|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Jul 2013 21:06 Naslov sporočila: Longkeeper |
|
|
Skladiščni paradižnik
pozna sorta, katere nepoškodovani plodovi se v primerni shrambi obdržijo do naslednje letine. Tole je zadnji poskus, da vidim, če se mi ga še splača gojiti:
barva: rdeča
plodovi okrogle oblike, velikosti srednje marelice
rast bujna, košata
višina: tale na sliki že sili nad 2 metra.
Sejan v januarju. Letošnje hladno pomladansko vreme je pripomoglo, da ja zacvetel šele istočasno z ostalimi, kasneje sejanimi. Prvi plodovi rahlo nakazujejo, da se nameravajo v prihodnjih dveh tednih obarvati. Plod iz prvega cveta, ki je skrit v senci zelenja, še ne kaže nobene želje po barvanju.
Izgleda, da sta trta in paradižnik dobra soseda. Na istem mestu mi je lepo uspel še vsak paradižnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 20:07 Prispevkov: 1244 Kraj: Blizu Vrhnike 290m nm
|
Objavljeno: 24 Jul 2013 21:16 Naslov sporočila: Long keeper |
|
|
Lani jeseni mi je Irena dala 4 long K.Prvega sva pojedla kmalu,drugi je segnil pred božičem,tretjega sva degustirala za Novo leto,četrtega pa ta teden!Resnično je dobra zimska sorta.Ves čas je bil v kuhinji v košarici med sadjem. _________________ Narava vse povrne! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Še kar se noče pošteno obarvat in še vedno ne morem oceniti okusa .
v višino pa tekmuje z brajdo
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 129 Kraj: Dolenjska-450m
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
muha, na aprilskem srečanju si mi podarila eno sadiko Long Keeperja. Pustila sem mu tri vrhove in je bogato obložen s plodovi. Že kar nekaj časa je videti, da se bo kakšen plod končno pobarval, a se kar noče. imam ga pa v rastlinjaku, tako da upam, da bo le začel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Torej sva že dve, ki upava . Zunaj ga bom pustila, dokler bo šlo, potem pa pobrala in skladiščila predvsem tiste plodove, ki bodo nakazovali vsaj rumenkasto barvo.
Čisto zeleni se niso dobro obnesli. Seme je dozorelo, okus pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem tudi jaz imela to sorto, sejan zgodaj, do pozne jeseni pa nikakor da bi pordečel, le del je porumenel. Sem ga po slani potrgala, pa je tudi v shrambi čakal do konca decembra, da je začel malo zoreti. Kaj češ, je pač LONG. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Irena je napisal/a: | No, da ne boste samih lepih imeli, pa prilagam mojo slikco zimskih long keeperjev.
Irena |
stara postaja je napisal/a: | Irena. mene pa zanima kako jih boš spravila za zimo. Obrala in dala noter? Jaz imam samo eno sadiko (dobila od Muhe spomladi) in je prav tako polna plodov, nekateri so že obarvani. Žal pa je listje zelo prizadeto oz. ga skoraj ni. Letošnja vročina je bila za rastline v rastlinjaku res ubijajoča.
Zdaj pa ne vem, naj skušam rastlino presaditi v lonec in postaviti noter (s plodovi vred) ali naj plodove poberem in shranim. Kako delate drugi? lp |
muha je napisal/a: | Napol obarvane plodove že pobiram, po možnosti s pecljem vred, in jih nalagam v gajbice v temni kleti (stalna temperatura16 - 18 °C ). Ostalo bom pustila na rastlini, dokler bo šlo.
Lani sem jih obrala, ko so komaj nakazovali "zvezdice" (bele lise okrog muhe) a je bilo za razvoj okusa občutno prezgodaj, dočim je seme lepo dozorelo do kaljivosti.
Shranjujemo jih podobno kot jabolka, naložene v eni plasti in čez zimo pregledujemo, ker tudi paradižniki niso imuni na gnitje. Do pomladi mi jih je propadla slaba tretjina. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Da podaljašate dobo skladiščenja, plodovom privoščite vodno kopel z dodatkom malo belila (varikine), le toliko da malo zadiši po bazenu, torej kak pokrovček.
