|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 27 Avg 2013 00:32 Naslov sporočila: Ketchup - radi imamo pizzo |
|
|
Ja, ker je sladkega paradižnika dovolj, pizzo pa imamo radi, se lotimo še kuhanja ketchupa ali po domače zosa. V trgovini je res prav poceni, a vendar domače je najboljše:
Recept za ketchup:
6 kg paradižnika
6 paprik
6 čebul
1 žlička cimeta
3 žlice soli
4 žlice sladkorja
2 žlički origana
1 žlička timijana
1 žlička muškatnega oreščka
Vse narežemo na male kocke in kuhamo dobro uro.
Spasiramo, dodamo1 dcl kisa in 1 dcl konjaka.
Ponovno kuhamo do želene gostote.
Izkoristimo deževni dan in dober tek! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Nov 2019 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
Tale recept se bere odlično.
Imam pa vprašanje:
lani mi je ena Gartlčanka podarila kozarček ketchapa (žal pa ne vem, katera). zadnjič smo ga končno poskusili in je naravnost odličen.
Zelo rada bi drugo leto tudi jaz poskusila pripraviti kakšen kozarček, zato prosim za recept.
Prilagam slikico kozarčka in upam, da ga mojstrica prepozna in zaupa recept.
Če s poizvedbo ne bo uspeha, bom pa probala po že napisanem receptu.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
@brbr: Že nekaj dni se kunštvam in iščem po internetu recept za kečap, ker imamo preveč paradižnika. Zanima me tvoj recept, prosim.
P.S. Pri gornjem receptu me moti cimet. Prej bi rekel, da gre za piment. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Sem želela prilepit sliki od mojega ketchupa, vendar ne gre.
Bom pa opisala.
Zrel paradižnik, kakršenkoli
rdečo špic papriko (cca 4 na cca 2 do 3 kg paradižnika)
nekaj zelo blagih čilijev Trinidad Perfume
sladkor
sol
vinski kis
Jaz to delam, da rečem od oka. Dodajam sol , sladkor po okusu. Ko mi je okus dober, potem bo za gotovo dobra omakca.
Nič ne tehtam. Kar imam in kolikor imam, toliko dam. Če nimam dosti rdečih paradižnikov, pač dam nekaj več paprike in morda malček več kisa.
Se opravičujem za tak recept, ki pa sploh ni recept.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Iščem še začimbe, ki bi še bolj popestrile okus. Mogoče bom napravil dve varianti ali tri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček, nimam recepta za kečap.
Pripravljala sem samo enkrat (pred leti) in to poreceptu in knjige "Babičini recepti za dom".
Tam gre stvar takole:
1. V lonec dajte 4 lovorjeve list, 6 zrn popra, 6 zrn gorčice, 1 žlička kumine. Prelijte s 1/4 L jabolčnega kisa. Segrejte skoraj do vretja, nato precedit.
2. 4 kg paradižnika narežite na četrtine. brez dodatka vode kuhajte na majhnem ognju, da lupina odstopi. Pretlačite skozi cedilo.
3. 500g čebule z malo vode skuhajte do mehkega in pretlačite. Potem s 500g sladkorja, 150gsoli, 200ml olja in 200ml kisa počasi kuhajte na majhnem ognju in ves čas mešajte.
4. Dodajte paradižnikovo omak, med mešanjem zavrite in dodajte kis z začimbami. Približno 30 min počasi kuhajte, da dobite gosto tekočo omako, ki jo vročo vlijete v izbrane kozarce. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! Ko iščem začimbe, najdem poleg soli še tole: sladkor, kis, čebula, česen, pimet, koriander, origano, klinčki, kumina, gorčica, zelena, cimet, ingver.
Torej bo treba napraviti več variant s kombinacijami, po lastni presoji bom uporabil še kraški šetraj, en blagi jalapeño (npr. Samira) in baziliko. Če bo okroglo bo lopata, če bo pa špičasto, bojo vile. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Bazilika bi spadala. Vendar širša kot bo zbirka sodelujočih, manj bo jasno, kaj je bilo kako prispevano in bo džungla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas nismo bili potrošniki kečapa. No, zdaj pa imamo pridruženo članico družine, ki ga ima zeloo rada (dodaja ga veliko jedem). Tako razmišljam, da bi ga pripravila eno dozo (v upanju, da se znebimo industrijskega...)
Vsekakor bom dodala zeleno, ker se za moj okus izredno dobro ujame s paradižnikom. Semena zelene redno dodajam paradižnikovim solatam. Meni je ta kombinacija skoraj še bolj všeč kot z baziliko. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
začimb malo morje
sama dam samo čebulo, origano in baziliko ter sol. nobenega sladkorja, o kisu pa še nisem razmišljala, čeprav v kupljenem je tudi kis. Služi za večji okus po paradižniku? _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor je najbolje skuhati blažjo in pikantnejšo varianto. Lahko pa si zamislimo še npr. Ptujski kečap z ogromno čebule, kraški s teranom, dolenjski s cvičkom, gorenjski brez dodatkov... Skratka, obilo ustvarjalnih možnosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo vas je brati, Tonček pa tudi nasmejal si me s temi poimenovanji
Mislim, da mi bo uspelo napraviti po receptu od brbr. Vsaj za osnovo, potem pa po okusu dodajaš kar se ti pač zdi.
l p cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|