Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Popolnoma domač BOKAŠI posip
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2021 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot popolni laik (da me kak profesionalist ne fenta) se mi nekako zdi, da se tega ne počne. Ok, mogoče na začetku, da "popraviš", kar se popravit da, potem pa pustiš, da zadeva spelje. Ker v osnovi je cel štos v tem, da ta mikro-makro poteka v anaerobnem stanju (se pravi brez oz. vsaj na začetku z minimalno prisotnostjo kisika). Sicer se ti utegnejo "zarediti" razne plesni...

Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram) Rolling Eyes
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples Cool
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2021 19:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, bomo videli kaj bo. Malo me "moti", ker se zdaj pokrov nič ni napel in ne vem kaj se dogaja. Kakih 14 dni še pustim, potem pa bomo videli. Sicer bo pač treba naredit še enega. Mogoče pa že vzporedno naredim še eno rundo, saj tega nikoli ne preveč. Bom pač na kompost več zmetal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2021 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj, če narejen bokashi smrdi od premokrega? Se to lahko vrže vsaj na kompost ali to ni preveč pametno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2021 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če "smrdi" po kislem, po moje lahko. Če pa po gnilem, raje ne.

Aye-Aye nas je na delavnici izdelave bokašija poučila, da je ravno prava vlažnost, če otrobi, ko jih stisnemo v pesti, ostanejo v kepi, ko pa to kepo vržemo na tla, mora razpasti. Po tem se uspešno ravnam vsa leta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2021 19:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

En ostanek mešanice sem dal v plastično posodico, ki pa verjetno ne tesni najbolje. Po dobrih dveh tednih je zadeva precej smrdela, po gnilem. Zato sem sem bal, da bo enako tudi z bokashijem, ki ga imam v hoboku, ki je po moje tudi bil premoker. Ampak sem ga na rahlo odprl, pa je lepo zadišalo, tako ga bom pustil zaprtega še 10 dni. Potem pa posušim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2021 06:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo še komentar h " kukanju" v hobuk:

Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2021 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da sem to že enkrat naredil, ko sem ga prvič delal, pa je bilo vse ok. Upam, da bo tudi tokrat. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2021 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fedex je napisal/a:
. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. Smile


to pa ne to pa ne Wink Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2021 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, danes sem odprl, po mojem občutku premoker posip, ampak moram rečt, da zgleda in diši super. Je že na sušenju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2021 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo, da diši, ker potem je vse v redu. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19
Prispevkov: 986
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2023 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

imam posodo in kupljen posip.
Želja je, da bi izdelovala svoj domač posip, ampak, ko sem prebrala postopek, to trenutno ni realno izvedljivo zame. Bi pa z veseljem od koga domač posip odkupila, če ima kaj viška.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Stran 15 od 15

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.