Plodove (brez pecljev, tam se namreč skriva največ klic!) mešajte v vodi in jih posamično predrgnite, potem pa vse skupaj oplaknite s svežo vodo. Najbolje je delati kar v kadi, ker lahko za izpiranje uporabite tuš.
Obrišite jih z brisačo do suhega in pustite na pultu za en dan, da se dobro posušijo (izhlapi še vsa vlaga) s rameni plodu navzgor - saj se tako prej odtrgani pecelj zasuši in zaraste.
Nato jih naložite v prej razkužene gajbice (enak postopek za razkuževanje gajbic kot za plodove), ki so lahko lesene, še bolje pa tiste plitke plastične črne, ki jih lahko nalagate eno na drugo in si tako naredite posrečen regal za shranjevanje, ki zavzame zelo malo prostora, omogoča pa nemoteno kroženje zraka in enostaven vpogled v dogajanje s plodovi. Gajbice za ta namen morajo seveda biti enake velikosti, da se jih da nalagati eno na drugo.
Plodove polagajte na časopisni papir, v enem sloju, s trebuščkom plodu navzgor. Ramena plodu so namreč najtrdnejša in se plodove zato skladišči ravno na niih, ker tam ne pride do poškodb.
Izbrani plodovi za dolgotrajno skladiščenje naj bodo nujno nepoškodovani in lepega videza. Poškodovane (z lepotnimi napakami) držite nekje ločeno in jih pregledujte bolj pogosto, saj začnejo prej propadati
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, hvala za tale napotek o razkuževanju, mi niti na misel ni prišlo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, vem da si hotela dobro a:
Kot vem, edino klor škoduje mikroorganizmom, torej pobije vse tako dobre kot slabe, zato odsvetujem uporabo varikine.
Anton Komat piše: Klor oži stene žil ter tako pospešuje razvoj srčnih obolenj in ateroskleroze, vpliva na dvig ravni holesterola ter uničuje črevesno floro in vitamin E, ki je ključen antioksidant v našem telesu. Kemične reakcije, ki jih v stiku z organskimi snovmi v vodi sproža klor, povzročajo nastanek nevarnih snovi, ki lahko poškodujejo ledvice ali jetra ter dokazano vplivajo na nastanek nekaterih vrst rakavih obolenj. Nevarno je lahko tudi pranje stare in gnile zelenjave s klorirano vodo; interakcija klora in razpadlih organskih snovi namreč povzroči nastanek nevarnih kancerogenih snovi.
Že dolgo več ne uporabljam varikine v gospodinjstvu, je tako strup za telo kot naše okolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | Kot vem, edino klor škoduje mikroorganizmom, torej pobije vse tako dobre kot slabe, zato odsvetujem uporabo varikine.
|
K sreči ( pa tudi na žalost) ni tako, sicer bi mi tenko piskali (oz. včasih tenko piskamo). In gotovo ne pobije vseh, sicer bi se tako razredčena količina varekine uporabljala kot sterilizacijsko sredstvo, pa se kvečejmu kot razkužilo.
Ne obstajajo pa sredstva, ki bi selektivno delovala na "slabe", na "dobre" pa ne, kaj torej predlagaš kot alternativo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
hejhojla, kaj mislite kaj je za eno razkužilo v špini ko natočite kozarec čiste lepe neskončno občudovan kozarec vode? kaj je v bazaneih? lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc seveda, na vse slabe ne, pa zato toliko bolj na dobre.
Alternativa je recimo kis, limona, kisava... bolj močna pa so eterična olja recimo timijan, rožmarin, čajevec, sivka, cimet, limonska trava, limona, evkaliptus... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Sep 2013 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
Končno prvi zreli plodovi
Okus sladko-kisel, sočen, malo me spominja na Goldfisch. Tile so bolj drobni, ker je sadika rastla v slabših a zato bolje osončenih pogojih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|