|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 31 Mar 2022 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, lani sem jih polovico sejal sredi aprila. Predlani je bil maj zelo mrzel in tudi za lani so bili taki obeti in to je bil glavni razlog. Julija ni bilo videti razlike med prvimi in drugimi. Se pa najbrž vseeno splača najzgodnješe sorte sejati prej, saj jih konec koncev imamo, da so zgodaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Mar 2022 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, en ščepec črnega humorja: prej ne morem sejati, zaradi redosleda setev - paprike, čilije in jajčevce sem sejal šele 22. marca . Lanskega termina za paradižnike ne najdem, leta `20 sem jih sejal 19. marca, paprike, čilije in jajčevce pa 9. marca. Torej kar nekaj zgodneje.
Sem pa skozi desetletja setvene roke počasi prestavljal na kasnejše termine; sicer po sezonah malo gor dol zaradi vremena, na splošno pa sejem sedaj najmanj mesec in pol kasneje. Sem pa za tiste zelo zgodnje setve v januarju in februarju leta in leta uporabljal plastične tunele. Prvo zato, da se je v njih zemlja predhodno ogrela, nato so bile plodovke v tunelih, odvisno od vremena, najmanj do konca aprila, srede maja.
Seveda, za zgodnje sorte paradižnika v loncih, pa so setveni termini tedne in tedne bolj zgodnji. Se splača!
Pa saj to sama veš . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Apr 2022 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za razmišljanje. Bom drugo leto tudi jaz sejala kasneje. Letos sem jih 27.2. in 6.3. Tako so zdaj že konkretne rastline. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Apr 2022 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem njivske, v izogib prenašanja gajbic, letos sejala šele 26. marca. Do danes so ravno vzklili. Ko jih bo treba prepikirati, bo verjetno zunaj že toliko topleje, da bodo lahko tudi večino noči v plastenjaku.
Če je temperatura vsaj okoli 5 °C, jih pustim. Pazim pa, da jih ne zalivam preveč, sploh zvečer ne, da se zemlja v lončkih prehitro ne ohladi. Menim namreč, da so korenine na nizke temperaturo bolj občutljive, kot zeleni del.
Enakega ravnanja so deležne čajote. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Apr 2022 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, hvala za izkušnje. danes so še zunaj. Jutri in pojutrijšnjem pa bodo verjetno v hiši.
Letos bom bolj natančno beležila, kdaj bodo zoreli. Vedno me skrbi, da bodo zoreli prepozno, ker je pri meni bolj senčno. No, vprašanje je ali z zgodnejšo setvijo zagotovim tudi zgodnejši pridelek. Nisem prepričana... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Apr 2022 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | No, vprašanje je ali z zgodnejšo setvijo zagotovim tudi zgodnejši pridelek. |
Na vsak način!
Ampak: pri teh, od katerih pričakuješ zgodnejši pridelek, moraš zares poskrbeti za stalno primerno visoko temperaturo. Teh ne smeš puščati zunaj, ko je pod recimo 10 °C. Če se le da, jim je treba zagotoviti temperaturo med 15 in 30 °C in obilo svetlobe/sonca. Tudi to pišem iz izkušenj. Poskusno prezimljena sadika, ki sem jo pustila na notranji okenski polici, je zgodaj zarodila. Njega "sestrica", posajena ven med ostale vrtne, se je ravnala po sosedih in tamkajšnji klimi. Razlika do ploda več kot 1 mesec. Ker so pri tej cvetovi, ki so se odprli še v notranjih prostorih, zunaj vsi odpadli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 02 Apr 2022 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, se strinjam z Muho. Opažam pa, da je zgodnja vzgoja smiselna pri najbolj zgodnjih sortah (so tudi malo drobnejše, ne preveč mesnate) za "premostitev" do zrelosti ostalih, ki imajo tudi bolj izrazite okuse. Kar navadil sem se že na tak sistem. Ima kdo v spominu kako zgodnjo res okusno sorto? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 02 Apr 2022 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Bloody Butcher se mi je izkazal kot eden okusnejših in zgodnjih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Apr 2022 08:13 Naslov sporočila: |
|
|
Glede polnosti okusa mislim, da je najpomembnejše sonce. 42 Days imajo v začetku sezone (maj, junij) drugačen okus od tistih, ki jim je dano zoreti v juliju, avgustu... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Apr 2022 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekla, da ima morda še več vpliva toplota. Kajti maj-junij je glede osončenja nekaj podobnega kot julij-avgust. (21. junij - oz. + 2 meseca). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Apr 2022 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
Zna biti, da imaš prav... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Apr 2022 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Po najnovejših dognanjih sadjarjev (nekje na yt sem zasledil) ima brbr prav. Sonce in svetloba - in seveda temu ustrezna rez, da so plodovi čimbolj osončeni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Apr 2022 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, svetloba in toplota. Se mi pa zdi, da je pika na i morda nadtemperatura, ki nam jo odsvetujejo. Recimo preko 30 stopinj; ki pa ji ne morejo pobegniti paradižniki po južnih deželah.
Predpogoj, da se lahko pogovarjamo o okusnem paradižniku pa je zemlja. Razne gline, pa vulkanske kamenine ....
Tudi vinu da okus zemlja!
Aaaaah, paradižniki izpod Vezuva
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Apr 2022 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem posejal paradižnike. Res je malo pozno, se bom potrudil, da nadomestim zamudo.
Sem pa zelo vesel, da mi je uspelo zelo hitro zmanjšati število sort na 15. Mi je zamujanje le koristilo, v tem času sem dozorel za težke življenske odločitve . Včeraj sem sorte metal iz spiska brez slabe vesti . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 05 Apr 2022 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
MFranc, res si trdna skala. :lol:Sam vsaj letos še nisem dozorel za kaj takega |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Stran 5 od 21 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|