|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Vse tole sta pojedla za kosilo? Uh, to pa je nekaj! Jaz lani več kot 3 jalapene na žaru nisem mogla. Potem je bilo za par tednov dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, takole med nama ... , res je bilo kar obilno kosilo in s kakšnim več bi se že mučil .
Ti pa le "treniraj", tudi moja žena je začela z dvema, tremi jalapenčki ; sedaj je prišla že do pet, šest komadov .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj, nenkrat? _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
dober večer, načrt je bil takšen: oranžne navadne papričice naj bi bile osnova, katere sem križala s čilijem (posadila eno ob drugo). pri tem sem upala, da se bo oranžna papričica "oljutila". plod sem imela namen polniti z različnimi nadevi. a narava dela tako kot ona hoče. torej oranžne male papričice so ostale take kot so v originalu, čiliji so pa spremenili obliko in barvo. vseeno sem zadovoljna, ker so nekateri mešančki zelo prijazni za polnjenje.
recept za polnjenje čilijev:
čiljije očistiš semen in jih v ponvi na žlici olja rahlo popečeš. ko se ohladijo jih polniš.
1.) salokis (slani sir), mozzarella, kapre, zeleni poper, nasekljan peteršilj, drobnjak, mascarpone. -(beli namaz)
2.) tuna, mascarpone, zeleni poper, kapre, salaxio
na krožniku za 2-3 ljudi je videti tudi:
-v topel riž je vrinjeno nekaj kroglic mozzarele, katera je bila takoj pokrita s krožničkom, da se je sir raztopil. kasneje je riž bil poliven s teriyaki-jem in sweetened chili sauce in peteršiljem
-melancan je rahlo prepečen na suho in kasneje oblit z oljem in kisom, ter nasekljanim drobnjakom
-pečena navadna paprika in na njo poleženo nekaj nadeva
-dekoracija solata, koromač, slani inčuni
-vse je preliveno z mešanico olivnega olja in domačega vinskega kisa. -pozor - če je v nadev dodano več slanih stvari polivko ni potrebno soliti
-po obedu je ostal 1 list solate
taka priprava čilijev je sprejemljiva tudi za "navadnega degustatorja". ko daš celi polnjeni čili v usta šele čez čas okusiš ljutost, katera tudi kaj kmalu mine zaradi nadeva. mlečni deli nadeva "olepšajo-blažijo" okus.
beli nadev št.1 je blažji, št-2 je močnejši.
-ob polnjenu čilijev daj domišljiji prosto pot
verjemite, zelo okusno je. tudi tisti ki ne marajo čilijev bodo zagrizli vanje. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
brišem _________________ Viktorh
Nazadnje urejal/a viktorh 23 Sep 2013 23:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, saj veš da jih lahko "oljutiš" s kakšnim De Lux čilijem, dodanim v polnilo . Sam si tako pomagam pri jalapenčkih ... .
Ja, Viktorh, "časi se spreminjajo" . Kot mulc sem se opazoval možakarja, ki je pri malici pojedel cel, ta velik kozarec vloženih ljutih feferonov! . Pri vsaki malici ...
Sam in sedaj, če že moram kupiti vložene ljute feferone, jih odprem in za kak teden dodam kak posušen Habanero; za aromo .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
No, sonce pa kar lepo kuri. Občasno poškilim na termometer, večji del dneva je temperaturi na podstrehi nad 30 °C, pride do 42 stopinj.
Če bo tako res do srede naslednjega tedna, bo čili suh.
Mini rastlinjak je pravi multipraktik
Šisandra na zgornji polici pa se verjetno ne bo posušila in bo rabila sušenje v el. sušilniku.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
VODA, na tole pojedino bi pa tudi jaz prišla .
Med "čilenci" pa itak vemo, da vodi Mfranc _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
vem, da vodi Mfranc in vem, da lahko pojačam ostrino z dodatkom (vedno pri roki koncentrat). meni pravzaprav gre za to, da pri uživanju ne jokam, ne piham in ne stresam z nogami in rokami. in, da še kdo ki ne mara ljuto-ostro zaužije te zdrave in okusne plodove. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, zelo lepo pripravljeno in razloženo. Tudi jaz bi prišla na tako pojedino.
MFranc, dobro sušilnico imaš. Tudi jaz sem lani sušila v takem rastlinjaku. Eni pa čilije obesijo na vrvico. Se tam predolgo sušijo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
enkrat ko bo veliko čilijev se bomo lotili take pojedine. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi jih vsak nekaj prispeval, pa bi se nabralo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | ...
.... verjemite, zelo okusno je. tudi tisti ki ne marajo čilijev bodo zagrizli vanje. lpvoda |
voda, to je pa zares prekrasno pripravljeno in aranžirano. Ti si prava umetnica
Ne dvomim, da je bil tudi okus in celoten kulinaričen užitek enkraten.
voda je napisal/a: | enkrat ko bo veliko čilijev se bomo lotili take pojedine. lpvoda |
meni najbrž ne bo treba dvakrat reči
Nazadnje urejal/a orlica 05 Sep 2013 12:31; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, tudi jaz bi bila za tako pojedino. In prispevek zanjo bi seveda tudi bil, letos najbrž malo bolj skromen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, njam, kaj naj rečem drugega . _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 14, 15, 16 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 14, 15, 16 Naslednja
|
Stran 11 od 16 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|