|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 16 Sep 2013 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
pika je napisal/a: | Imam občutek, da je tale Golden Heart tole, ker se na tem forumu veliko tam kupuje:
http://www.seemnemaailm.ee/eng/index.php?GID=3994
Pa če pogledate na paketku na sliki, bi po ruskih črkah sodeč to bilo Zolotoe Serdtse.
Tudi Tatiana's Tomatobase pravi, da je ta paradižnik Zlato srce 'spravila ven' firma Aelita, ki je dejansko proizvajalec teh semen na estonski strani:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Zolotoe_Serdtse
Torej:
Zolotoe Serdtse ali Golden Heart ali Gold Heart ali Heart of Gold: to je pa samo stvar prevoda in prevajalca. |
Pika, saj zato sem omenila Zolotoe Serdtse, ker sem ga našla na estonski strani
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Sep 2013 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na zgoraj dane linke:
Če je to ruska sorta, pa imamo lepo priliko, da ga iz cirilice lepo poslovenimo v Zlato srce. Da ne bo vse po "merikansko" .
Vidim pa, da tudi američani mimogrede napišejo Heirloom Tomato - domač paradižnik, čeprav imajo prav oni stroga merila. To je paradižnik, ki se najmanj 50 let goji nespremenjen.
Za tega pravi Tatiana da je: A Russian commercial variety from Aelita. Zolotoe Serdtse translates to Gold Heart or "Heart of Gold"
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 16 Sep 2013 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
Prav rada bi preizkusila drugo leto eno ali dve sadiki originalnega semena iz te estonske vrečke, če ga mogoče še ima kdo in seveda mojega pobranega iz letošnjega smena, da bi lahko rastlini in okus primerjala skozi celo sezono. Pote bi lahko odkljukali, da je ta sorta to iz Estonije.
Imam pa letos še eno napol NN sorto oziroma pelate imenovane Firenze, katere seme mi je poslala forumašica še na potopljenem forumu, kamor ne morem več, da bi se zahvalila še za eno letošnje presenečenje (Muhi? vodi? spraskale ste semena mislim iz sušenih pelatov ??). Pelat raste dobesedno na tleh, vsega skupaj je en tak dober kupček, poln izjemno odpornih plodov: zreli se valjajo po tleh, ne gnijejo, zelo dolgo zdržijo zreli na rastlini, ne pokajo, okusni, mesnati, velikosti kot približno San Marzano) v glavnem fina stvar tudi za prekritje komposta, gnoja. Med zunanjimi še nič bolan, je pa tole nabirka iz ene rastline, gori je pa še nekaj na pol zrelih in zelenih;
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 129 Kraj: Dolenjska-450m
|
Objavljeno: 17 Sep 2013 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je verjetno Pelato Siciliano, tudi jaz sem ga dobila od Vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 17 Sep 2013 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Če je to ruska sorta, pa imamo lepo priliko, da ga iz cirilice lepo poslovenimo v Zlato srce. Da ne bo vse po "merikansko" .
|
Odličen predlog, premalo takih Pa tako lep jezik imamo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 18 Sep 2013 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
No, da ne boste samih lepih imeli, pa prilagam mojo slikco zimskih long keeperjev.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 18 Sep 2013 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Irena, glede na dolgoživost L.K. lahko drugo leto kar izpustiš sajenje paradižnikov, boš imela kar letošnjega pridelka dosti _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 18 Sep 2013 22:47 Naslov sporočila: |
|
|
Irena res so krasni. Kdaj pa se jih pospravi bolj na toplo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 07:42 Naslov sporočila: |
|
|
Irena. mene pa zanima kako jih boš spravila za zimo. Obrala in dala noter? Jaz imam samo eno sadiko (dobila od Muhe spomladi) in je prav tako polna plodov, nekateri so že obarvani. Žal pa je listje zelo prizadeto oz. ga skoraj ni. Letošnja vročina je bila za rastline v rastlinjaku res ubijajoča.
Zdaj pa ne vem, naj skušam rastlino presaditi v lonec in postaviti noter (s plodovi vred) ali naj plodove poberem in shranim. Kako delate drugi? lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
Napol obarvane plodove že pobiram, po možnosti s pecljem vred, in jih nalagam v gajbice v temni kleti (stalna temperatura16 - 18 °C ). Ostalo bom pustila na rastlini, dokler bo šlo.
Lani sem jih obrala, ko so komaj nakazovali "zvezdice" (bele lise okrog muhe) a je bilo za razvoj okusa občutno prezgodaj, dočim je seme lepo dozorelo do kaljivosti.
Shranjujemo jih podobno kot jabolka, naložene v eni plasti in čez zimo pregledujemo, ker tudi paradižniki niso imuni na gnitje. Do pomladi mi jih je propadla slaba tretjina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 08:29 Naslov sporočila: |
|
|
No, Muha je kar prav napisala. Sestrična je pospravila že bolj zrele in so bili odlični. Drugače pa še naknadno dozorijo.
irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za odgovor. Torej bomo podaljšali par. sezono daleč v zimo ! lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Z odgovorom sem zadovoljna tudi jaz. Muha, seme je bilo pa tvoje. Hvala. Če bo tako, bomo za Novo leto jedli domač svež paradižnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 12:17 Naslov sporočila: brišem |
|
|
brišem _________________ Viktorh
Nazadnje urejal/a viktorh 23 Sep 2013 23:37; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
Krasni plodovi, Viktor! Listje si porezal zaradi boljšega osončenja ali je bilo prizadeto od vročine? _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 41, 42, 43 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 41, 42, 43 Naslednja
|
Stran 38 od 43 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|