|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jul 2023 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, hvala za skrb.
Včeraj sem očistila in presortirala moj "šopasti" česen. Glede na to, da so bile semenske glavice res majhne, je rezultat odličen (vsaj meni se zdi).
Precej je sicer majhnih glavic in mono čebulic (velikih), vendar je veliko tudi povsem spodobno velikih glavic in nekaj zelo velikih.
V jeseni bom načrtno posadila nekaj neraztročkanih lepih glavic sadilnega česna. Tako bom lahko primerjala razliko med pridelavo iz posameznih strokov in celih glavic...
Takole je izgledal izplen "šopastega" česna pred sortiranjem:
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Jul 2023 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, zelo si pridna z vsem tem česnom!!! Moj "šopasti" (Anka) je tudi precej podoben tvojemu. Namenjen je predvsem za sajenje v naslednji sezoni.
Jedilni (Gardos) je soliden. Kar nekaj tudi spodobno velikih, niso pa zelo veliki. No, saj prevelikega česna itak ne rabimo. Sem in tja pride prav, večinoma pa so srednje veliki stroki bolj uporabni.
Zaenkrat sem zadovoljen s svojim pridelkom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jul 2023 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikle, hvala.
A tvoj "šopasti" je pridelan iz zarodnih čebulčkov, iz semenskih glavic ali jedilnih glavic?
Moj letošnji sasdilni material (iz zarodnih čebulčkov) je pretežno enostročen, manj je glavic. Se tudi tu pozna, da je bil lani ves moj česnov pridelek milo rečeno mikroskopski.
Tudi zato sem letos s pridelkom zadovoljna, ker je spomin na mikro česne še zelo živ in je vse kar je večje od lanskega odlično...
No, zrastel pa je tudi en kapitalec, da ne pozabim, kaj Anka zmore. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Jul 2023 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: po tem, kako izgleda tvoj česen, sem še bolj prepričana, da je prav, da svojega v soboto nisem populila. Čestitam za dober pridelek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Jul 2023 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Bicikle, hvala.
A tvoj "šopasti" je pridelan iz zarodnih čebulčkov, iz semenskih glavic ali jedilnih glavic?
|
V bistvu je tako, da je iz zarodnih čebulčkov lani kljub drugačnim pričakovanjem zraslo veliko glavic z majhnimi stroki. Te glavice sem posadil kar cele, ker vem, da iz tistih posameznih stročkov ne bi zrasle kaj velike glavice. Iz zarodnih čebulic sem računal na velike enostročne glavice. Te pa bi seveda posadil posamič.
Torej iz semenskih glavic. Običajni 2 letni cikel bom podaljšal za eno leto. Imam itak dovolj drugega česna. Sosedje kmetje imajo toliko česna, da so z njim pokrili celo podstreho skednja in še spodaj 1/4. Tako, da me ne rabi skrbeti.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, hvala. Verjetno je pri tebi "v hribih" res malo kasneje zrel.
Bicikl, po mojih izkušnjah, tudi iz majhnih strokov semenskih glavic (če niso prav majhne) zrastejo lepe glave česna.
Če prav razumem, misliš zdaj te male glavice česna jeseni saditi za jedilni česen v naslednjem letu (?). Če je tako, ti to močno odsvetujem. Te male glavice so že jedilni česen in v sebi nimajo več potenciala za velike glave. Eno leto sem take zanikrne jedilne česne sadila, ker mi je ostalo nekaj nezasedene površine. Rezultat je bil žalosten: od enostročnih do zelo majhnih glavic z več stročki.. Če bi hotel iz ljedilnega česna pridelati velike glave, bi moral saditi kar največje glave/stroke...
Tako, tega drobnega kar porabi. Jaz ga nameravam (tudi)posušiti in zmleti v prah. Prve pol kg sem že posušila in zmlela. Mogoče zanimiv podatek: iz 500g svežega česna je nastalo 240g suhega
Aja, pa česnovo tinkturo bo treba nastaviti za "virozne čase". _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, meni rata iz 500g svežega 230g suhega, očitno ga med postopkom malo izgubim .
Psihično se pripravljam na pobiranje česna v nedeljo in ponedeljek. Po nekaj testno izpuljenih ne kaže ravno na dobro letino . Saj po vsem dežju, poleganju zaradi vetra in res grdem napadu rje, se ne čudim ... A pustimo se presenetiti! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Bicikl, po mojih izkušnjah, tudi iz majhnih strokov semenskih glavic (če niso prav majhne) zrastejo lepe glave česna.
Če prav razumem, misliš zdaj te male glavice česna jeseni saditi za jedilni česen v naslednjem letu (?). Če je tako, ti to močno odsvetujem. Te male glavice so že jedilni česen in v sebi nimajo več potenciala za velike glave. Eno leto sem take zanikrne jedilne česne sadila, ker mi je ostalo nekaj nezasedene površine. Rezultat je bil žalosten: od enostročnih do zelo majhnih glavic z več stročki.. Če bi hotel iz ljedilnega česna pridelati velike glave, bi moral saditi kar največje glave/stroke...
|
Aha, razumem. Hvala za opozorilo. No, ker sorte Anka nimam spet iz zarodnih čebulčkov, bom za ohranjanje sorte posadil samo nekaj največjih strokov. Glavnina je itak Gardos, ki se dobro obnese. Sosedi na kmetiji imajo samo to sorto v več sto kg.
Nazadnje urejal/a Bicikel 19 Jul 2023 10:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, sem šla gleadt, če sem si lani zapisala kakšen je bil "izplen".
Našla sem podatek: iz 400g svežega česna je nastalo 120g suhega. Torej 40%. Letos: iz 500g svežega, 240g suhega (48%). To me preseneča. glede na to, da je bilo lani zelooo suho in letos zelooo mokro, bi pričakovala, da vsebuje letos česen več vode, pa ne
Povem, da je bil obakrat česen pripravljen iz sveže nabranig glav. Tako, da se ni mogla vlaga izgubiti zaradi predsušenja...
Ali si tehtala že očiščen česen, ali so bili stroki še v lupini? Se kar pozna: zapisano imam, da iz 400g neočiščenega česna pride 300g očiščenega...
Bicikl, kakšen zarodni čebulček Anke ti bom prinesla na jesensko srečanje, če boš hotel... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, prosim (ta velike ) ). Predlani si imela cel "žakelj" tega materiala, pa sem malo probal, ker Anke že lep čas nisem imel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, bova videla.. Kako že pravijo: "Bog je najprej sebi brado ustvaril"
Čebulčkov je vsako leto veliko, a velikih dosti manj, kot bi si človek želel.. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 15:05 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, saj nimam nobene nuje. Imam dovolj jedilno/sadilnega in, ko sosed naroči semenski Gardos, pristavim piskrček |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 19 Jul 2023 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, ne, jaz ga vedno sušim kasneje, šele bolj proti zimi. Takrat je seveda pošteno suh, tehtam pa olupljenega. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Jul 2023 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, hm... Če sušiš česen že iz posušenih glavic, bi moralo biti razmerje boljše se mi zdi (?)
Bicikl, čebulčkov bo gotovo dovolj in jih bom prinesla na srečanje. Upam, da bo tudi kalibraža zadovoljiva... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2023 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
Takole izgleda moj letošnji model stroja za poletno sušenje. Kot je že nekaj časa svetovna stalnica, me trenutno muči pomanjkanje energije...
Poskušam posušiti drugo rundo česna.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 11 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|