|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2021 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
Kot popolni laik (da me kak profesionalist ne fenta) se mi nekako zdi, da se tega ne počne. Ok, mogoče na začetku, da "popraviš", kar se popravit da, potem pa pustiš, da zadeva spelje. Ker v osnovi je cel štos v tem, da ta mikro-makro poteka v anaerobnem stanju (se pravi brez oz. vsaj na začetku z minimalno prisotnostjo kisika). Sicer se ti utegnejo "zarediti" razne plesni...
Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram)
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 25 Mar 2021 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, bomo videli kaj bo. Malo me "moti", ker se zdaj pokrov nič ni napel in ne vem kaj se dogaja. Kakih 14 dni še pustim, potem pa bomo videli. Sicer bo pač treba naredit še enega. Mogoče pa že vzporedno naredim še eno rundo, saj tega nikoli ne preveč. Bom pač na kompost več zmetal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 03 Apr 2021 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj, če narejen bokashi smrdi od premokrega? Se to lahko vrže vsaj na kompost ali to ni preveč pametno? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Apr 2021 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
Če "smrdi" po kislem, po moje lahko. Če pa po gnilem, raje ne.
Aye-Aye nas je na delavnici izdelave bokašija poučila, da je ravno prava vlažnost, če otrobi, ko jih stisnemo v pesti, ostanejo v kepi, ko pa to kepo vržemo na tla, mora razpasti. Po tem se uspešno ravnam vsa leta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 03 Apr 2021 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
En ostanek mešanice sem dal v plastično posodico, ki pa verjetno ne tesni najbolje. Po dobrih dveh tednih je zadeva precej smrdela, po gnilem. Zato sem sem bal, da bo enako tudi z bokashijem, ki ga imam v hoboku, ki je po moje tudi bil premoker. Ampak sem ga na rahlo odprl, pa je lepo zadišalo, tako ga bom pustil zaprtega še 10 dni. Potem pa posušim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Apr 2021 06:51 Naslov sporočila: |
|
|
Samo še komentar h " kukanju" v hobuk:
Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 05 Apr 2021 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da sem to že enkrat naredil, ko sem ga prvič delal, pa je bilo vse ok. Upam, da bo tudi tokrat. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Apr 2021 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
Fedex je napisal/a: | . Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 10 Apr 2021 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, danes sem odprl, po mojem občutku premoker posip, ampak moram rečt, da zgleda in diši super. Je že na sušenju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Apr 2021 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Samo, da diši, ker potem je vse v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Maj 2023 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
imam posodo in kupljen posip.
Želja je, da bi izdelovala svoj domač posip, ampak, ko sem prebrala postopek, to trenutno ni realno izvedljivo zame. Bi pa z veseljem od koga domač posip odkupila, če ima kaj viška. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|