Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sok, marmelada iz vinogradniških breskev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2013 07:06    Naslov sporočila: Sok, marmelada iz vinogradniških breskev Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Nekaj me zanima.
Ali po kuhanju teh vaših breskev (kompot, marmelada,..) grenkoba izgine. Jaz imam namreč Cresthaven, pri kateri včasih kakšna manjša breskev malce pogreni, vedar grenkoba po kuhanju izgine.


muha je napisal/a:
V moji marmeladi je ni čutiti, res pa je bilo breskev le ena tretjina. Pa tudi če bi jo čutila, mene grenkoba ne moti.


ck je napisal/a:
Letos sem naredil (in za zimo shranil) tudi 20 L breskovega gostega soka (prevrel) in je odličen.

dodal: TwityPity

<hr>

letos sem prvič olupila v.b. za marmelado. pride bolj "čista" grenkobe je vseeno malo čutiti a to ne moti. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 22:12
Prispevkov: 97
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo.


Kako bi pripravila marmelado iz teh breskev? Ali jim je treba olupek sneti?

Upam, da ne podvajam vprašanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Olupek rahlo greni. Tako, da je morda bolje olupiti sadeže, vsaj naše breskve se lepo liupijo. Naredila sem tudi sok, menda malo greni, sama ga še nsiem poskusila, ga bom čez vikend. Soku sem dodala nekja soka aronije, bolj za barvo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res olupek malo pogreni, pomaga pa tudi, če zdušiš neolupljene in jih potem prepasiraš. Čisto malo tistega okusa po lupini pa meni kar paše.
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 23.06. 2013, 16:43
Prispevkov: 219
Kraj: Štajerska - Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 20:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marijav pa breskve same želirajo, ali je potrebno dadati želirni sldkor namesto navadnega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Breskve nimajo pektina (in tudi premalo kisline za moj okus), dodam limonin sok in ob koncu kuhanja malo želina, zmešanega s sladkorjem (žlica želina, 5 žlic sladkorja približno razmerje) in še malo pokuham ter naredim želirni preizkus s krožničkom.
Sama želirnega sladkorja praviloma ne uporabljam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas smo kuhali marmelado50, 50breskve aronija, brez želirnega sladkorja, samo z navadnim in to samo pol od predvidenega, marmelada je čudovita.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 23.06. 2013, 16:43
Prispevkov: 219
Kraj: Štajerska - Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljic, hvala. Cool

pep, to je verjetno zelo dobra marmelada. Žal imam samo bresve in majhen lonček aronij(grmiček je še mlad), bo treba še kakšnega posadit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aronija je tista, ki prispeva pektin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

večer, jaz delam marmelade na način kot so jih naše matere in naše babice katere sploh niso vedele za pektin. marmelade so bile vedno slastnega, zdravega okusa. torej

na 1kg sadja 70dkg sladkorja - prastari osnovni recept.
če je sadje bolj zrelo potrebuje manj sladkorja. jaz sploh ne tehtam ne sadja ne sladkorja. kuham v široki posodi in stalno mešam toliko časa, da ko kapnem maso z kuhovnico na krožniček in ko se ohladi (cca 50 sek), in se ob tem ko nagnem kroženček naravna žaletina ne premika je marmelada skuhana za vse večne čase. obvezno pri marmeladah kot so figa, kutina, breskev in sedaj se ne spomnim še katero drugo sadje je potrebno dodati limono. pri tem ne uporabljati limonsko kislino ali prašek, ker se ukus sadja popolnoma zgubi, sploh ne veš kaj je za ena marmelada. uporabljam na tenko narezane limonine kriške katere se na koncu kuhajo še nekaj minut. pa punce nič miksat maso, saj to je za dojenčke, naj bo marmelada v kosih, je veliko bolj užitno. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2013 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen, pep! Very Happy bi z veseljem probala tvojo marmelado, se zelo dobro sliši. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42
Prispevkov: 426
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2013 22:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Breskova marmelada - moj recept:
1 kg na majhne koščke narezanih zrelih breskev (čiste teže - torej brez pešk)
0,4 kg belega sladkorja (rjavi sladkor breskovi marmeladi spremeni lepo rumenkasto barvo, fruktoza pa naredi marmelado malo bolj redko - oboje sprobano)
sok 1/2 limone
1/2 vrečke Gelfix ekstra.

Zmešamo sladkor in breskve.
V posebni posodici žmešamo dve žlici sladkorja in Gelfix ter počasi, med mešanjem vsipavamo v mešanico sladkorja in breskev.
Zavremo na močnem ognju in po 10 minutah vretja mešanico dobro prepasiramo s tlačilko za krompir in dodamo sok limone.
Vremo tako dolgo, da bo izhlapelo 30% vode (lahko tudi tehtamo).
Vrenje naj poteka ob kar najmočnejšem ognju in ob stalnem mešanju.
Pri meni ta količina vode izhlapi po cca 20 min vretja.

Nato damo v kozarčke.
Tako narejena marmelada je dovolj gosta in zelo okusna.

POMEMBNO:
Kratek čas kuhanja ohranja okus in aromo. Po mojih izkušnjah je to eden najboljših receptov za breskovo marmelado, če odmislimo kuhanje marmelade na način, da sadje zmiksamo, dodamo primerno količino Gelfiksa (oz. želina), ki je za breskve 2 vrečki na kilo sadja.
Če kuhamo po mojem (ali podobnem receptu) večje količine breskev, je seveda potreben daljši čas da izhlapi voda, s tem pa se poslabša okus, seveda pa za zgostitev lahko dodamo več Gelfixa (kar pa se tudi čuti na okusu).
Breskev (normalna - za vinogradniško ne vem) po kuhanju izgubi še tisto malo kislosti, ki jo ima, zato ne smemo preveč sladkati (@voda navaja 0,7 kg sladkorja na 1 kg sadja, kar je preveč celo za češplovo marmelado), jaz celo dodam sok limone. Če bi dal cel Gelfix ali dva (oz. želin), potem limone nebi dodajal, ker ta želirna sredstva že vsebujejo citronsko kislino, ki pa ima sveda svoj (značilen) okus.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2017 18:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marmelada iz vinogradniških breskev je skuhana. Malo po tem, malo onem receptu, malo po lastnem navdihu. Sladkorja le kake četrt kile na kilo breskev, želina četrt zavitka, malo limoninega soka in še preostanek kandiranih pomarančnih lupinic sem vrgla not. Lupila jih nisem, grenčina je prisotna a ne moteča. Ni preveč sladka in ravno to mi je všeč. Zaenkrat je ravno prav tekoča za mazanje na kruh ali palačinke. A, ja: zmiksala sem jih kar s paličnim.

4 litrske kozarce najlepših breskev sem vložila. Pozimi bodo prišle prav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2017 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super. pri nas je letos dozorelo morda pol ducata vinogradniških breskev, pa še teh je večina pristala v lačnih kljunih.
No, nekaj malega izabele sem jim odnesla izpred kljunov in bo nekaj te marmelade, ki je meni izjemno dobra.
Uživaj v shrankih, domači so le domači, kajne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.