|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Nov 2021 17:26 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc: to si lahko privoščimo samo v letih, ugodnih za paradižnike, kot je bilo recimo letošnje. Kadar plesen pošteno razstaja, ni šans, da bi kaj zdravega ostalo na rastlinah še po septembru. Meni te dni dozorevajo zadnji pelati na toplem v gajbicah. Zgnil je komajda sem in tja kakšen. V slabih letih pa v enakih razmerah pospešeno gnijejo tudi na videz povsem zdravi plodovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 16 Nov 2021 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam še 2 rastlini pod streho zunaj na vrtu. Še zori, ker ne zmrzne zaradi bližine hiše. Za pozno dozorevanje so po mojem najbolj hvaležni mali plodovi, češnjevci, datelji itd, ker rabijo malo časa. Pri majhnem plodu je ugodnejše, tj večje razmerje površina/volumen. Ne sme pa na tla okoli njih priti nič vode, ker zrelejši plodovi v trenutku popokajo. _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 12 Dec 2021 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Poslednji letošnji :
-------- |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Dec 2021 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 22:05 Prispevkov: 1122 Kraj: Orehovica, vas pod Gorjanci, Šentjernej
|
Objavljeno: 13 Dec 2021 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
Krasni, AB!
tudi jaz jih imam par kg na zorenju in so prav fini za v sendvič ;)! _________________ sonček je in ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 13 Dec 2021 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, skoraj nič jim ne manjka, kljub temu, da so dozoreli v kleti - v temi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Dec 2021 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem danes za zajtrk pojedla zadnji (majhen) paradižnik, ki je dozorel na toplem.
S poti pa sem prinesla 500g paradižnika sorte Piccadilly. To sorto želim drugo leto sprobati, ker naj bi bili plodovi zelo primerni za sušenje in salse. Ker semena v trgovinah nisem našla, sem pač kupila plodove. Zdaj zbiram semena za fermentacijo. Kaj se bo izcimilo, bo pokazal čas...
Ali ima kdo izkušnje s to sorto? Zanima me, kako visoko/široko zraste... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2021 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
GrGr, če te prav razumem, so manj okusni kot datljevi, češnjevi? meni se za sušenje datljevi in češnjevi zdijo nekoliko premajhni, zato bom poskusila s Piccadillyem. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 17 Dec 2021 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kot pišeš. In zreli zelo mehki, občutljivi, s taaanko lupino, za sušenje po moje neprimerni.
So pa marsikomu zelo všeč - tudi zato, ker so res lepi.
Sam sem posušil za en sušilnik datljevcev in češnjevcev (ne vem katerih, a TOP), jih dal v sončnično olje in mirno lahko rečem, da je to najokusnejši shranek, kar sem jih kdaj pridelal. Vsak, ki ga je poskusil, se je strinjal o izjemnosti zadeve. Drugo leto bo tega precej več
Aja, še o rasti: zmerna rast, dobro obrodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Dec 2021 16:23 Naslov sporočila: |
|
|
Grgr, samo še tole: zmerna rast pomeni, da je dosti standardna opora za paradižnike, ali potrebuje višjo.? Rada bi se že na začetku pripravila, da ne bi potem med sezono reševala zadrego s preraščanjem palice... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 19 Dec 2021 00:27 Naslov sporočila: |
|
|
GrGr je napisal/a: | Ja, kot pišeš. In zreli zelo mehki, občutljivi, s taaanko lupino, za sušenje po moje neprimerni.
So pa marsikomu zelo všeč - tudi zato, ker so res lepi.
Sam sem posušil za en sušilnik datljevcev in češnjevcev (ne vem katerih, a TOP), jih dal v sončnično olje in mirno lahko rečem, da je to najokusnejši shranek, kar sem jih kdaj pridelal. Vsak, ki ga je poskusil, se je strinjal o izjemnosti zadeve. Drugo leto bo tega precej več
Aja, še o rasti: zmerna rast, dobro obrodi. |
mi iz datljevcev delamo tudi mezgo. Lahko bi jo uporabil tudi kot marmelado Domača pizza napoletana, z buffalo mozzarelo ali buratto in to mezgo, mnjami _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 21 Dec 2021 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
Oja, verjamem glede marmelade
Nizka rast pomeni pri meni v loncih denimo 1-1,5m.
Mimogrede: oče v Kr ima vse paradižnike na vrtu, za vsako sadiko da v jamo pol vedra gnoja >> zgornje obira z lestvijo : (no, jaz pa fižol) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Dec 2021 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Grgr, hvala. Torej mu namenim fižolovke... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 23 Dec 2021 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
Picadilly sem gojila mogoče že 10 let nazaj.
Sadiko sem kupila na mercatu v Italiji in sicer samo zaradi imena.Moja teta je imela tam v bližini lokal z tem imenom .
Bi rekla da je sladek ,nezahteven,drugače pa nič posebnega.
Pozimi je ponavadi to edina sorta paradižnika ki ga kupim v ipermarketu čez mejo.
Ga pa že leta nisem sadila doma,ko pa vas berem,pa mogoče res marca posejem kakšen semenček.Bom poiskusila kako se obnese v sušilniku. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 18, 19, 20 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 18, 19, 20 Naslednja
|
Stran 19 od 20 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|