|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 18632 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
S to sorto fižola imam težave pri vkuhavanju. Doslej sem vkuhavala Trionffo Violetto, s kisom, za solate in Berggold v slanici za enolončnice. Vse mi je dobro uspevalo in shranki so brez težav zdržali tudi dve leti.
Letos pa poskušam in poskušam vkuhati Temo v slanici. Čeprav so kozarci po ohlajanju tesno zaprti, sčasoma zavre. Pasterizilala sem jih celo nekaj dlje, kot je v receptu. V receptu je navodilo, da par dni po prvi pasterizacijo kozarce pasteriziramo ponovno. To sem naredila, a ne vem, če bo okus še vedno v redu.
Par kozarcev, pri katerih sem se zanesla, da bo tesnenje zdržalo, in pozabila pravočasno preveriti, je že šlo na kompost. Te sorte ne nameravam več saditi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 7706 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Ali letos vkuhavaš tudi drugi dve sorti in pri njiju nimaš problemov? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 18632 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, trionffo violetto. Z njim nimam težav. Bergolda pa letos nimam. Tudi sicer opažam, da pri Temi nadlje traja, da je kuhana. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2175 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 30 Avg 2022 07:00 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, jaz pa vlagam samo Temo in nikoli nimam nobenih težav. Zelo hitro je kuhan, odlijem toliko te osoljene vode, da bo še vedno dovolj za vlivanje v kozarce, dodam jabolčni kis po občutku, res malo, za 7 kozarcev mogoče 4 dcl, ker ne maramo preveč kisle slolate, prevrem in nadevam v kozarce, zalijem s to vodo, zaprem in kot vse ostale vložnine, kozarce potopim v vodo, ki mora zavreti. poberem ven, nič ne zavijam, ko so ohlajeni, gredo v klet.
do sedaj se mi nikoli ni nič pokvarilo na ta način vlaganja. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 18632 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Avg 2022 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Da je Tema hitro kuhana me preseneča. Pri meni ni bila.
Vlagaš pa očitno po sistemu, da ga najprej do konca skuhaš. Tak dobro obstane tudi pri meni. Ne pa vložen v slanico. Po tistem receptu ga vnaprej le dobro blanširam in potem še skoraj povsem surovega naložim v kozarce in pasteriziram. Ta recept mi je všeč, ker ne dobi okusa po kisu in je za enolončnice bolj primeren. Po taistem receptu in postopku se mi Berggold od lani še vedno dobro drži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2175 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 01 Sep 2022 07:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, res ga do konca skuham, no, skoraj do konca in uporabljam za solato. Trgam mladega, ker se v nasprotnem boljša polovica jezi.
S tvojo verzijo pa nimam izkušenj. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 18632 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Feb 2023 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Stročji fižol Tema v slanici , ki sem ga pasterizirala 2x, se je dobro ohranil. Čeprav je pred drugo pasterizacijo že nakazoval vretje, mu to ni škodilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6
|
Stran 6 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|