|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2018 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda, da je letos leto fižola. Že nekaj časa pobiram nizek stročji fižol (Marconi in Berggold) in še kar ni konca. Upam, da je tako tudi pri vas.
Ker mi zmrznjen stročji fižol ni preveč všeč, sem dolgo iskala recept za vložen stročji fižol, ki ne bi bil (pre)kisel in bi se ga dalo kasneje uporabiti še za kaj drugega razen za solate in pa, da bi bil obstojen, seveda. Pred nekaj leti sem ga našla. Prestal je več letno testiranje in doslej se še en kozarec ni pokvaril.
Gre pa takole:
Fižol otrebimo, operemo in po potrebi narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo 2.5l vode, rahlo solimo, zavremo in v krop stresemo fižol. Fižol kuhamo, vendar ne do mehkega (recimo ene 5-največ 10min). Pred koncem kuhanja dodamo 1dcl kisa za vlaganje, pokuhamo še minuto in fižol s tekočino nadevamo v vroče, čiste kozarce. Fižola ne natlačimo preveč in pazimo, da je dobro zalit s tekočino. Dobro zapremo in počasi ohladimo pod odejo. Fižol se med ohlajanjem še malo pokuha. Za koliko fižola zadošča tekočina še nisem natančno ugotovila. Mislim, da za ene 2kg. No, sicer pa količino tekočine lahko priredimo potrebam. Važno je samo razmerje med vodo in kisom. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jul 2018 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Delam podobno. Razlika je le v tem, da ga skuham do konca, preden dolijem kis, ker se zelenjava v okisani vodi ne mehča več in bi mi bil drugače pretrd. In pa, uporabim vinski ali jabolčni kis namesto alkoholnega. Razmerje: 1 dl kisa v 1 liter vode. Je pa to tudi zame edini sprejemljivi način konzerviranja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 22:05 Prispevkov: 1122 Kraj: Orehovica, vas pod Gorjanci, Šentjernej
|
Objavljeno: 11 Jul 2018 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za recepte obema
tudi moj je krasen in se ga bomo najedli... _________________ sonček je in ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Jul 2018 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Moj je bil ves sajen pozno in ima zdaj skoraj kot iglice tanke strokce v grozdih oziroma šopih. Sicer je videti zdrav in upam na dober pridelek. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2018 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
Uhh, fižola je letos kar precej. Čeprav je bil nizek prej kot preklar, je pa slednji pokazal svoje čare z velikimi stroki _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas ga je napadla rja. Drugače pa res lepo rodi. Deževno mu ugaja. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Prijateljica mi je dala nizek fižol Top Crop, moram reči, da je zelo okusen, brez nitk, vreden sajenja. Tudi starejši stroki, z že izoblikovanimi zrni se hitro skuhajo in ostanejo kompaktni, tako, nekako izdaten se mi zdi. Vreden sajenja, pravi, da je zelo roden. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Nov 2021 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem se opogumila in Berggold vložila v slanici - po temle receptu
Daleč najboljši način za shranjevanje fižola za kuhanje. Danes skuhana boranija je enaka, kot bi jo delala iz sveže nabranega. Nič ga nisem spirala, le vodo sem odlila. S to razliko, da je bila na mizi pol ure prej kot navadno, saj je vloženi fižol že kuhan.
Pasterizacije nisem ponavljala, je izgleda zadostovala enkratna, saj kasneje nisem opazila nobenih sprememb v kozarcih
Maslence bom še vedno vlagala po receptu, ki zahteva nekaj več kisa, ker ga pojemo v solatah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Nov 2021 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, super.
Sem primerjala količino kisa v tem in v tistem "mojem" (2.5L vode in 1dcl kisa), ki tudi ni zelo kisel.
Za 2.5L vode iz mojega recepta bi torej potrebovala dobre 4žlice kisa, kar znaša cca 1/4dcl.
Gotovo drugo leto poskusim... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|