ko je notranjost zapovedano vroča, končam s peko.
Letos mi gre spet malo narobe. Tretji nastavek se ni dovolj dvignil. Mislim, da sem naredila pretrdo testo. Tako sem ga pustila čez noč in ker še vedno ni bil dovolj puhast, sem ga še enkrat oživila. Zdaj, upam, da bo.
Ravnokar pa tehtam rumenjake in se mi zdi, da jih gre ogromno. Moram prečita. Kolikor imam v spominu jih potrebujem ene 9. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 23 Dec 2023 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že naredila en velik panetone in šest majhnih, sedaj čakam da bodo dovolj vzhajali za peko. V majhne sem dala 120 g mase in razmišljam, če bi popravila zadevo, da ne bo preveč testa v modelu.
Pri meni se je tudi letos nekaj zatikalo pri pripravi. Sem delala sladki drožni nastavek. In ker sem gledala očitno nek napačen zapis ga je na koncu prišlo premalo. Sem se spomnila, da mi ga je vsako leto kar nekaj ostalo in sem ga uporabila še za kruh, letos pa ga je bilo premalo. Sem dodala še kar navadnih droži in še kar nekako gre vzhajanje. Takoj sem v moje zapiske dodala navodila za sladki drožni nastavek, da se v bodoče ne bo kaj zatikalo.
Kar se tiče peke, imam pa tudi jaz termometer, tako da se bom ravnala po njem. Vsako leto sem ugotavljala, da so moji panetoni (ta veliki) pečeni prej kot v 55 min, kot je v navodilih.
Rumenjakov je pri meni v prvem testu bilo potrebnih 8, v drugem pa 4. So bila še kar velika jajca (domača pač).
Brbr, upam, da bo vseeno tvoje testo vzhajalo po šolsko! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
Sem pustila potem kar 120g mase v majhnih modelčkih in se je čisto dobro obeslo. Vzhajali so ravno prav, da niso šli preko roba.
Bo cinija povedala, če je okus bil ok, jaz sem pojedla samo ta velikega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Moji letos niso najbolje uspeli.
Že. ko sem dajala testo v modelčke, se mi je zdelo sumljivo, ker se je testo trgalo, ni bilo žilavo, in sem morala modelčke polniti z žlico. Vse je bilo zelo lepljivo.
V modelčkih so vzhajali lepo, a se potem med peko niso dvignili toliko kot lani, recimo. Tako letošnji panetoni miso tako puhasti, so malo bolj kompaktni, a vseeno dobri. So in še bodo šli v promet. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa suhe droži, ki se jih dobi v trgovinah? Bi bile zasilni nadomestek, če domačih zmanjka? Na zavitku piše, da se jih lahko uporabi direktno za peko ali za uporabo starterja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž bi šlo. Le navodila bi bilo treba preštudirati. Verjetno bi tudi potrebovali malo več časa, da se droži oživijo.. No, govorim na pamet, brez vedenja in izkušenj s suhimi drožmi. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija zaenkrat paneton občuduje in njegovo fotko razkazuje!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6
|
Stran 6 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|